Declinul funcției cognitive începe cu 10 ani înainte de AVC , 07 iulie 2021

Un nou studiu a arătat că pacienții cu accident vascular cerebral au avut scăderi mai accentuate ale cunoașterii și funcționării zilnice în ultimii 10 ani decât persoanele fără accident vascular cerebral.

Descoperirile noastre sugerează că acumularea patologiei intracerebrale înainte de evenimentul acut are deja un impact clinic, permițând identificarea persoanelor cu risc crescut, spun autorii.

Studiul a fost publicat online pe 6 iulie în Journal of Neurology Neurosurgery & Psychiatry .

Autorii, conduși de Alis Heshmatollah, MD, Centrul Medical al Universității Erasmus, Rotterdam, Olanda, observă că pacienții cu AVC prezintă un declin acut și accelerat al cunoașterii și al funcționării zilnice imediat după eveniment și în anii următori, care este atribuită în principal acumularea bolii vaselor mici cerebrale, neurodegenerare și inflamație.

 

Dar ei subliniază că aceste modificări fiziopatologice sunt deja prezente înainte de un accident vascular cerebral, cu câteva studii limitate care sugerează că deteriorarea cognitivă și funcțională începe cu 4 până la 6 ani înainte de un accident vascular cerebral.

„Înțelegerea acestei deteriorări premergătoare ar putea ajuta la dezlegarea fiziopatologiei accidentului vascular cerebral și la identificarea celor cu risc crescut de accident vascular cerebral pentru includerea în studiile de prevenție primară sau în terapia vizată ”, spun ei.

Pentru studiul actual, cercetătorii au evaluat datele de la 14.164 de persoane cu vârsta de 45 de ani sau mai mult din studiul de la Rotterdam, bazat pe populație, care au fost supuse unei examinări fizice și cognitive extinse la fiecare 4 ani între 1990 și 2016.

Evaluările cognitive au inclus examenul Mini-Mental State (MMSE), 15-Word Learning, Letter-Digit Substitution, Stroop, Verbal Fluency și Purdue Pegboard. Evaluările fizice au inclus activități de bază și instrumentale ale vieții de zi cu zi.

Participanții care au experimentat un prim accident vascular cerebral au fost asortați cu participanți fără accident vascular cerebral într-un raport de 1: 3 bazat pe sex și anul nașterii. În timpul unei urmăriri medii de 12 ani, 1662 de participanți au suferit un accident vascular cerebral pentru prima dată.

Rezultatele au arătat că pacienții care au avut un accident vascular cerebral au prezentat scoruri mai slabe la toate testele cognitive decât subiecții martori fără accident vascular cerebral.

Cu aproximativ 8 ani înainte de accident vascular cerebral, scorul MMSE al viitorilor pacienți cu accident vascular cerebral a început să se abată de la subiecții lor de control fără accident vascular cerebral. Diferența a fost semnificativă la 6,4 ani înainte de accident vascular cerebral.

S-au observat diferențe de precursor și pentru sarcina Stroop (deviație cu 10 ani înainte de accident vascular cerebral, semnificativă la 5,7 ani), testul de fluență verbală (deviație cu 9,5 ani înainte de accident vascular cerebral, nu semnificativ înainte de accident vascular cerebral) și testul Purdue Pegboard (deviere cu 9 ani înainte de accident vascular cerebral, semnificativ la 3,8 ani).

 

Activitățile de bază ale scorurilor vieții zilnice (care evaluează activități precum îmbrăcarea, igiena, alimentația și mersul pe jos) au început să arate diferențe între viitorul accident vascular cerebral și persoanele fără accident vascular cerebral la 8 ani înainte de accident vascular cerebral (semnificativ la 2,2 ani).

 

Traiectoriile pentru activitățile instrumentale ale vieții de zi cu zi (care reprezintă activități care necesită mai multă capacitate cognitivă, cum ar fi cumpărăturile, pregătirea mesei, luarea de medicamente, gestionarea finanțelor, călătoria singură și utilizarea unui telefon) au început să difere la 7 ani înainte de accident vascular cerebral (semnificativ la 3 ani).

Femeile, pacienții cu genotipul apolipoproteinei E (APOE) Σ 4 și cei cu niveluri educaționale mai scăzute au fost deosebit de vulnerabili pentru declinul premergător al cunoașterii sau funcționarea zilnică.

 

„Aceste descoperiri sugerează că rezerva cognitivă poate modifica într-adevăr asocierea dintre cogniție și accident vascular cerebral, posibil printr-o interacțiune sinergică între neurodegenerare și patologia cerebrovasculară”, notează cercetătorii.

 

Ei adaugă că acest argument este întărit și mai mult de studiile anterioare care constată că educația superioară la pacienții care au avut un accident vascular cerebral este asociată cu mai puțin declin cognitiv, demență și dizabilitate după accident vascular cerebral.

 

Comentând pentru Medscape Medical News , Deborah A. Levine, MD, MPH, director al programului de cercetare a serviciilor de sănătate cognitivă, Universitatea din Michigan, Ann Arbor, a declarat că studiul „este o analiză elegantă a datelor individuale ale pacienților dintr-o cohortă bine caracterizată. "

 

Levine a menționat că rezultatele confirmă observațiile din studiile anterioare care arată că funcționarea cognitivă și zilnică scade cu 4 până la 6 ani înainte de accident vascular cerebral și extinde cercetările anterioare arătând că declinurile încep mult mai devreme decât se credea anterior - cu 10 ani înainte de accidentul vascular cerebral incident. 

