De ce ni se întâmplă coronavirusul asta?

 

Din același motiv pentru care ni se întâmplă din ce în ce mai multe cancere și boli metabolice - pentru că nu mâncăm ce ne-a făcut Dumnezeu să mâncăm, plante, ci mâncăm carne și toate porcăriile de chimicale în exces. Organismul nostru înghite săracul, dar cât să poată? Dacă faci un abuz o dată-de două ori, merge, își revine, dar dacă în mod cronic depășim capacitatea lui de detoxifiere... ne mâncăm moartea cu lingura. La astea se mai adaugă stresul aglomerației și poluării, radiațiile cosmice care scapă atmosferei și magnetosferei terestre și uite rezultatul.

Eu le zic pacienților: dacă ceva nu-ți stă în putere, nu-ți pierde vremea, dar dacă e ceva ce crezi că poți face, ești dator să te străduiești, și cred că atitudinea pro-activă deosebește viața de inteligență. Și în ideea asta o să înceapă lumea să înțeleagă că nu suntem singurele animale inteligente de pe planetă. Poate așa o să încercăm să ne mâncăm mai puțin colocatarii.

Eu sunt omnivor, n-aș da o friptură pentru o ciocolată, dar avem suficiente dovezi ca să ne regândim alimentația asta omnivoră. Și așa cum arată Dr. Alex Lockwood în articolul Carnivore, coronavirus și sfârșitul lumii - „Această molimă s-a întâmplat pentru că oamenii ucid și mănâncă animale” pe care îl redau mai jos.

Această molimă cu noul coronavirus SARS CovID-19 s-a întâmplat din cauza faptului că oamenii ucid și mănâncă animale

.

Fie că mâncăm un șarpe sălbatic sau un porc crescut într-o fermă, molimele se datorează faptului că oamenii ucid și mănâncă animale. Invadarea teritoriului animalelor (nu numai în Amazon, ci peste tot), este modul în care animalele care trăiesc liber în sălbăticie vin să ia contact cu animalele crescute pe care le mâncăm.

Momentul ar putea fi acum, spuneți tuturor: Această molimă s-a întâmplat pentru că oamenii ucid și mănâncă animale. Carnavalii Dieters, Maximalistii Carnei, Frații de Proteine ​​și Surorile de Fier, vânătorii, măcelarii, flexarii, acei oameni, dar eu mănânc doar pui acum. Spune-le: Această molimă s-a întâmplat pentru că oamenii ucid și mănâncă animale.

Cu excepția cazului în care am justifica nedreptățile din zootehnie, pescuitul excesiv, incursiunile în viața sălbatică, pierderea habitatului și devastarea, orice va veni în continuare - o pandemie de o sută de ori mai rea decât COVID-19 care va șterge viața umană sau majoritatea dintre noi - e cea mai mare amenințare la viața umană, nu neapărat încălzirea globală.
 
Dacă nu ne schimbăm atitudinea hrăpăreață și nu ne schimbăm radical sistemul alimentar ca parte a unei economii bazate pe plante, atunci vom fi adus acest lucru asupra noastră și animalele care mor în cursul acestui proces nu vor avea nici o parte din vină.
 
Am fost avertizați. Până la sfârșitul emisiunii Eleven a lui Emily St John Mandel, un roman literar care înfățișează ștergerea civilizației noastre actuale de c[tre o epidemie de coronavirus similară cu SARS numită Georgia Flu, două dintre personajele supraviețuitoare își amintesc cum era viața înainte acea linie care a împărțit totul între înainte și după:

- „Îți amintești prăjiturile cu ciocolată?”, Întreabă unul.

- „Visez la prăjiturele cu ciocolată. Nu mă torturați”, răspunde altul.

"Știam de multă vreme că schimbările lumii nu vor fi inversate", continuă romanul ", dar totuși amintirile apar într-o lumină mai aspră: Ultima dată am mâncat un con de înghețată într-un parc în lumina soarelui. Ultima dată când am dansat într-un club. Ultima dată când am văzut un autobuz în mișcare. Ultima dată m-am urcat într-un avion care nu fusese reamenajat ca apartamente de locuit, un avion care efectiv a decolat. Ultima dată când am mancat o portocală."
 
