Care este diferența între CPAP, APAP, CFlex, Aflex și BiLevel?


 

V-ați întrebat vreodată ce este diferența între dispozitivele CPAP, AutoCPAP, A-Flex, C-Flex și BiLevel?

De unde știi care este cea mai bună pentru tratamentul tău? Întrebări mari și deși răspunsurile pot fi complexe, este o ocazie pentru a începe educația pacientului după ce i s-a pus diagnosticul de apnee în somn. Toate cele 3 sunt denumite generatoare de flux aerian și sunt dispozitive medicale controlate de FDA, EDA, ANM care necesită eliberarea pe bază de prescripție medicală. Deasemenea, fluxul de informatii colectat de acestea este controlat in general de furnizori, de producatori si de asiguratori. Atentie: chiar daca aparatul este cumparat de dvs cash si nu prin CAS, asiguratorul poate avea acces la datele dvs de utilizare si sa va refuze de exemplu plata unui accesoriu (masca cpap) pe baza utilizarii acestuia.

CPAP

Acesta este cel mai de bază generator de flux aerian și dispozitivul cel mai adesea prescris primul. În multe cazuri, asigurarile dictează mai întâi CPAP, deoarece costă mai puțin și majoritatea pacienților se simt bine cu el. Dacă apare o provocare, atunci ii sunt prescrise AutoCPAP sau BiLevel.

CPAP reprezintă presiunea continuă a căilor respiratorii pozitive și este tocmai aceasta: un flux continuu de aer pe care pacientul trebuie să îl inhaleze și apoi să exhaleze. Una dintre cele mai mari provocări în ajustarea CPAP este sentimentul copleșitor al fluxului continuu de presiune a aerului la expirație. Majoritatea producătorilor oferă o soluție la această provocare prin detectarea și / sau reducerea presiunii mașinii la expirație. În funcție de producător, această funcție are nume diferite. Caracteristicile Philips Respironics sunt cunoscute sub numele de CFLEX, AFLEX sau BiFLEX. ResMed se referă la aceasta ca EPR (reducerea presiunii expiratorii) și Fisher & Paykel Healthcare oferă unicitatea sensului SensAwake ™. Aceste caracteristici de confort au capacitatea de a reduce sau regla automat presiunea mașinii cu până la 3 cm H2O in timpul expirului.

Exemplu: presiunea dvs. CPAP este 10. Nu aveți nicio problemă prin inhalarea livrării de aer, dar când începeți să expirați în timp ce aerul este încă livrat, vă puteți simți copleșit, claustrofob sau chiar aveți senzație de sufocare. Deci, dacă mașina dvs. este setată cu EPR la 3, veți primi 10 cmH2O la inhalare și apoi aparatul va reduce la 7 cmH2O pentru a vă facilita expirarea.

AutoCPAP - Titrare automată (măsurare și reglare) a presiunii continue a căilor aeriene pozitive

Acest aparat este cunoscut sub numele de APAP. Spre deosebire de CPAP, care este setat să livreze o presiune continuă, APAP este setat sa varieze automat in functie de obstructie între o presiune ridicată și una joasă, în scopul satisfacerii nevoilor de inspirare. Intervalul este predeterminat de către medicul dumneavoastră de prescriere. APAP are o tehnologie de algoritmi sensibili care permite aparatului să detecteze cât de mult presiune de inhalare aveți nevoie cu fiecare respirație.

Teoria alegerii unui interval de presiuni este că nevoile de presiune ale unei persoane pot varia în timpul oricărei nopți sau ore de somn. Un exemplu este poziția de dormit. Cei mai mulți dintre noi au mai multe episoade de apnee și au o durată mai lungă când dormim pe spate decat în timp ce dormim pe partea laterală sau pe stomac. Gândiți-vă la "gravitate", ca atunci când ne așezăm pe spate, maxilarul și limba se relaxează în mod natural și cad înapoi, blocând astfel căile respiratorii și provocând episoadele de apnee.

