Bomboana zilei: Este posibilă regresia plăcii de aterom coronare?

 


Interviu cu dr Francisco Lopez-Jimenez, MD, MBA,  la seria video Mayo Clinic pe Medscape. Francisco Lopez-Jimenez, cardiolog și profesor de medicină la Clinica Mayo.

Astăzi vom discuta despre prevenirea și regresia bolilor de inimă. Mi se alătură colegul meu, dr. Steve Kopecky, consultant, profesor de medicină și expert în acest domeniu. Bine ați venit, Dr. Kopecky. Stephen L. Kopecky, MD: Mulțumesc, Dr. Lopez-Jimenez. Este plăcerea mea să fiu aici.

Este posibilă regresia bolilor coronariene?

Lopez-Jimenez: Am o întrebare foarte interesantă și importantă: Este posibilă regresia bolii coronariene?

Kopecky: Da, întrebare foarte bună. Regresia bolii coronare este posibilă. A fost arătat în studii, dar nu este ușor de făcut. Pacienții ne întreabă frecvent „Pot să-mi fac arterele să se deschidă din nou?” Și le spun: „Da, dar îl întrebi pe dermatologul tău dacă îți poți face pielea să arate ca atunci când aveai 18 ani sau îi întrebi coaforului dacă îți poți face părul tânăr din nou?” Trebuie să fim rezonabili și să înțelegem că, deși putem regresa unele leziuni, nu le putem schimba pe toate.

Lopez-Jimenez: Credeti că toate tipurile de plăci pot regresa?

Kopecky: Cu siguranță, pot exista două tipuri de plăci. Una dintre acestea este plăcile bogate în lipide, care sunt mai maleabile și mai detașabile. Cealaltă este plăcile calcificate. Studiul TACT, la care am făcut parte la Mayo, a fost un studiu de chelare și a arătat că într-adevăr nu putem scăpa de [placa calcificată] odată ce este acolo. De aici provine termenul „întărirea arterelor”. Dar placa bogată în lipide poate fi schimbată. Am văzut acest lucru în unele studii de scanare CT în care efectuăm scanări CT seriale pentru calciu coronarian, scădem colesterolul și, deoarece scorul de calciu este un scor de densitate, pe măsură ce scoateți colesterolul, calciul rămâne și densitatea de calciu crește. Deci, există diferite plăci și nu toate sunt maleabile. Cu cât este mai mic, mai bine pentru LDL-C

Lopez-Jimenez: Ce ne învață studiile cu ultrasunete coronariene despre nivelurile de colesterol și regresia plăcii?

Kopecky: Aceasta este o zonă minunată, inteligentă. Unele dintre studiile privind inhibitorii proprotein convertazei subtilizină / kexin tip 9 (PCSK9) au inclus substudiile de ultrasunete ale arterelor coronare. Au arătat că, pe măsură ce am scăzut colesterolul cu lipoproteine ​​cu densitate mică (LDL-C), am obținut mai multă regresie. Aproximativ un LDL de 80 mg / dL, cu orice altceva egal, aproximativ jumătate dintre subiecți aveau regresia bolii coronariene. Dar pe măsură ce ați obținut LDL sub 60 mg / dL, 90% din plăcile regresabile sau plăcile bogate în lipide ar putea prezenta o regresie. Este o perspectivă minunată. S-ar putea ca unele dintre obiectivele noastre LDL-C să fie puțin mai mari decât ne dorim; s-ar putea să semene mai mult cu ceea ce vedem din Europa, unde aceștia sugerează obiective mai scăzute ale LDL-C decât suntem noi în această țară.

Lopez-Jimenez: Credeti că un singur medicament poate provoca regresia plăcii coronariene?

Kopecky: În reclame auzim „luați acest medicament” (aproape ca „mâncați acest aliment”) și va îmbunătăți lucrurile. Nu sunt sigur că există un singur medicament, dar dacă există unul, vor fi unii dintre compușii reducători ai LDL-C, cum ar fi inhibitorii PCSK9 și alții care ar putea apărea, și cu siguranță statinele. Fiecare studiu de droguri care a fost făcut a folosit statinele. În mod clar, acesta este un medicament foarte important, dar nu este totul; nu puteți lua o pastilă și nu vă faceți griji pentru restul stilului dvs. de viață. Nu uitați de reducerea stresului

Lopez-Jimenez: Ne-am concentrat multă atenție în cardiologie asupra tratamentului colesterolului, care este un factor major și cu siguranță unul important pentru a realiza regresia plăcii. Dar ceilalți factori? Ce am învățat din studiile clinice despre factorii esențiali necesari pentru a obține regresia bolii coronariene la un pacient?

