Dieta Keto vs vegetarian: este corect modelul carbohidrat-insulină?

 Există un mod corect și un mod greșit de a face un studiu de dietă. Modul greșit este de a trimite un sondaj către câteva mii de oameni, cerându-le să-și amintească ce au mâncat și apoi să asocieze acele răspunsuri la rezultatele de pe drum. Așa obținem studii care ne spun că ouăle te omoară sau te mențin sănătos sau altceva. Modul corect este de a face ceea ce au făcut oamenii buni de la NIH în acest studiu care apare în Nature Medicine: Închideți oamenii într-o cameră timp de 28 de zile și măsurați absolut totul. Adevărata forță motrice pentru acest studiu sunt întrebările legate de o dietă ketogenică. Ceea ce a început cu Atkins renaște la fiecare câțiva ani cu un nume diferit, dar logica este practic aceeași: carbohidrații sunt dușmanul.

Acestea măresc secreția de insulină, ceea ce duce la acumularea de grăsimi și - teoria spune - ulterior, consum mai mare de alimente. Cu alte cuvinte, carbohidrații ne prind într-un ciclu vicios de mâncare, secretare de insulină și mâncare mai mare - ducând la actuala noastră epidemie de obezitate. Dar aceasta nu este singura teorie. Mulți oameni cred că nu sunt componentele dietetice cele care contează, ci modul în care le consumăm. Alimentele ultra-procesate cu arome îmbunătățite și săruri și zaharuri ne copleșesc simțurile și ne livrează calorii într-o formă densă care, practic, ne lasă într-un bilanț energetic pozitiv - și ne îngrășăm. Faptul că aceste alimente ultra-procesate sunt grele în carbohidrați nu are nimic de-a face cu el. Așadar, cercetătorii au decis să desfacă acest nod. Douăzeci de adulți au fost înrolați într-un studiu încrucișat randomizat. Ei ar petrece 28 de zile în total în unitatea metabolică a NIH din Bethesda. Timp de 2 săptămâni, aceștia ar urma fie o dietă ceto grea cu proteine ​​animale, fie o dietă cu conținut scăzut de grăsimi / conținut ridicat de carbohidrați, care a fost în mare parte pe bază de legume. Apoi, ar trece la cealaltă dietă.

Hall KD și colab. Nat Med. 2021 ianuarie 21. doi: 10.1038 / s41591-020-01209-1.

Este important să rețineți că acesta a fost un studiu ad libitum. Li s-a oferit mult mai multă mâncare decât și-a putut dori și li s-a spus doar să mănânce orice le-a plăcut. De asemenea, li s-a spus să nu încerce să slăbească sau altceva - pur și simplu să se comporte normal. Au fost măsurate o tonă de parametri (și vom atinge destul de mulți), dar rezultatul principal a fost câte calorii au mâncat oamenii. Iar rezultatele au fost destul de clare. În medie, cei 20 de indivizi au consumat cu aproximativ 700 de calorii mai puține pe zi, atunci când urmau o dietă cu conținut scăzut de grăsimi față de dieta ceto.

Hall KD și colab. Nat Med. 2021 ianuarie 21. doi: 10.1038 / s41591-020-01209-1.

Este un număr destul de mare. Rețineți că acest lucru a început imediat - în prima zi a dietei cu conținut scăzut de grăsimi. Nu există o mulțime de dovezi că se întâmplă ceva interesant din cauza componentelor dietei. Oamenii pur și simplu nu mâncau atât de mult, din punct de vedere caloric. De ce au mâncat mai puțin? Nu pentru că dieta cu conținut scăzut de grăsimi a fost norocoasă. Evaluările „plăcerii” și „familiaritatea” alimentelor au fost similare.

Dar un lucru cheie este că densitatea energetică a dietei cu conținut scăzut de grăsimi a fost mult mai mică; legumele pur și simplu nu au caloriile pe gram pe care le are baconul. Ca atare, caloriile pe minut ingerate au fost mai mari în dieta ceto.

Bine. Deci, având în vedere că oamenii au consumat mult mai puține calorii în timpul unei diete cu conținut scăzut de grăsimi, au slăbit mai mult? Ciudat, nu. De fapt, persoanele care urmează o dietă săracă în carbohidrați au slăbit mai mult, în special în prima săptămână.

Hall KD și colab. Nat Med. 2021 ianuarie 21. doi: 10.1038 / s41591-020-01209-1. Acesta este un fenomen care s-a mai văzut în dietele cu conținut scăzut de carbohidrați și există explicații diferite pentru acesta. Cea mai bună explicație pe care o am este că, fără carbohidrați, o grămadă de depozite de glicogen se descompun, eliberând apă, care apoi se pierde în urină. Acest lucru este susținut de faptul că pierderea în greutate din dieta ceto nu pare să fie o slăbire foarte bună. Scanările DEXA au arătat că greutatea care a fost pierdută în grupul ceto provenea în principal din pierderea mușchilor. Ciudat, având în vedere aportul mai mare de proteine cu dieta respectivă. Scăderea mai ușoară în greutate în grupul cu conținut scăzut de grăsimi s-a datorat în principal pierderii de masă grasă.

Hall KD și colab. Nat Med. 2021 ianuarie 21. doi: 10.1038 / s41591-020-01209-1.

Acum, nu este vorba doar de amestecuri de soare și legume pentru dieta cu conținut scăzut de grăsimi. Așa cum era de așteptat, conținutul ridicat de carbohidrați a condus la niveluri semnificativ mai mari de glucoză și la variabilitatea glucozei. Ambele au fost legate de boli de inimă. Dar uite - adevărul este că este foarte greu să respecți oricare dintre aceste diete dacă nu ești închis într-o cameră metabolică la NIH. Este remarcabil aici că ambele grupuri au slăbit. Și poate ar trebui să ne uităm la ceea ce era același lucru cu aceste diete, mai degrabă decât la ceea ce era diferit. Indiferent de conținutul de macronutrienți, mâncarea din aceste diete a fost reală și - voi fi sincer aici - nu reflectă cum arată camara mea. Poate că obiectivul nu ar trebui să fie să ne închidem într-o preferință pentru un macronutrienți față de altul, ci să ne ținem departe de alimentele special concepute pentru a ne face să mâncăm mai mult decât ar trebui. F. Perry Wilson, MD, MSCE, este profesor asociat de medicină și director al Yale's Clinical and Translational Research Accelerator. Munca sa de comunicare științifică poate fi găsită în Huffington Post, pe NPR și aici pe Medscape. El trimite pe Twitter @fperrywilson și găzduiește un depozit al activității sale de comunicare la www.methodsman.com.

 

                  Daniel Ganea

             Medic la ConsultatiiLaDomiciliu.ro

Dr. Daniel Ganea este "Doctorul tău", Medic Specialist Medic de familie, medic rezident cardiologie, cu Competență în Ecografie și scrie aici articole pentru pacienți. A început cariera ca medic specialist în 2009 în Urgență, a lucrat și pe Ambulanță, aflând ce-și doresc de la medic pacienții care solicită online consultații medicale cu medic specialist la domiciliu. 

Astfel a aparut ConsultatiiLaDomiciliu.ro
Dacă ai citit Termeni și condiții, fă o programare online sau telefonic:

"Cine te poate sfatui mai bine decat medicul, specialist in domeniul lui?"


Ultimele postari ale lui Daniel Ganea (vezi toate articolele medicale)
         
         

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dieta pentru colesterol ridicat

  Dieta pentru colesterol ridicat Scopul principal al acestei diete este reducerea colesterolului ridicat. Rația zilnică Este necesar să se...