Depistarea bolii arteriale ca factor de risc precoce tratabil

 

ateroscleroza forme clinice

Ateroscleroza - depistarea precoce cu Arteriograful

Exista mai multe modele de arteriografe, toate foarte scumpe si destul de rare inca, dar informatiile pe care ni le furnizeaza, in speta varsta reala a arterelor dvs, ne dau posibilitatea de a trata precoce factorii de risc, cu rezultate dovedite in studii largi randomizate si cu impact asupra calitatii si lungimii vietii.

Practic peste 70% din barbatii peste 45 ani si 65% dintre femeile peste 40 ani au un grad mai mare sau mai mic de boala aterosclerotica, adica placi grasoase de aterom (colesterol, uneori chiar calcificate), care obstrueaza progresiv diverse artere, de la cele vertebrale dand ameteala si cefalee, pana la cele renale, dand hipertensiune cu valori mari, refractare la tratament medicamentos cu mai multe linii de medicamente antihiprtensive.

Ateromatoza nu merge decat intr-o directie, studiile recente au aratat ca tratamentele intebsive cu hipolipemiante si omega3 nu au efect curativ ci doar protector, de aceea, si mai ales pentru ca omul nu are numai un factor de risc ci de obicei vin in ciorchine, este mandator sa cunoastem starea vaselor din timp, inainte de a aparea complocatii care sunt mai greu tratabile, mai alesc acum in pandemie, si care vin si ele cu riscurile lor asociate.

Bolile cardiovasculare si complicatiile lor reprezinta prima cauza de mortalitate in Romania. La baza acestor afectiuni sta ateroscleroza, o boala sistemica care afecteaza intreg patul vascular al organismului. Ea devine manifesta dupa o lunga perioada asimptomatica, adesea prima manifestare fiind o complicatie redutabila (infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral AVC, ocluzia arteriala periferica).

Manifestarea clinica a aterosclerozei

Studiile clinice  randomizate (SCR) din ultimul deceniu ne-au oferit multiple dovezi stiintifice sustin ca ateroscleroza poate fi incetinita, oprita, chiar reversibila in anumite situatii particulare, prin tratament medicamentos, cu atat mai eficient cu cat e mai timpuriu aplicat. Diagnosticarea precoce a aterosclerozei, in faza asimptomatica, este de mare importanta pentru preventia bolilor cardiovasculare.
Ateroscleroza debuteaza cu modificari la nivel celular, afectand stratul endotelial al arterelor, implicat in reglarea vasoconstrictiei si vasodilatatiei. Endoteliul vascular are rol esential in asigurarea hemodinamicii vasculare, controland presiunea arteriala. Afectarea endoteliului prin injurii diverse (depuneri de grasimi cand sunt in exces in sange, fumat, diabet, obezitate, sindrom metabolic, inflamatie) este promotorul modificarilor aterosclerotice, cu evolutie progresiva (ingrosarea peretilor pana la obstructia lumenului vascular).

ateroscleroza proces evolutie

Procesul aterosclerozei si evolutia ei

Preventia bolilor cardiovasculare este obiectivul medicinei moderne; aceasta consta in identificarea si corectarea factorilor de risc, dar si in depistarea stadiilor incipiente ale aterosclerozei pentru initierea terapiei specifice.
Primele modificari vasculare asociate cu faza incipienta a aterosclerozei, sunt acum detectabile cu metode de masurare a functiei arteriale.
Unda de puls este oglinda rigiditatii arteriale si a functiei arteriale. Forma undei de puls este influentata de elasticitatea aortei si rezistenta arteriolelor periferice, toate acestea pot fi apreciate prin analiza undelor de puls.
De-a lungul timpului s-au dezvoltat mai multe metode de investigare a afectarii cardiovasculare, unele usor accesibile, dar cu sensibilitate mai mica, altele de inalta performanta, invazive sau noninvazive.

metode neinvazive determinare ateroscleroza

Metode neinvazive de determinare a aterosclerozei si sensibilitatea lor

Analiza undei pulsului este posibila in prezent prin folosirea unei metode facile, noninvazive, cu ajutorul unui dispozitiv medical acreditat : Arteriograful.
Arteriograful utilizeaza o metoda practica, masoara cativa parametri ai tensiunii arteriale periferice, pentru a evalua functia arteriala. Aceasta tehnica oscilometrica, ale carei rezultate au fost confirmate si prin metode invazive, inregistreaza semnalele undelor de puls la nivelul arterei brahiale ocluzionate pentru cateva secunde, cu ajutorul unei mansete. Viteza de propagare a undei de puls (PWV) este o masura a rigiditatii aortei, valoarea ei ridicata fiind un predictor puternic al evenimentelor cardiovasulare majore.

Disfunctia endoteliala determina cresterea rezistentei periferice si obliga inima la un efort contractil suplimentar. Analiza undei de puls poate sa arate aceasta sarcina suplimentara asupra inimii, prin masurarea indicelui de augmentare (Aix) si a presiunii sistolice centrale (SBPAo).