Adunați-vă amintirile. Poate că acesta este momentul în care recunoaștem în sfârșit trădarea noastră pentru alte animale și modul în care exploatarea lor pentru hrană a ajuns la acest rezultat bolnav. Poate că va fi ultima dată când îți aduci aminte că ai mâncat un animal. Sau poate nu vă amintiți absolut nimic de ceea ce a fost înainte.
 
Poate peste câteva luni sau un an, poate când noul coronavirus COVID-19 a ucis majoritatea oamenilor pe care îi va ucide, poate atunci, sau va veni ca un singur moment: vom aminti un timp înainte și vom vorbi de după.

Poate că va veni în trepte, rezistat de furie și neîncredere, dar depășit cu persistență și mâhnire. Sau, conștient de căderea speciilor noastre, de dorința noastră de a supăra status quo-ul, de capacitatea noastră de a ne vorbi din adevăruri inconveniente, poate momentul nu va vino deloc.

Și dacă nu, atunci la revedere omenire.

Poate că acum este momentul. Când citiți următoarele două rânduri: un moment de acceptare la nivel mondial a ceea ce ne privește pe față.

În primul rând: coronavirusul este o situație de urgență nu numai a sănătății, ci a nedreptății și în al doilea rând: nedreptatea este nu doar că suntem nevoiți să „pierdem pe cei dragi înainte de timpul lor” (așa cum a spus-o în mod ciudat premierul Regatului Unit), ci în primul rând, această urgență de nedreptate a fost cauzată de exploatarea animalelor.

Fără această violență continuă și inutilă de mii de ani, nu am îndura deloc această groaznică pandemie globală.

A sosit acel moment? Cei care lucrează pentru dreptatea animalelor speră: pentru Carl Safina COVID-19 este un „apel trezitor”, pe care l-am lovit deja de prea multe ori.

Pentru Gene Baur din Farm Sanctuary, coronavirusul este o amintire karmică a interconectării oamenilor și animalelor. Activistii din Berlin au pus acest punct la începutul acestei săptămâni, iar activiștii din Londra din Pauză Sistemul au dus mesajul către Parlament și Boris Johnson.

Acum este momentul potrivit pentru a solicita mass-media să sublinieze cu fiecare titlu faptul că 75% dintre bolile umane nou-apărute provin din „surse animale”, nu ca prin magie ci din actele noastre de ucidere, mâncare și exploatare a acestor animale. De aici a venit COVID-19.
 

Istoria pandemiilor, de la Ciuma Antonină până la noul eveniment coronavirus (COVID-19), clasat după impactul lor asupra vieții umane. (Sursa: Visual Capitalist)
 

 
Ne-am confruntat cu snooze în acest timp de zeci de ani. Nimic nu a fost învățat de la SARS coronavirus din 2003 (sursa: lilieci și pisici civet, prins din sălbăticie și ținuți în viață pe piețele de animale pentru alimente). Sau din diareea epidemiei de porci coronavirus Anii 1970. HIV, care a sărit de la maimuțe ucise pentru carne de tufiș la aproximativ 25-30 de milioane de victime umane. În gripa porcină din 2009, care a sărit la oameni de la porci.

Așa s-a răspândit COVID-19. În momentul de față, sursa zoonotică definitivă rămâne necunoscută, dar cei doi suspecți principali sunt pangoline și lilieci de potcoavă, ambele fiind ucise și vândute pe piețele umede din Wuhan, China, unde oamenii de știință cred că globalul a apărut pandemia.
 
Dar nu învinovăți piețele chinezești sau doar piețele umede.
 
„În prezent, înțelegem foarte puțin despre coronavirus sau alte virusuri care circulă în viața sălbatică sau despre potențialul lor de a apărea sau de a se recombina cu coronavirusuri existente ca amenințări pentru sănătatea publică sau animală”, a scris Linda Saif în urmă cu 16 ani, la Institutul de Medicină Forum pe amenințările microbiene, ca urmare a epidemiei SARS din 2004. "Sperăm că epidemia va genera noi interese și finanțare pentru aceste întrebări fundamentale de cercetare."
 
