Cinci chestii de stiut despre recomandarea uleiului de peste

 


Da, in cardiologie recomandam din belsug ulei de peste pentru reglarea lipidelor serice, pentru ca japonezii o duc mai bine dpdv cardiac, pentru ca francezii fac mai putina insuficienta cardiaca sau ca dieta mediteraneana si-a dovedit in ultimii 15 ani superioritatea in toate studiile mai mult sau mai putin cunoscute.

ACTUALIZARE

Utilizarea suplimentelor de ulei de pește pentru protecția cardiovasculară (CV) a fost un subiect controversat de ani buni. Recent, Vascepa (Amarin), un ulei de pește cu rețetă cuprinzând etilic de icosapent cu doze mari , a primit o indicație extinsă din partea Administrației SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) pentru reducerea riscului de CV la unii pacienți cu niveluri ridicate de trigliceridă (TG). Având în vedere că nu toate produsele din ulei de pește - rețetă sau suplimente - sunt similare, iată cinci lucruri importante de știut despre utilizarea lor.

 

1. Etilul Icosapent este singura rețetă omega-3 aprobată pentru reducerea CV-ului.

Cu indicația sa extinsă , icosapent etil poate fi utilizat acum ca adjuvant la terapia cu statină pentru a reduce evenimentele de CV la pacienții cu niveluri ridicate de TG (≥150 mg / dL) și boală cardiovasculară aterosclerotică stabilită (ASCVD) sau diabet și cel puțin alte două CV factori de risc.  Această recomandare se bazează pe rezultatele REDUCE-IT, care au demonstrat un risc redus cu 25% de evenimente majore de CV la pacienții care au primit etil icosapent și o reducere cu 35% a riscului la participanții cu antecedente de ASCVD.

Acest acid eicosapentaenoic concentrat (EPA) - acid gras polinesaturat omega-3, pe bază de prescripție medicală, a fost asociat cu o rată mai mare de fibrilare și sângerare atrială în studiul multicentric REDUCE-IT și, în timp ce este menționat în informațiile de prescriere sub avertizări și precauții, FDA nu credea că aceste efecte justifică o contraindicație.

Studiile anterioare ale dozelor mai mici (1g) de pastile combinate EPA / acid docosahexaenoic (DHA) nu au arătat o reducere a rezultatelor la pacienții cu risc fără boala cardiovasculară prealabilă, chiar și la cei cu diabet zaharat. Studiul STRENGTH de doză mare (4g) de omega-3 acid carboxilic / EPA la pacienții cu risc ridicat de CV cu valori ridicate de TG a fost oprit recent pentru inutilitate .

Indiferent dacă scăderea TG singur sau antiinflamatorii pleiotropice suplimentare , efectele antitrombotice explică nivelul de reducere a riscului de CV observat în REDUCE-IT este un subiect de dezbatere.

2. În timp ce uleiurile de pește disponibile pe bază de rețetă disponibile sunt eficiente în reducerea nivelului TG, există diferențe între produse în ceea ce privește formularea și efectul.

Uleiurile de pește disponibile pe bază de rețetă nu sunt produse adevărate ale uleiului de pește, ci mai degrabă sunt formulări diferite ale acizilor grași omega-3 derivate din uleiul de pește. Cinci prescripții omega-3 PUFA sunt disponibile în prezent în Statele Unite, dintre care patru sunt aprobate de FDA pentru a scădea nivelurile serice de TG (tabel), iar una dintre acestea (Vascazen , Pivotal Therapeutics) este un aliment medical regularizat de FDA pentru deficiență de omega -3 la pacienții cu boli cardiovasculare.

