Dieta optimă pentru artrită


Una dintre cele mai frecvente întrebări adresate persoanelor cu artrită este: „Există o dietă specială pentru artrită?” Deși nu există o dietă miraculoasă pentru artrită, din fericire, multe alimente pot ajuta la combaterea inflamației și la ameliorarea simptomelor articulare. 

Pentru început, o dietă bogată în fructe, legume, pește, nuci și fasole, dar alimente slab procesate și grăsimi saturate, nu este numai excelentă pentru sănătatea generală, ci poate ajuta și la gestionarea activității bolii. Dacă acest sfat vi se pare familiar, este pentru că acestea sunt principiile dietei mediteraneene, care este frecvent recunoscută pentru puterile sale anti-îmbătrânire și de combatere a bolilor. Studiile privind

Beneficiile dietei mediteraneene 

confirmă faptul că consumul de alimente care fac parte în mod obișnuit din dieta mediteraneană poate face următoarele:
• scăderea tensiunii arteriale
• Protejați-vă împotriva afecțiunilor cronice, de la cancer la accident vascular cerebral
• Ajutați artrita prin reducerea inflamației
• Beneficiați atât articulațiile, cât și inima
• Conduceți la pierderea în greutate, care poate diminua durerile articulare

Mai jos sunt alimente cheie din dieta mediteraneană și de ce sunt atât de bun pentru sănătatea articulațiilor.

 

 

Dieta mediteraneana

PEŞTE

Cât de mult:  autoritățile din domeniul sănătății precum American Heart Association și Academia de nutriție și dietetică recomandă trei până la patru uncii de pește, de două ori pe săptămână. Experții în artrită susțin că mai mult este mai bine.

De ce:  Unele tipuri de pești sunt surse bune de acizi grași omega-3 care luptă împotriva inflamației. Un studiu a constatat că cei care au avut cel mai mare consum de omega-3 au avut niveluri mai scăzute de două proteine ​​inflamatorii: proteina C reactivă (CRP) și interleukina-6. Mai recent, cercetătorii au arătat că administrarea de suplimente cu ulei de pește ajută la reducerea umflăturilor și durerilor articulare, a duratei rigidității dimineții și a activității bolii la persoanele care suferă de artrită reumatoidă (RA).

Cele mai bune surse: Somon, ton, sardine, hering, hamsii, scoici și alți pești de apă rece. Ura pestii? Ia un supliment. Studiile arată că administrarea zilnică de 600 până la 1.000 mg de ulei de pește ușurează rigiditatea articulațiilor, sensibilitatea, durerea și umflarea.

NUCI ȘI SEMINȚE

Cât:  Mănâncă 1,5 uncii de nuci zilnic (o uncie este de aproximativ o mână).

De ce:  „Studii multiple confirmă rolul nucilor într-o dietă antiinflamatorie”, explică dr. José M. Ordovás, doctor în nutriție și genomică la Centrul de cercetare a nutriției umane Jean Mayer USDA pentru îmbătrânire de la Universitatea Tufts din Boston. Un studiu a constatat că pe o perioadă de 15 ani, bărbații și femeile care au consumat cele mai multe nuci au avut un risc cu 51% mai mic de a muri din cauza unei boli inflamatorii (cum ar fi RA), comparativ cu cei care au consumat cele mai puține nuci. Un alt studiu a constatat că subiecții cu niveluri mai scăzute de vitamina B6 - găsită în majoritatea nucilor - au avut niveluri mai ridicate de markeri inflamatori.

Mai multe vești bune: Nucile sunt împachetate cu grăsimi monoinsaturate care combate inflamația. Și, deși sunt relativ bogate în grăsimi și calorii, studiile arată că înțelegerea nucilor promovează pierderea în greutate, deoarece proteinele, fibrele și grăsimile mononesaturate sunt sățioase. „Rețineți că mai mult nu este întotdeauna mai bun”, spune Ordovás.

Cele mai bune surse:  nuci, nuci de pin, fistic și migdale.

FRUCTE ȘI LEGUME

Cât de mult:  vizați nouă sau mai multe porții zilnic (o porție este egală cu o ceașcă din cele mai multe legume sau fructe sau două căni de verdeață cu frunze crude).

