Colchicina și boala coronariană acută: o implementare entuziastă

 


Filippo Angelini, Pier Paolo Bocchino , Massimo Imazio

European Heart Journal , volumul 42, numărul 28, 21 iulie 2021, paginile 2796-2797, 26 ianuarie 2021
 

Acest comentariu se referă la „inițierea timpului de tratament al colchicinei și al rezultatelor cardiovasculare după infarctul miocardic în Colchicine Cardiovascular Outcomes Trial (COLCOT)” de N. Bouabdallaoui și colab., Doi: 10.1093 / eurheartj / ehaa659 și piesa de discuție „Colchicine administrat precoce în IM acut: gata, setată. . . go? ', de D. Vrachatis și colab ., doi: 10.1093 / eurheartj / ehab010 ; „Inițierea colchicinei cu doze mici devreme după infarctul miocardic”, de N. Bouabdallaoui și JC Tardif, doi: 10.1093 / eurheartj / ehab038 ; și „Lecții din COLCOT și LoDoCo2: colchicină pentru prevenirea secundară în boala coronariană”, de N. Bouabdallaoui și colab. ., doi:10.1093 / eurheartj / ehab020.

De zeci de ani, cardiologii sunt dornici să adopte medicamente dezvoltate inițial pentru alte indicații. La fel a fost cazul lidocainei anestezice locale și a mai multor medicamente pentru insuficiența cardiacă. Colchicina, un medicament antiinflamator folosit pentru tratarea și prevenirea atacurilor gutoase de secole, a fost adoptată pentru prima dată de cardiologi pentru a reduce rata pericarditei recurente; 1mai recent, însă, înțelegerea rolului esențial al inflamației în aterotromboză a atras din nou atenția cardiologilor asupra colchicinei.

Macrofagele și granulocitele activate care se infiltrează în siturile aterosclerotice produc o gamă largă de molecule inflamatorii care pot provoca răspunsuri imune locale și sistemice și pot induce ruptura plăcii, tromboza și ischemia. Colchicina este un agent antiinflamator ieftin, administrat oral și puternic, care acționează în principal prin întreruperea tubulinei, dar, de asemenea, interferează cu activarea inflammasomului reducând eliberarea citokinelor pro-inflamatorii activate.

Utilizarea terapiei antiinflamatoare în boala coronariană (CAD) a fost evaluată pentru prima dată în 2013 prin studiul LoDoCo, arătând o asociere între doze mici de colchicină (0,5 mg / zi) și mai puține evenimente cardiovasculare la urmărirea de 3 ani în pacienți cu CAD stabili. 2 Acest rezultat încurajator a fost confirmat recent de studiul LoDoCo2 pe pacienți cronici cu CAD care raportează un risc relativ cu 31% mai mic de evenimente cardiovasculare la pacienții tratați cu colchicină comparativ cu placebo. 3  = 0,02], acest rezultat fiind determinat în principal de o incidență mai mică a accidentelor vasculare cerebrale și a spitalizărilor urgente pentru angina pectorală care duc la revascularizare coronariană. 4 În ceea ce privește sindroamele coronariene acute, COLCOT a demonstrat că colchicina inițiată în decurs de 30 de zile de la infarctul miocardic (IM) produce un risc semnificativ mai mic de rezultate cardiovasculare comparativ cu placebo la 22,6 luni de urmărire [raport de risc (HR) 0,77, interval de încredere de 95% (CI) 0,61-0,96; P

„Adopția virtuoasă” a colchicinei oferă cardiologilor o nouă armă împotriva CAD. Cu toate acestea, mai rămân de explorat mai multe părți nevăzătoare: care este momentul potrivit pentru introducerea tratamentului cu colchicină la pacienții cu CAD? Care pacienți o merită mai bine? Cât timp ar trebui să fie tratați? Și cum ar trebui să fie monitorizate?

În acest scenariu, Bouabdallaoui și colab . 5 au efectuat o analiză COLCOT definind cadre de trei ori pentru inițierea timpului până la tratament (TTI), respectiv 0-3 zile, 4-7 zile și 8-30 zile după MI, în încercarea de a evalua momentul optim pentru colchicină inițiere după MI. Acest studiu oferă dovezi prețioase care arată că inițierea timpurie a dozei mici de colchicină în termen de 3 zile după IM a fost asociată cu o reducere semnificativă a rezultatelor cardiovasculare comparativ cu placebo (HR 0,52, IC 95% 0,32-0,84; P = 0,007), determinată de o incidență mai scăzută a IM, accident vascular cerebral și spitalizări urgente pentru angina pectorală care duc la revascularizare. În schimb, inițierea ulterioară a colchicinei nu a oferit beneficii semnificative asupra rezultatului primar al studiului. În ciuda acestor constatări promițătoare care evidențiază efectul pozitiv al inițierii anterioare a colchicinei după IM, trebuie remarcat faptul că caracteristicile inițiale au fost semnificativ diferite între grupurile TTI, deoarece pacienții cărora li s-a administrat colchicină mai devreme erau mai tineri, mai puțin probabil au avut hipertensiune arterială sau diabet, mai frecvent au primit statine și beta-blocante și au prezentat un timp mai scurt de la indicele MI până la revascularizare. Sunt necesare date randomizate pentru a confirma aceste rezultate încurajatoare și pentru a determina în continuare criteriile de selecție și monitorizare a pacienților și durata optimă a tratamentului

 

                  Daniel Ganea

             Medic la ConsultatiiLaDomiciliu.ro

Dr. Daniel Ganea este "Doctorul tău", Medic Specialist Medic de familie, medic rezident cardiologie, cu Competență în Ecografie și scrie aici articole pentru pacienți. A început cariera ca medic specialist în 2009 în Urgență, a lucrat și pe Ambulanță, aflând ce-și doresc de la medic pacienții care solicită online consultații medicale cu medic specialist la domiciliu. 

Astfel a aparut ConsultatiiLaDomiciliu.ro
Dacă ai citit Termeni și condiții, fă o programare online sau telefonic:

"Cine te poate sfatui mai bine decat medicul, specialist in domeniul lui?"


Ultimele postari ale lui Daniel Ganea (vezi toate articolele medicale)
         
         

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dieta pentru colesterol ridicat

  Dieta pentru colesterol ridicat Scopul principal al acestei diete este reducerea colesterolului ridicat. Rația zilnică Este necesar să se...