Și științific, SARS a reușit, deși nu a fost suficient pentru a opri MERS coronavirus 2012 (sursa: cămile dromedare, cu o rată de deces de 35% în populația generală).
 

Criza cu care ne confruntăm nu este una științifică, nu este o problemă de imunitate a efectivelor sau de vaccinuri sau de igienizare. Criza cu care ne confruntăm este socială și politică.

Este socială, datorită modului în care societățile noastre răspund la astfel de crize, variind de la cultură la cultură.

Modurile în care chiar și cele mai de succes societăți au limitat coronavirusul COVID-19 nu au ținut cont deloc în mod eficient de lecțiile din secolul trecut că trebuie să încetăm să abuzăm de habitat și să omorăm animale. (Gripa H1N1 din 1918 Gripa care a ucis între 17 și 50 de milioane de oameni și provenea de la pui și a fost înrăutățită prin „transportul modern” de soldați, marinari și civili, a fost acum 102 ani: ce am învățat pentru ca să nu se mai întâmple din nou?!)
 
COVID19 este mai ales o criză a politicii. La scară mică și la scară mare.

La scară mică este ceea ce credeți că este: politică - modul în care liderii noștri, precum Donald Trump sau Boris Johnson, răspund corect sau nu la criză.

Moartea este o nedreptate atunci când viața altuia este luată „înainte să-i vină vremea”. Acum, acest citat infam al lui Boris Johnson, care va veni să-i bântuie moștenirea, ne-a rugat să acceptăm că vor exista „persoane dragi” și că se poate să-i vezi mor din cauza coronavirusului COVID-19 pentru că ei au decis să nu ia deocamdată măsurile necesare

Aceasta este, în cel mai bun caz, o decizie crudă și, în cel mai rău caz, o acoperire a politicii oficiale, acum defunctă a Regatului Unit, ascunsă în spatele științei pierzându-și repede credibilitatea.

Această decizie a privilegiat pe cei mai protejați de amenințările pentru sănătate (cei cu acces la asistență medicală privată; cei care au dus o viață fără stres, evitând condițiile de sănătate subiacente și care și-au putut permite această lungă sistare a activității), sacrificând în același timp persoanele în vârstă, vulnerabile și persoanele aflate în capitalism de austeritate, care trăiesc vieți marginalizate. au fost expuse riscului în strategia „imunității efectivelor”.

Permiteți-mi să lămuresc: Decizia politică inițială a guvernului englez a fost o condamnare la moarte pentru mulți, decizia s-a schimbat sub presiunea publicului și noilor sfaturi de la medici. Iar factorii de decizie din instituții precum universități și întreprinderi, speriați ca ar putea a pierde credibilitatea, veniturile, și temându-se de haosul birocratic, vor avea sânge pe mâini, fiindcă n-au închis la timp și n-au limitat răspândirea virusului încă din primele etape. Care pentru numele lui Dumnezeu, ERAU CUNOSCUTE, erau și promovate (și asta e altă discuție) de Bill Gates (e plin Youtube de el) și de Bildenberg Foundation si de alții încă din 2004. WTF!.

Răspunsurile guvernului sunt decizii politice la fel de mult ca cele „științifice”. Și eșecul politicii și politicienilor a permis acestui coronavirus să provoace ravagii.
 
Dar pe cât de mare credeți că este, aceasta este doar problema minoră.
 
Problema politică principală este aceasta: am făcut tot posibilul pentru a exclude animalele din deciziile noastre politice, viața politică și justiția politică. Am rezervat politica și viața socială pentru animalele umane, în detrimentul și exploatarea tuturor celorlalte ființe.

Există o legătură directă - nu ar putea fi mai directă de atât - între devastarea habitatelor sălbatice, întrucât le ocupăm junglele, pădurile, peisajele, peisajele marine și casele animalelor cu care ne împărțim această planetă din ce în ce mai mică și în continuă scădere. Pandemia la care asistăm = o legătură directă cu abuzul omului.

Dacă doriți să vă gândiți egoist, când altfel ar fi momentul să recunoașteți peste un milion de boli la celelalte animale de pe această planetă, dintre care una va șterge cel mai probabil noi animalele umane dacă vom continua să ne împingem în lumile lor?

