De ce dam Metosuccinat (Betaloc) si nu tartrat, nu-i acelasi metoprolol?

 


Nu.

Adica substanta medicamentoasa este tot metoprololul, dar cele doua saruri metosuccinat si tartrat au modalitatea de eliberare TOTAL diferita, metoprolol tartrat se elibereaza brusc, ducand la o disponibilitate inalta de scurta durata a betablocantului in sistemul sanguin.

In timp ce comprimatul de Metoprolol Hemisuccinat are o structura care elibereaza substanta betablocanta treptat, asigurand un nivel mai redus de beta-blocare, si pentru o perioada mai indelungata.

 Deoarece structura in straturi si cu microparticule prelungeste biodisponibilitatea Metosuccinat metoprolol Betaloc Zok[/caption]

 

 

[caption id="attachment_623" align="aligncenter" width="1524"] Metoprolol Metosuccinat este indicat in Insuficienta cardiaca, angina pectorala, aritmii cardiace diverse si mai ales in cardiopatia ischemica acuta (infarct miocardic), si doar in anumite cazuri (asociei ale acestora de mai sus de obicei) in hipertensiunea arteriala, mai ales in cea secundara, cum este cazul feocromocitomului (tumora suprarenala secretanta de hormoni hipertensivi).[/caption]

Problema este ca in situatia cand ai nevoie de un control temeinic al ritmului si alurii ventriculare (pulsului), cum este cazul infarctului sau insuficientei cardiace cu fractie de ejectie redusa, deoarece metoprolol tartrat se elibereaza rapid si se si elimina rapid in prima jumatate a zilei, la administrarea acestuia in doza unica, vom crea situatia periculoasa in care ritmul este necontrolat cealalta jumatate de zi.

De aceea, fie dam metoprolol  tartrat in doua prize, dimineata si seara, fie putem da metoprolol hemisuccinat (betaloc zok) o singura doza dimineata sau seara la alegere (prefer seara, dar nu conteaza in cazul hemisuccinatului).

Dar deoarece IN MAREA MAJORITATE a cazurilor, de la farmacie se elibereaza si tartrat in loc de memisuccinat, ca medic e cel mai cuminte sa-l prescriem in 2 prize si asa nu avem, ce gresi, ca pacientul este acoperit, indiferent de sarea de metoprolol pe care i-o elibereaza farmacia (sau mai precis asistenta de farmacie, ca o farmacista stie diferenta).

 

 

                  Daniel Ganea

             Medic la ConsultatiiLaDomiciliu.ro

Dr. Daniel Ganea este "Doctorul tău", Medic Specialist Medic de familie, medic rezident cardiologie, cu Competență în Ecografie și scrie aici articole pentru pacienți. A început cariera ca medic specialist în 2009 în Urgență, a lucrat și pe Ambulanță, aflând ce-și doresc de la medic pacienții care solicită online consultații medicale cu medic specialist la domiciliu. 

Astfel a aparut ConsultatiiLaDomiciliu.ro
Dacă ai citit Termeni și condiții, fă o programare online sau telefonic:

"Cine te poate sfatui mai bine decat medicul, specialist in domeniul lui?"


Ultimele postari ale lui Daniel Ganea (vezi toate articolele medicale)