Consumul de băuturi dulci, chiar suc stors din fructe, contribuie la aparitia diabetului de tip 2

 


Persoanele care își măresc consumul de băuturi îndulcite cu zahăr - fie că e vorba de zahăr adăugat fie cel natural, sub formă de suc de fructe - se confruntă cu un risc ceva mai mare de aparitia unui diabet de tip 2, în timp ce înlocuirea acestor băuturi cu apă, cafea sau ceaiul verde reduce riscul de aparitie a diabetului zaharat de tip 2.

Acest ultim studiu publicat recent, care se adaugă la baza de dovezi existente deja pe această temă, a constatat de asemenea că un consum mai mare băuturi îndulcite artificial cu inlocuitori de zahar (cu ciclamat, zaharina) sau chiar băuturi dietetice, în locul celor zaharoase, nu pare să diminueze riscul de diabet.

Datele pacientilor de 22-26 de ani colectate de la aproape 200.000 de participanți la trei studii de cohortă, reprezintă o primă privire asupra faptului că schimbările pe termen lung ale sucurilor, dietelor, sucului natural de fructe și a altor consumuri de băuturi sunt legate de diabetul de tip 2. risc, spun cercetătorii, conduși de Jean-Philippe Drouin-Chartier, doctor, Departamentul de nutriție, Harvard TH Chan School of Public Health, Boston, Massachusetts.

Rezultatele au fost publicate online 3 octombrie în revista de specialitate Diabetes care.

 

„Concordanța observațiilor noastre cu studiile anterioare subliniază în continuare importanța limitării consumului [băuturilor îndulcite cu zahăr] și înlocuirea acestor băuturi cu alternative sănătoase”, scriu Drouin-Chartier și colegii săi.

Raportul dintre consumul de sucuri de fructe 100% și riscul crescut de diabet zaharat este notabil, deoarece aceste băuturi sunt considerate alternative sănătoase la sodele zaharoase.

"Studiul nostru, împreună cu cele anterioare , sugerează că relația dintre consumul de suc de fructe 100% și riscul de diabet are mai multe asemănări cu asocierea dintre consumul de băuturi îndulcite cu zahăr și diabet, în contrast cu asocierea inversă între consumul complet de fructe și diabet ", afirmă autorii.

Modificări ale aportului de băuturi diferite și riscul de diabet ulterior

Cercetarea a inclus date comune pentru 76.531 de femei din Studiul de Sănătate al Asistenților Medicali (1986–2012), 81.597 de femei în Studiul de Sănătate al Asistenților medicali II (1991–2013) și 34.224 de bărbați în Studiul de Urmare a Profesioniștilor în Sănătate (1986– 2012). Toți participanții au completat chestionarele de frecvență alimentară la fiecare 4 ani, inclusiv consumul de băuturi ca porție de 8 uncii pe zi.

Peste 2.783.210 ani-persoană de urmărire, au fost 11.906 cazuri incidente de diabet de tip 2 în cele trei populații de studiu.

După ajustarea pentru numeroși factori, inclusiv vârsta inițială, rasa, istoricul familial de diabet, starea menopauzei, consumul de hormoni, nivelul de activitate fizică, indicele de masă corporală și consumul inițial de băuturi, persoanele care au scăzut consumul total de băuturi zaharoase - inclusiv 100% suc de fructe - cu mai mult de 0,50 porții pe zi au avut un risc similar pentru diabet în următorii 4 ani ca și cei a căror aport nu s-a schimbat.

În schimb, creșterea consumului total de băuturi zaharoase cu mai mult de 0,50 porții / zi a fost asociată cu un risc cu 16% mai mare de diabet zaharat de tip 2, comparativ cu cei care au menținut un consum constant.

Creșterea jumătății de servire a băuturilor îndulcite cu zahăr a dus la un risc crescut cu 9%, în timp ce consumul crescut de suc de fructe a crescut riscul cu 15%. Ambele descoperiri au fost semnificative statistic.

 

Scăderea consumului de băuturi îndulcite artificial nu a modificat riscul de diabet comparativ cu aportul constant, în timp ce o creștere a consumului de băuturi îndulcite artificial cu mai mult de 0,50 porții pe zi a fost asociată cu un risc semnificativ de 18% mai mare în următorii 4 ani.   Ceea ce inseamna ca avem posibilitatea sa reducem consumul de medicamente antidiabetice orale prin ajustarea treptata a dietei si reeducarea metabolismului.

 

Dar această din urmă creștere poate fi din cauza cauzalității inverse (faptul că persoanele care știu că au un risc crescut ar putea alege băuturi dietetice față de cele îndulcite cu zahăr) și prejudecăți de supraveghere (persoanele cu risc ridicat sunt mai susceptibile să fie analizate pentru diabet și, prin urmare, diagnosticat mai rapid), notează autorii.

 

În analizele de sensibilitate, rezultatele nu s-au schimbat după ajustarea ulterioară pentru modificări concomitente în aportul caloric sau greutatea corporală.

 

Înlocuiți băuturile zaharoase cu ceai, cafea, apă sau lapte cu conținut scăzut de grăsimi

Schimbarea în greutate a explicat 27,9% din tendința dintre modificările consumului total de băuturi zaharoase și riscul de diabet, spun autorii.

 

Pe baza datelor, ei au estimat că înlocuirea unei porții zilnice a unei băuturi zaharoase cu o porție zilnică a unei băuturi îndulcite artificial nu a fost asociată cu riscul de diabet în următorii 4 ani.

 

Cu toate acestea, înlocuirea unei băuturi zaharoase cu apă, cafea, ceai sau lapte cu grăsimi reduse (0-2% grăsimi) a fost asociată cu un risc de diabet cu 2-10% mai mic.

 

"Rezultatele studiului sunt în linie cu recomandările actuale de înlocuire a băuturilor zaharoase cu băuturi necalorice, fără îndulcitori artificiali", a declarat autorul principal Frank Hu, MD, doctor, Fredrick J. Stare, profesor de nutriție și epidemiologie, de asemenea al Harvard TH Chan Școala de Sănătate Publică.

 

"Deși sucurile de fructe conțin unele substanțe nutritive, consumul lor ar trebui să fie moderat", a spus el într-o declarație a instituției sale.

 

 

                  Daniel Ganea

             Medic la ConsultatiiLaDomiciliu.ro

Dr. Daniel Ganea este "Doctorul tău", Medic Specialist Medic de familie, medic rezident cardiologie, cu Competență în Ecografie și scrie aici articole pentru pacienți. A început cariera ca medic specialist în 2009 în Urgență, a lucrat și pe Ambulanță, aflând ce-și doresc de la medic pacienții care solicită online consultații medicale cu medic specialist la domiciliu. 

Astfel a aparut ConsultatiiLaDomiciliu.ro
Dacă ai citit Termeni și condiții, fă o programare online sau telefonic:

"Cine te poate sfatui mai bine decat medicul, specialist in domeniul lui?"


Ultimele postari ale lui Daniel Ganea (vezi toate articolele medicale)
         
         

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dieta pentru colesterol ridicat

  Dieta pentru colesterol ridicat Scopul principal al acestei diete este reducerea colesterolului ridicat. Rația zilnică Este necesar să se...