Ar putea fi o decizie politică sau o decizie socială să nu mai facem acest lucru, dar noi nu ne gândim măcar la consecințele comportamentului nostru. Deoarece culturile noastre sociale și politice sunt construite pe baza exploatării animalelor: le distrugem habitatele, le exploatăm sau le mâncăm trupurile și astfel că le primim și bolile. Noi, oamenii.

Zootehnia în formă mică sau mare, vine la pachet cu coronavirusuri, acest lucru este bine cunoscut, dar nu a împiedicat pe nimeni până acum, chiar dacă tratamentele etiologice sunt limitate, și chiar dacă știam deja că aceste virusuri se adaptează și mutează frecvent. Coronavirusul este frecvent la animalele de fermă. Coronavirusul bovin este un element de bază al industriei de agricultură animală. În prezent, nu există nicio legătură între coronavirusul bovin și un coronavirus care infectează oamenii.

Deocamdată este acceptată pe larg ideea că actualul nou coronavirus a trecut de la animale la om pe o piață de animale sălbatice / fructe de mare din Wuhan, China.

Așa că mulți oameni plâng pentru încheierea comerțului cu animale sălbatice din China. Fiecare organizație de animale, cum ar fi Lobby-ul politic pentru animale se concentrează pe închiderea acestor piețe.

Dar de ce ar face chinezii asta atunci când chiar America și Marea Britanie vor continua să își intensifice producția de porci și păsări de curte? Nu putem crede că încheierea exploatării animalelor sălbatice va pune capăt acestor focare, atunci când nu acordăm atenție bolilor la animale sălbatice sau de fermă.

Continuăm să depășim aprovizionarea cu antibiotice din lume, pompându-le în animale crescute industrial, deoarece fermele sunt terenuri propice de reproducere pentru boli, cum ar fi gripa aviară și gripa porcină.

Modalitățile industriale de creștere a animalelor au redus costurile proteinelor animale, dar au dus la o „populație mare de animale domestice care sunt crescute în imediata apropiere a populațiilor dense de oameni și deasemenea a celor sălbatice”, a spus Gregory Gray, epidemiolog de boli infecțioase de la Duke University, care numește industrializarea zootehniei incubatoare de viruși”.

Majoritatea răspunsurilor noastre umane la acest coronavirus și toate bolile zoonotice care au apărut înainte au fost - atunci când au fost văzute prin această lentilă - eșecurile de a respecta viața umană și non-umană. Răspunsurile noastre umane sunt crime de nedreptate.

Sugerând că trebuie doar să închidem piețele de animale sălbatice din China și asta va rezolva problema este atât rasist, cât și un eșec total de a vedea imaginea mai mare.

Big picture este:

Dacă am trece la o alimentație bazată pe plante nu am mai stârni pandemii precum cea cu COVID-19 și alți viruși ucigași zoonotici care par astfel meniți să șteargă această greșeală (omenirea) de pe planeta Pământ.

Dar nu e atât de greu, ține de atitudine

Hai să zâmbim și să facem ce trebuie, măcar în ceasul al unsprezecelea.

 

                  Daniel Ganea

             Medic la ConsultatiiLaDomiciliu.ro

Dr. Daniel Ganea este "Doctorul tău", Medic Specialist Medic de familie, medic rezident cardiologie, cu Competență în Ecografie și scrie aici articole pentru pacienți. A început cariera ca medic specialist în 2009 în Urgență, a lucrat și pe Ambulanță, aflând ce-și doresc de la medic pacienții care solicită online consultații medicale cu medic specialist la domiciliu. 

Astfel a aparut ConsultatiiLaDomiciliu.ro
Dacă ai citit Termeni și condiții, fă o programare online sau telefonic:

"Cine te poate sfatui mai bine decat medicul, specialist in domeniul lui?"


Ultimele postari ale lui Daniel Ganea (vezi toate articolele medicale)
         
         

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dieta pentru colesterol ridicat

  Dieta pentru colesterol ridicat Scopul principal al acestei diete este reducerea colesterolului ridicat. Rația zilnică Este necesar să se...