Kopecky: Nu au existat atât de multe studii bine realizate, dar cele care au fost făcute s-au concentrat pe trei domenii. Pentru a obține regresie, o zonă este eliminarea agenților cauzali. Îndepărtați fumatul, eliminați tensiunea arterială crescută, îndepărtați colesterolul ridicat. Trebuie să facem acest lucru pentru că, dacă nu, putem continua să progresăm chiar dacă orice altceva arată bine.

Al doilea lucru este să lucrezi asupra colesterolului. Aproape toate studiile au inclus statine, în funcție de momentul în care au fost făcute. Statinele sunt importante, iar noii inhibitori PCSK9 sunt cei importanți pentru a încerca să obțină LDL sub 60 mg / dL. A treia zonă este una pe care niciunul dintre noi nu o apreciază cu adevărat. Aproape fiecare studiu care a analizat regresia bolilor coronariene și a realizat-o a abordat alți factori la care nu ne gândim în mod normal, cum ar fi stresul. Au abordat stresul prin includerea unor lucruri precum meditația. Lifestyle Heart Trial, care a fost făcut în urmă cu peste 20 de ani de către Dean Ornish, a fost finanțat în mare măsură și a folosit intens yoga, pentru a reduce stresul. Trebuie să fim atenți la stres, deoarece joacă un rol imens în deteriorarea endoteliului nostru, ceea ce duce la progresia bolii coronariene.

Reducerea inflamației este esențială

Lopez-Jimenez: Se pare că plăcile coronare nu pot dispărea. Unele obstacole vor continua, dar natura plăcii se schimbă, ceea ce este important pentru pacient. Poate că acesta este unul dintre mesajele principale. Al doilea este că nu este vorba doar de colesterol, chiar dacă pentru ca placa să regreseze, colesterolul trebuie să fie scăzut și poate mai mic decât ceea ce le spunem pacienților de ani de zile. Și alți factori de risc, cum ar fi exercițiile fizice, stresul și dieta, ar trebui controlați. Orice alte puncte cheie pe care ați dori să le faceți?

Kopecky: O modalitate de a explica acest lucru nouă și pacienților noștri este inflamația. Orice lucru care inflamează căptușeala arterelor noastre poate provoca probleme. Un studiu recent din Jurnalul Colegiului American de Cardiologie a analizat inflamația asociată dietei. Carnea roșie, carnea procesată, alimentele ultraprelucrate, băuturile îndulcite cu zahăr, carbohidrații rafinați și carbohidrații prelucrați au crescut inflamația cu unii dintre parametrii inflamatori. Alimentele care au scăzut-o au fost fructele și legumele, leguminoasele și cerealele integrale. Știm că acestea pot ajuta la reducerea căilor inflamatorii din arterele noastre. Și din nou, acesta este un motiv pentru care stresul, lipsa somnului și lipsa exercițiilor fizice, despre care știm cu toții că sunt proinflamatorii, joacă, de asemenea, un rol.

Lopez-Jimenez: Acest lucru este foarte important deoarece asta ne ajută să înțelegem că plăcile nu sunt o problemă fixă; sunt dinamice și implică inflamație, densitate și cantitate de colesterol. Cred că am încercat să fim foarte simpliști, iar asta nu ajută neapărat. Mulțumesc, dr. Kopecky, pentru acele perspective foarte importante. Mulțumim, publicului, pentru că ne-ai alăturat pe theheheart.org | Cardiologie Medscape.

 

                  Daniel Ganea

             Medic la ConsultatiiLaDomiciliu.ro

Dr. Daniel Ganea este "Doctorul tău", Medic Specialist Medic de familie, medic rezident cardiologie, cu Competență în Ecografie și scrie aici articole pentru pacienți. A început cariera ca medic specialist în 2009 în Urgență, a lucrat și pe Ambulanță, aflând ce-și doresc de la medic pacienții care solicită online consultații medicale cu medic specialist la domiciliu. 

Astfel a aparut ConsultatiiLaDomiciliu.ro
Dacă ai citit Termeni și condiții, fă o programare online sau telefonic:

"Cine te poate sfatui mai bine decat medicul, specialist in domeniul lui?"


Ultimele postari ale lui Daniel Ganea (vezi toate articolele medicale)
         
         

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dieta pentru colesterol ridicat

  Dieta pentru colesterol ridicat Scopul principal al acestei diete este reducerea colesterolului ridicat. Rația zilnică Este necesar să se...