Creşterea rigidităţii vasculare la pacienţii hipertensivi diabetici

 Diabetul zaharat este considerat "boala întregului organism", dar cel mai afectate sunt vasele sanguine, mai ales vasele mici care hranesc toate celelalte țesuturi, inclusiv pereții vaselor mari. Astfel se dezvoltă complicațiile diabetului: vasculopatie, retinopatie, neuropatie, nefropatie, etc.,

În aceste condiții, creşterea rigidităţii vasculare este considerată factor predictiv al complicaţiilor cardiovasculare la pacienţii hipertensivi diabetici.

 

 

Hipertensiunea arterială şi diabetul zaharat sunt asociate direct cu creşterea rigidităţii arteriale, acest parametru având o valoare predictivă pentru evenimentele cardiovasculare la pacienţii cu risc crescut, cum sunt pacienţii hipertensivi diabetici.

 

Administrarea pe termen lung a medicamentelor antihipertensive (în special a inhibitorilor sistemului renină angiotensină aldosteron) poate influenţa reducerea rigidităţii arteriale, prin acţiunea directă asupra componentelor pereţilor arteriali. Aceste modificări se referă la accelerarea fibrozei din structura pereţilor arteriali, prin creşterea sintezei de colagen, a proliferării celulelor musculare netede, acumulării şi activării celulelor inflamatorii sau a disfuncţiei endoteliale.

 

 

Pacienţii hipertensivi diabetici au nevoie cu atât mai mult de atenuarea acţiunii angiotensinei II asupra rigidităţii arteriale, cunoscând efectele sinergice ale acesteia cu produşii căilor metabolice ale insulinei la nivelul celulelor musculare netede.

Pentru reevaluarea tratamentului, puteți solicita și la domiciliu o consultație de cardiologie.

 

...

 

                  Daniel Ganea

             Medic la ConsultatiiLaDomiciliu.ro

Dr. Daniel Ganea este "Doctorul tău", Medic Specialist Medic de familie, medic rezident cardiologie, cu Competență în Ecografie și scrie aici articole pentru pacienți. A început cariera ca medic specialist în 2009 în Urgență, a lucrat și pe Ambulanță, aflând ce-și doresc de la medic pacienții care solicită online consultații medicale cu medic specialist la domiciliu. 

Astfel a aparut ConsultatiiLaDomiciliu.ro
Dacă ai citit Termeni și condiții, fă o programare online sau telefonic:

"Cine te poate sfatui mai bine decat medicul, specialist in domeniul lui?"


Ultimele postari ale lui Daniel Ganea (vezi toate articolele medicale)
         
         

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dieta pentru colesterol ridicat

  Dieta pentru colesterol ridicat Scopul principal al acestei diete este reducerea colesterolului ridicat. Rația zilnică Este necesar să se...