Momentan preparate disponibile omega-3 aprobate de FDA

Brand Name Numele mărciiFormulation FormulareEPA (g) per 1 g capsule EPA (g) per 1 g capsulăDHA (g) per 1 g capsule DHA (g) per 1 g capsulăOmega-3 dose (g) per 4 g Doza Omega-3 (g) la 4 g
Epanova EpanovaOmega-3-carboxylic acids/DHA Acizi omega-3-carboxilici / DHA0.55 0,550.2 0.23.0 EPA+DHA 3.0 EPA + DHA
Lovaza LovazaOmega-3 acid ethyl esters/DHA Esteri etilici de acid omega-3 / DHA0.43 0,430.345 0.3453.1 EPA/DHA 3.1 EPA / DHA
Omtryg OmtrygOmega-3 acid ethyl esters/DHA Esteri etilici de acid omega-3 / DHA0.43* 0,43 *0.345* 0.345 *3.1 EPA/DHA 3.1 EPA / DHA
Vascepa VascepaIcosapent ethyl Etil Icosapent0.88 0,880 03.5 EPA 3.5 EPA
*Amount per 1.2 g capsule. * Cantitate per 1,2 g capsulă. Adapted from the AHA Science Advisory on omega-3 fatty acids. Adaptat din consultanța științifică AHA privind acizii grași omega-3.

În timp ce toate preparatele omega-3 cu rețetă au efecte similare de scădere a TG , există variații în ceea ce privește efectele lor asupra nivelului de colesterol lipoprotein de densitate mică (LDL-C) și a nivelului de colesterol lipoprotein cu densitate ridicată (HDL-C). Studiile au arătat că omega-3 preparatele care conține DHA crește LDL-C și poate crește moderat HDL-C , în timp ce studiile au arătat că preparatele doar cu omega-3 sub forma de EPA scad semnificativ nivelurile TG serice fără a crește LDL-C la pacienții și în afara terapiei cu statină și scade modest HDL-C.

3. Uleiurile de pește cu prescripție medicală nu sunt indicate pentru toți pacienții cu un nivel ridicat de TG.

Cu excepția formulării de alimente medicale EPA / DHA și utilizarea etilului cu icosapent cu doze mari pentru reducerea evenimentelor cu CV , uleiurile de pește cu prescripție disponibile în prezent sunt aprobate de FDA ca adjuvant la intervenția dietetică pentru pacienții adulți cu foarte mare Niveluri de TG (≥ 500 mg / dL) . Asociația științifică American Heart Association (AHA) privind acizii grași omega-3 pentru gestionarea hipertrigliceridemiei constată că „pentru toate gradele de creștere a trigliceridelor, tratamentul sau eliminarea cauzelor secundare și modificările intense ale alimentației și stilului de viață sunt recomandate înainte de farmacoterapia directă”.

După indicația lor aprobată de FDA, preparatele omega-3 sunt destinate pacienților adulți. Deși omega-3 fara prescriptie par a fi bine tolerată la pacienții pediatri, studiile de până acum nu au arătat eficacitate semnificativă în scăderea nivelului de TG la această populație de pacienți.

Deoarece prescripția omega-3 PUFA sunt derivate din surse de pește, acestea trebuie utilizate cu precauție la pacienții la care există o hipersensibilitate cunoscută la pește sau crustacee.

De asemenea, trebuie luată prudență atunci când se prescrie omega-3 PUFA pacienților cu insuficiență hepatică și se recomandă ca nivelurile de alanină aminotransferază și aspartat aminotransferază să fie monitorizate, deoarece unele formulări de EPA / DHA pot crește nivelul seric al acestor enzime.

4. Suplimentele dietetice bazate pe marine nu sunt un substitut pentru baza de prescripție omega-3 PUFA pentru reducerea nivelului de TG.

Deși pot servi un rol suplimentar la dietă, suplimentele de acid gras omega-3 pe bază de ulei marin, cum ar fi uleiul de pește , uleiul de calanus și uleiul de krill , nu sunt recomandate și nici nu sunt indicate ca substitut pentru omega-3 PUFA pentru a scădea serul Niveluri de TG sau ca tratament pentru orice boală.

FDA-omega-3 PUFA-rețetă aprobată conține doze de rezistență farmaceutică de niveluri extrem de purificate, reglementate de DHA / EPA combinate, sau EPA singur. Suplimentele de ulei marin conțin cantități subterapeutice de acizi grași omega (chiar și acele produse care se pretind a fi cu dublă sau triplă rezistență) și, deoarece aceste produse nu sunt revizuite, aprobate sau monitorizate de către FDA, nu există garanții cu privire la calitatea lor, potență și siguranță .