 

"Studiul a constatat că pacienții cu sex feminin, genotipul APOE  Σ 4 sau niveluri educaționale mai mici au o cunoaștere mai rapidă și funcționarea zilnică scade înainte de un accident vascular cerebral. Această constatare este în concordanță cu dovezile care arată că aceste grupuri tind să aibă un declin cognitiv mai rapid în absența accidentului vascular cerebral ", a comentat ea.

 

Acest studiu sugerează că am putea fi capabili să identificăm pacienții cu risc de accident vascular cerebral și demență prin detectarea scăderilor cognitive și funcționale la adulții de vârstă mijlocie și vârstnici, a spus Levine.

 

Ea a menționat că dovezile susțin în prezent scăderea intensă a tensiunii arteriale și scăderea lipidelor la pacienții cu risc cardiovascular ridicat, dar nu și la cei cu risc cardiovascular scăzut până la moderat. Pacientii cu scaderi cognitive sau functionale ar putea beneficia de tensiune arteriala intensiva si scaderea lipidelor, dar acest lucru nu este dovedit.

 

Levine a subliniat că alte implicații clinice ale acestui studiu sunt că declinurile cognitive și funcționale sunt semne ale afectării organelor finale, cum ar fi accident vascular cerebral, atac de cord și boli de rinichi. „Declinurile cognitive și funcționale la adulții de vârstă mijlocie și mai în vârstă par a fi consecințele afectării creierului și a sistemului nervos cauzate de factorii de risc cardiovascular , tulburările neurogenerative și alte condiții de sănătate de-a lungul vieții noastre”.

 

Ea a adăugat că sunt necesare mai multe cercetări pentru a arăta cele mai bune modalități de a identifica și trata pacienții cu declin cognitiv sau funcțional pentru a reduce riscul de accident vascular cerebral și demență și pentru a înțelege mai bine momentul ideal pentru a interveni înainte de a începe declinul cognitiv și funcțional.

 

Comentând, de asemenea, pentru Medscape Medical News , Vladimir Hachinski, MD, DSc, profesor de neurologie și epidemiologie la Western University, Londra, Ontario, Canada, a spus că acesta este unul dintre mai multe studii care arată că afectarea cognitivă este un factor de risc pentru accident vascular cerebral.

 

El a menționat însă că acest studiu „are câteva caracteristici suplimentare binevenite, precum urmărirea mai îndelungată, evaluări cognitive extinse și o evaluare mai sofisticată a activităților zilnice, cum ar fi finanțele”.  

 

El a subliniat, de asemenea, că, deși autorii nu au studiat în mod specific așa-numitele accidente vasculare cerebrale silențioase, s-a dovedit că sunt strâns corelate cu afectarea cognitivă.

 

"Este acum bine stabilit că patologiile vasculare și neurodegenerative coexistă, interacționează și se agravează reciproc și că accidentul vascular cerebral și demența ar trebui prevenite împreună", a comentat Hachinski.

 

Observând că hipertensiunea este „cel mai puternic și mai tratabil factor de risc atât pentru accident vascular cerebral, cât și pentru demență”, el sugerează că pacienții cu hipertensiune arterială slab controlată ar trebui să fie supuși unui screening cognitiv.

 

Studiul de la Rotterdam a fost susținut de Centrul Medical al Universității Erasmus MC și Universitatea Erasmus din Rotterdam; Organizația Olandeză pentru Cercetare Științifică; Organizația Olandeză pentru Cercetare și Dezvoltare în Sănătate; Institutul de Cercetare pentru Boli la Vârstnici; Inițiativa Olandeză de Genomică; Ministerul Educației, Culturii și Științei; Ministerul Sănătății, Asistenței Sociale și Sportului; Comisia Europeană și Municipalitatea Rotterdam. Autorii studiului actual nu raportează nicio dezvăluire.

 

J Neurol Neurosurg Psihiatrie . Publicat online 6 iulie 2021. Textul integral

 

 

 

 

 

                  Daniel Ganea

             Medic la ConsultatiiLaDomiciliu.ro

Dr. Daniel Ganea este "Doctorul tău", Medic Specialist Medic de familie, medic rezident cardiologie, cu Competență în Ecografie și scrie aici articole pentru pacienți. A început cariera ca medic specialist în 2009 în Urgență, a lucrat și pe Ambulanță, aflând ce-și doresc de la medic pacienții care solicită online consultații medicale cu medic specialist la domiciliu. 

Astfel a aparut ConsultatiiLaDomiciliu.ro
Dacă ai citit Termeni și condiții, fă o programare online sau telefonic:

"Cine te poate sfatui mai bine decat medicul, specialist in domeniul lui?"


Ultimele postari ale lui Daniel Ganea (vezi toate articolele medicale)
         
         

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dieta pentru colesterol ridicat

  Dieta pentru colesterol ridicat Scopul principal al acestei diete este reducerea colesterolului ridicat. Rația zilnică Este necesar să se...