Blocurile atrioventriculare

Blocul atrioventricular grad II Mobitz 1
Blocul atrioventricular

 În mod normal, un impuls electric este generat în nodul sinusal, se răspândește prin atrii și ajunge la nodul atrioventricular, unde are loc o pauză, iar apoi impulsul merge către ventriculi. Întregul proces până la pauza în nodul atrioventricular durează 0,12-0,2 secunde (interval PQ pe electrocardiogramă).

 Blocul atrioventricular este o întârziere a conducerii unui impuls de la nodul sinusal prin nodul atrioventricular la ventriculi mai mult decât în ​​mod normal (interval PQ mai mult de 0,2 secunde) sau nici un impuls.


 Bloc atrioventricular de gradul I - impulsul de la nodul sinusal prin nodul atrioventricular la ventriculi durează mai mult de 0,2 secunde. Blocul atrioventricular de gradul II are două tipuri:

1) Mobitz I - conducerea impulsului încetinește de fiecare dată (intervalul PQ crește, de exemplu, 0,22 sec, apoi 0,24 sec), apoi unul dintre impulsuri nu trece deloc în ventriculi prin nodul atrioventricular.


Bloc atrioventricular grad II Mobitz I

2) Mobitz II – conducerea impulsului durează mai mult de 0,2 secunde, fiecare 2, 3 sau 4 impulsuri nu trece prin nodul atrioventricular.


Blocul atrioventricular grad II Mobitz 2
Bloc atrioventricular grad II Mobitz II

Bloc atrioventricular de gradul III sau bloc atrioventricular complet - impulsurile din nodul sinusal nu trec prin nodul atrioventricular către ventriculi. Atriile și ventriculii se contractă separat, fără a se afecta reciproc. Atriile se contractă cu o frecvență de 60-90 de ori pe minut, ventriculii se contractă de obicei la 25-45 de bătăi pe minut.

Bloc atrioventricular de gradul III sau bloc atrioventricular complet 

Bloc atrioventricular de gradul III sau bloc atrioventricular complet

Simptomele blocului atrioventricular:

1) Senzație de întrerupere în activitatea inimii,

2) puls rar,

3) slăbiciune generală,

4) amețeli,

5) Pierderea cunoștinței.

Cauzele blocului atrioventricular:

1) Tonul crescut al nervului vag,

2) Boala coronariană,

3) infarct miocardic,

4) miocardită,


5) Luarea de medicamente (beta-blocante, glicozide cardiace, medicamente antiaritmice).

Diagnosticul se stabilește după studierea electrocardiogramei pacientului, eventual monitorizare Holter 24 de ore.


Tratament: bloc atrioventricular de gradul I și Mobitz I de obicei nu necesită tratament, doar întreruperea medicamentelor care pot încetini conducerea atrioventriculară. Cu grade mai severe de bloc atrioventricular, este adesea necesar un stimulator cardiac artificial.


                  Daniel Ganea

             Medic la ConsultatiiLaDomiciliu.ro

Dr. Daniel Ganea este "Doctorul tău", Medic Specialist Medic de familie, medic rezident cardiologie, cu Competență în Ecografie și scrie aici articole pentru pacienți. A început cariera ca medic specialist în 2009 în Urgență, a lucrat și pe Ambulanță, aflând ce-și doresc de la medic pacienții care solicită online consultații medicale cu medic specialist la domiciliu. 

Astfel a aparut ConsultatiiLaDomiciliu.ro
Dacă ai citit Termeni și condiții, fă o programare online sau telefonic:

"Cine te poate sfatui mai bine decat medicul, specialist in domeniul lui?"


Ultimele postari ale lui Daniel Ganea (vezi toate articolele medicale)
         
         

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dieta pentru colesterol ridicat

  Dieta pentru colesterol ridicat Scopul principal al acestei diete este reducerea colesterolului ridicat. Rația zilnică Este necesar să se...