Mai mult, suplimentele de ulei marin conțin o varietate de alte ingrediente neterapeutice - în unele cazuri, colesterol, acizi grași oxidați sau contaminanți. Pacienții care iau aceste produse riscă, de asemenea, expunerea la niveluri mai ridicate de produse oxidative , iar unele dintre aceste suplimente au descoperit că conțin niveluri ridicate de grăsimi saturate , care interferează cu presupusele efecte benefice ale acestor produse. Suplimentele PUFA Omega-3 care au fost testate în mod voluntar pentru a confirma conținutul poartă în mod independent simbolul Convenției farmacopeice din SUA.

Cu mai mult de 100 de suplimente alimentare pe bază de ulei marin disponibile și comercializate consumatorilor, o analiză de specialitate de la Colegiul American de Cardiologie a remarcat tentația unora dintre pacienți să treacă de la PUFA cu prescripție cu costuri mai mari la un supliment alimentar mai puțin costisitor . Pentru a facilita aderarea la uleiul prescris pe bază de ulei marin și a descuraja pacienții să treacă la un supliment, autorii acestei analize recomandă medicilor să ofere informații despre asistența de acoperire disponibilă.

 

5. Recomandarea preparatelor omega-3 se poate dovedi rentabilă prin reducerea sarcinii clinice și economice.

În ceea ce privește costul, prețul de vânzare cu amănuntul mediu pentru o livrare de 30 de zile de Lovaza (4 g EPA / DHA) este de 202,39 USD, iar pentru o aprovizionare cu capsule de 30 de zile de Vascepa, costul este de aproximativ 348 USD la 364 USD (sau aproximativ 245 USD cu cupon de producător. ). Aceste costuri pot fi compensate de unele planuri de asigurare privată, Medicare și Medicaid.

Sarcina clinică a hipertrigliceridemiei severe este asociată cu costuri substanțiale de asistență medicală . În SUA, estimarea economică anuală asociată cu TG ridicat este estimată la 10,7 miliarde de dolari . Studiile anterioare sugerează că costul PUFA omega-3 pe bază de rețetă ar putea fi compensat de efectele benefice , cum ar fi morbiditatea și mortalitatea prin CV reduse, precum și un risc redus de pancreatită, boli renale și evenimente legate de diabet la pacienții cu trigliceride foarte mari .

Mai recent, rezultatele analizelor nonprofit au confirmat rentabilitatea icosapentului etilic ca adjuvant la terapia cu statină . O analiză a datelor de la REDUCE-IT a demonstrat că icosapentul etilic a avut „rezultate mai bune la costuri mai mici de îngrijire a sănătății” (4,16 USD / zi pentru pacienții eligibili pentru salarii), ceea ce îl face nu numai rentabil, ci și economisitor în comparație cu placebo.

Tracey L. Giannouris, MA, este redactor independent medical / clinic din Flemington, New Jersey. Ea a lucrat la diverse publicații de educație medicală, revizuite de la egal la egal și continuu, atât în ​​asistența medicală umană cât și în cea animală, timp de aproape două decenii.

Nota editorului: Acest articol a fost actualizat cu informații despre procesul STRENGTH și pentru a corecta unele erori. O versiune anterioară s-a referit în mod eronat la suplimente de ulei marin fără vânzare, dar aceste produse sunt suplimente alimentare, nu medicamente OTC. Alergia la crustacee este o precauție, nu o contraindicație, pentru utilizarea produselor omega-3 cu prescripție.

 

                  Daniel Ganea

             Medic la ConsultatiiLaDomiciliu.ro

Dr. Daniel Ganea este "Doctorul tău", Medic Specialist Medic de familie, medic rezident cardiologie, cu Competență în Ecografie și scrie aici articole pentru pacienți. A început cariera ca medic specialist în 2009 în Urgență, a lucrat și pe Ambulanță, aflând ce-și doresc de la medic pacienții care solicită online consultații medicale cu medic specialist la domiciliu. 

Astfel a aparut ConsultatiiLaDomiciliu.ro
Dacă ai citit Termeni și condiții, fă o programare online sau telefonic:

"Cine te poate sfatui mai bine decat medicul, specialist in domeniul lui?"


Ultimele postari ale lui Daniel Ganea (vezi toate articolele medicale)
         
         

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dieta pentru colesterol ridicat

  Dieta pentru colesterol ridicat Scopul principal al acestei diete este reducerea colesterolului ridicat. Rația zilnică Este necesar să se...