Unii dintre noi pot avea afecțiuni nazale sau alergii sezoniere care necesită presiuni mai mari în timpul unei părți din noapte sau sezonier. Chiar și un nas ușor înfundat poate provoca agravarea episoadelor de apnee. S-ar putea să avem nevoie de presiuni mai mari în momentele în care suntem sub influența alcoolului prea aproape de timpul de culcare (da, cu aprobarea medicilor este bine să ai un pahar de vin sau băuturi alcoolice dar daca e prea mult, agraveaza apneea). Unii dintre noi necesită medicație sedativă pentru durerea care cauzează somn mai profund și, prin urmare, mai multe evenimente de apnee. Chiar și la antiinflamatoare și medicamentele împotriva gripei pot avea un efect sedativ. În acele nopți, APAP ar trebui să asigure o presiune adecvată de inhalare de care avem nevoie cu o respirație bazată pe respirație.

Teoretic, un sistem AutoCPAP ar trebui să funcționeze la cea mai mică presiune de 4 cmH2O și cea mai mare de 20 cmH2O, însă unii experți cred că APAP este mai eficient dacă intervalul este strâns mai aproape de presiunea medie cpap cunoscută necesară fiecărui pacient. Dacă APAP este o provocare pentru dumneavoastră, aduceți acest lucru în atenția medicului dumneavoastră de prescriere.

BiLevel - indică un generator de flux care oferă 2 presiuni distincte, unul pentru inhalare și celălalt pentru expirație.

Cel mai complex dispozitiv, este, de asemenea, cel mai scump și tipic rezervat pentru nevoi speciale. Majoritatea dispozitivelor Bilevel oferă o gamă de setări de 25 cm H2O față de CPAP și APAP, care de obicei depășesc 20 cmH2O. Deoarece expirarea la o presiune constantă reprezintă unul dintre aspectele cele mai provocatoare ale ajustării pentru pacient, BiLevel servește cel mai bine celor care necesită medii până la de înaltă nevoie de presiune de inhalare. Deoarece presiunile înalte de inhalare sunt extrem de greu de expus, acest dispozitiv este setat la 2 presiuni distincte și constante, una pentru inhalare și una pentru expirație. Amintiți-vă că CFLEX, EPR are capacitatea de a reduce presiunea cu 3 puncte mai puțin, deci atunci când un pacient necesită o presiune de inhalare de 20 cmH2O de exemplu, scăderea la 17 cmH2O este încă extrem de provocatoare, astfel încât BiLevel poate fi setat la orice presiune de la minimul său de 4 cmH2O. AutoBilevel sunt acum disponibile și au caracteristici similare cu APAP în ceea ce privește variabilele de presiune prin inhalare și expirație.

Deoarece BiLevel funcționează în mod similar cu un ventilator, acesta este utilizat în mod obișnuit pentru pacienții cu alte afecțiuni si nevoi speciale cum ar fi ALS, boala Parkinson sau alte boli la pacienții care au nevoie de asistență cu respirația. Este de asemenea prescris frecvent pentru pacienții care au apnee în somn centrala, deși mulți dintre aceștia cu apnee centrală fac destul de bine cu CPAP sau APAP.

Având trei opțiuni pentru tratarea apneei de somn este o cunoaștere utilă. Dacă ați încercat și ați eșuat pe CPAP, discutați APAP sau BiLevel sau AutoBilevel cu medicul dumneavoastră de prescriere. Fiecare generator de debit are caracteristici și beneficii diferite, astfel că găsirea celui care se potrivește cel mai bine necesităților dvs. este foarte important pentru terapia cu succes.

 

                  Daniel Ganea

             Medic la ConsultatiiLaDomiciliu.ro

Dr. Daniel Ganea este "Doctorul tău", Medic Specialist Medic de familie, medic rezident cardiologie, cu Competență în Ecografie și scrie aici articole pentru pacienți. A început cariera ca medic specialist în 2009 în Urgență, a lucrat și pe Ambulanță, aflând ce-și doresc de la medic pacienții care solicită online consultații medicale cu medic specialist la domiciliu. 

Astfel a aparut ConsultatiiLaDomiciliu.ro
Dacă ai citit Termeni și condiții, fă o programare online sau telefonic:

"Cine te poate sfatui mai bine decat medicul, specialist in domeniul lui?"


Ultimele postari ale lui Daniel Ganea (vezi toate articolele medicale)
         
         

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dieta pentru colesterol ridicat

  Dieta pentru colesterol ridicat Scopul principal al acestei diete este reducerea colesterolului ridicat. Rația zilnică Este necesar să se...