Angina fara obstructie coronariana e o suferinta reala?

 


E deja cunoscut pe scara larga la nivelul populatiei  de rand faptul ca obstructia arterelor coronare (singura sursa de sange oxigenat a inimii) da durere cardiaca - angina pectorala (stabila - la efort, sau instabila - spontana). Dar avem suficiente infarcte miocardice (mai usoare sau mai grave) si numeroase cazuri de angina la care nu gasim niciun fel de modificari la angiografie (mai precis la coronarografie cu substanta de contrast).

Evident sindromul denumit INOCA (boala coronariana non-obstructiva) are cauze, pe care suntem pe cale sa le intelegem mai bine in urma studiilor microvasculare (micro ecografie si RMN rezonanata magnetica intra-vasculara).

In aceste videoclipuri profesorul Colin Berry din Glasgow, a carui activitate care eu o consider inspirationala in domeniul PCR (arteriografie, coronarografie, stent), arata experienta si stadiul descoperirilor actuale si discuta aspecte clinice si paraclinice cu colegii din Italia, Spania si Norvegia, tari care se afla deasemenea la varful cercetarii in domeniu. Webinarele sunt in limba engleza, dar exista aplicatii acre pot crea si apoi traduce transcriptul discutiilor.

Provocari clinice in sindromul

anginei non-obstructive (INOCA) 

Ce cauzeaza sindromul INOCA?

Urmăriți acest webinar pe canalul PCR dacă doriți să deveniți conștienți de modul în care disfuncția microcirculatorie poate fi cauzată de o varietate de mecanisme patologice, aflați care sunt endotipurile dominante ale disfuncției microvasculare și înțelegeți rolul punților miocardice în INOCA. 

Remodelarea inflamatorie a microcirculatiei in sindromul INOCAProfesorul nostru de la Pantelimon ne-a spus inca din primul an ca inflamatia joaca un rol capital in patogeneza afectiunilor ischemice miocardice, cercetarile lui cu ocazia lucrarii de diploma fiind practic way ahead of their time - vorbim de anii 80.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dieta pentru colesterol ridicat

  Dieta pentru colesterol ridicat Scopul principal al acestei diete este reducerea colesterolului ridicat. Rația zilnică Este necesar să se...