Ce vrea sa zica rezultatul Holter TA tensiune arteriala?

 


Holterul de TA (tensiune arteriala) e un aparat portabil (tensiometru) care masoara automat pulsul, tensiunile arteriale sistolice (cand se contracta inima) si diastolice (cand se relaxeaza inima) timp de 1-2 zile, pentru a evalua anumiti pacienti la care masurarea simpla a tensiunii arteriale este insuficienta.

Noi recomandam oricum pacientilor hipertensivi sa-si masoare tensiunea dimineata si seara, preferabil un aparat electronic care are si memorie pentru 2 pacienti de obicei, pentru a avea astfel acces la un jurnal de tensiune, util in evaluarea eficientei individuale a tratamentului in perioada respectiva.

Pentru ca asa cum le spun pacientilor, medicamentul, doza, momentul si pacientul trebuie sa fie calibrate.

 In imagine puteti vedea o serie de factori care contribuie la cresterea tensiunii arteriale dimineata si seara. De aceea il punem pe pacient sa-si masoare tensiune de doua ori pe zi, dimineata si seara. La acestea trebuie sa ne uitam daca gasim un pacient hipertensiv.

Profilul tensional holter TA ne arata nu numai variatia pulsului si valorile tensionale pe tot parcursul zilei si noptii, ci si alte caracteristici cum este de exemplu profilul de dipper (coborare) nocturn.

Variatia tensiunii arteriale in timpul noptii trebuie sa fie in jos fata de cele diurne cam cu 10-20%.

Daca cresc sau daca nu scad pe timpul noptii, e o problema. Inseamna ca fie a mancat sare, fie tratamentul nu este inca calibrat corespunzator. Iarasi, daca pe timpul noptii valorile tensionale scad prea mult, mai mult de 30% fata de cele din timpul zilei, inseamna ca fie am dat prea mult tratament antihipertensiv, fie are alte cauze organice de hipotensiune care in acest caz se manifesta mai ales noaptea. Sau poate alimentatia (poate bea seara vreun ceai) are un rol - anamneza trebuie sa cuprinda toate aceste asptecte.

 

In urma analizei holter se decide doar gradul hipertensiunii si profilul de dipper nocturn,. Pentru a primi tratament si indicatii personalizate, acest rezultat al monitorizarii holter TA la domiciliu trebuie incadrat in Planul de investigatii si tratament. Abia atunci pacientul stie ce are de facut,  Planul de investigatii si tratament este rezultatul muncii noastre comune, a medicului si pacientului.

 

 

                  Daniel Ganea

             Medic la ConsultatiiLaDomiciliu.ro

Dr. Daniel Ganea este "Doctorul tău", Medic Specialist Medic de familie, medic rezident cardiologie, cu Competență în Ecografie și scrie aici articole pentru pacienți. A început cariera ca medic specialist în 2009 în Urgență, a lucrat și pe Ambulanță, aflând ce-și doresc de la medic pacienții care solicită online consultații medicale cu medic specialist la domiciliu. 

Astfel a aparut ConsultatiiLaDomiciliu.ro
Dacă ai citit Termeni și condiții, fă o programare online sau telefonic:

"Cine te poate sfatui mai bine decat medicul, specialist in domeniul lui?"


Ultimele postari ale lui Daniel Ganea (vezi toate articolele medicale)