Parametrii masurati de Arteriograf sunt :

 • I. parametrii de functie arteriala si stiffness :
  • PWVao - viteza de propagare a undei de puls in aorta (m/s)
  • Aix - indice de augmentare (%)
  • SBPao - presiune sistolica central (mm Hg)
  • PPao - presiunea pulsului in aorta (mm Hg)
  • DRA - aria de reflexiune diastolica
  • SAI si DAI - indice de arie sistolica si diastolica (%)
  • ED - durata de ejectie a ventricului stg (ms)
  • RT - timpul de returnare (s)
 • II. presiunea arteriala periferica :
  • Sys - presiunea sistolica (mm Hg)
  • Dia - presiunea diastolica (mm Hg)
  • HR - frecventa cardiaca (batai/min)
  • MAP - presiunea medie arteriala(mm Hg)
  • PP - presiunea pulsului periferic (mm Hg)
  • ABI - indice glezna - brat.

Noutatea Arteriografului  consta in faptul ca foloseste ca senzor o simpla manseta aplicabila pe brat. Sunt si versiuni mai simple, care evalueaza mai putini paranetri si care se aplica pe deget, fiind concomitent un pulsohimetru. Senzorul arteriografului clasic cu manseta este legat de un tonometru oscilometric de precizie si rezolutie ridicata, semnalele slabe din manseta fiind amplificate si percepute intr-o calitate adecvata. Prin transmiterea acestor date - utilizand tehnologie wireless - la un calculator cu un soft dedicat, devine posibila prelucrarea suplimentara, detaliata a acestora.
Pacientul nu resimte un disconfort mai mare ca in cazul masurarii tensiunii arteriale, durata inregistrarii fiind de 3 - 5 minute. Se realizeaza cu pacientul in pozitie culcat pe o canapea, relaxat si pregatit in prealabil. Procedura este simpla, nedureroasa, necostisitoare, efectuata de un personal medical mediu, instruit in prealabil si bineinteles se poate efectua si ambulator sau la domiciliul pacientului.

Rezultatul este printat sub forma unor diagrame cuprinzand aprametrii de mai sus, utile medicului in estimarea eficienta a riscului cardiovascular.
Metoda este reproductibila, masuratorile putand fi repetate dupa tratament, fiind o dovada obiectiva a eficientei acestuia.
Suplimentar, pe baza unor masuratori efectuate pe un lot semnificativ de pacienti, se poate calcula si varsta vasculara, de multe ori nesuperpozabila pe varsta biologica. Aceasta metoda este un instrument deosebit de util medicului curant in evaluarea si managementul afectiunilor vasculare.

Asa arata arteriograful

arteriograf tensiomed

 

Sfaturi pentru pacienti inainte de examinare

 • Nu faceti exercitii obositoare (efort fizic) cu o ora inainte de masurare.
 • Nu fumati, nu mancati, nu consumati bauturi alcoolice sau cu cofeina (cafea, cola, pepsi) cu cel putin 3 ore inainte de masurare.
 • Daca masurarea nu se efectueaza dimineata, atunci este recomandata o masa usoara cu 3 - 4 ore inante de masurare.
 • Se recomanda sa beti un pahar cu apa cu jumatate de ora inainte de masurare.
 • Va recomandam sa va odihniti cel putin 10 minute intr-o incapere linistita cu temperatura normala.
 • Prelungiti perioada de odihna sau anulati masurarea in caz de temperaturi atmosferice extreme sau dupa exercitii obositoare.
 • Pentru masuratori repetate, se recomanda efectuarea in acelasi timp al zilei si in aceeasi pozitie (culcat).
 • Nu se efectueaza masurarea in caz de aritmii sau hipotensiune.
 • Nu va emotionati, este o procedura neinvaziva, nedureroasa, de scurta durata. Daca suspicionati "efectul halatului alb", solicitati mai multe masuratori in aceeasi sedinta sau in sedinte aditionale.
 • Veti fi intrebat de medicatia curenta si date antropometrice actuale (inaltime, greutate).

                  Daniel Ganea

             Medic la ConsultatiiLaDomiciliu.ro

Dr. Daniel Ganea este "Doctorul tău", Medic Specialist Medic de familie, medic rezident cardiologie, cu Competență în Ecografie și scrie aici articole pentru pacienți. A început cariera ca medic specialist în 2009 în Urgență, a lucrat și pe Ambulanță, aflând ce-și doresc de la medic pacienții care solicită online consultații medicale cu medic specialist la domiciliu. 

Astfel a aparut ConsultatiiLaDomiciliu.ro
Dacă ai citit Termeni și condiții, fă o programare online sau telefonic:

"Cine te poate sfatui mai bine decat medicul, specialist in domeniul lui?"


Ultimele postari ale lui Daniel Ganea (vezi toate articolele medicale)
         
         

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dieta pentru colesterol ridicat

  Dieta pentru colesterol ridicat Scopul principal al acestei diete este reducerea colesterolului ridicat. Rația zilnică Este necesar să se...