De ce:  Fructele și legumele sunt încărcate cu antioxidanți. Aceste substanțe chimice puternice acționează ca sistemul natural de apărare al organismului, ajutând la neutralizarea moleculelor instabile numite radicali liberi care pot deteriora celulele. Cercetările au arătat că antocianinele găsite în cireșe și alte fructe roșii și violete, cum ar fi căpșunile, zmeura, afinele și murele au un efect antiinflamator.

Mai multe vești bune: Citricele - cum ar fi portocalele, grapefruitul și teiul - sunt bogate în vitamina C. Cercetările arată că obținerea unei cantități corecte de vitamine ajută la prevenirea artritei inflamatorii și la menținerea sănătății articulațiilor. Alte cercetări sugerează că consumul de legume bogate în vitamina K, cum ar fi broccoli, spanac, salată, varză și varză, reduce dramatic markerii inflamatori din sânge.

Cele mai bune surse:  fructe și legume colorate - cu cât culoarea este mai închisă sau mai strălucitoare, cu atât are mai mulți antioxidanți. Cele bune includ afine, cireșe, spanac, varză și broccoli.

ULEI DE MASLINE

Cât:  două-trei linguri pe zi.

De ce:  Uleiul de măsline este încărcat cu grăsimi sănătoase pentru inimă, precum și oleocantal, care are proprietăți similare cu medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS). „Oleocanthal inhibă activitatea enzimelor COX, cu o acțiune farmacologică similară cu ibuprofenul”, spune Ordovás. Inhibarea acestor enzime diminuează procesele inflamatorii ale organismului și reduce sensibilitatea la durere.

Cele mai bune surse:  Uleiul de măsline extravirgin trece prin mai puțină rafinare și procesare, deci reține mai mulți nutrienți decât soiurile standard. Și nu este singurul petrol cu ​​beneficii pentru sănătate. Uleiurile de avocado și șofrănel au prezentat proprietăți de scădere a colesterolului, în timp ce uleiul de nucă are de 10 ori omega-3 pe care îl are uleiul de măsline.

FASOLE

Cât:  Aproximativ o cană, de două ori pe săptămână (sau mai mult).

De ce:  Fasolea este încărcată cu fibre și fitonutrienți, care ajută la scăderea CRP, un indicator al inflamației găsite în sânge. La niveluri ridicate, CRP ar putea indica orice, de la o infecție la RA. Într-un studiu, oamenii de știință au analizat conținutul de nutrienți din 10 soiuri comune de fasole și au identificat o serie de compuși antioxidanți și antiinflamatori. Fasolea este, de asemenea, o sursă excelentă și ieftină de proteine ​​și are aproximativ 15 grame pe cană, ceea ce este important pentru sănătatea musculară.

Cele mai bune surse:  fasolea roșie mică, fasole roșie și fasole pinto se clasează printre primele patru alimente care conțin antioxidanți din Departamentul Agriculturii din SUA (afinele sălbatice ocupă locul 2).

CEREALE INTEGRALE

Cât:  Mănâncă în total șase uncii de boabe pe zi; dintre care cel puțin trei ar trebui să provină din cereale integrale. O uncie de cereale integrale ar fi egală cu ½ cană de orez brun gătit sau o felie de pâine integrală.

De ce:  cerealele integrale conțin o mulțime de fibre de umplutură - care vă pot ajuta să mențineți o greutate sănătoasă. Unele studii au arătat, de asemenea, că  fibrele  și alimentele bogate în fibre pot reduce nivelul sanguin al CRP, un marker inflamator.

Cele mai bune surse:  Consumați alimente preparate cu întregul boabe de cereale, cum ar fi făina de grâu integral, fulgi de ovăz, bulgur, orez brun și quinoa. Este posibil ca unii oameni să fie atenți la cerealele integrale pe care le consumă. Gluten - o proteină găsită în grâu și alte cereale - a fost legată de inflamația persoanelor cu boală celiacă (CD) sau sensibilitate la gluten.

LEGUME INCHISE LA CULOARE

De ce:  legumele intunecate la culoare, inclusiv vinetele, roșiile, ardeii grași roșii și cartofii, sunt puteri de combatere a bolilor care se mândresc cu o nutriție maximă pentru calorii minime.

De ce nu:  De asemenea, conțin solanină, o substanță chimică care a fost considerată vinovată de durerea de artrită. Nu există dovezi științifice care să sugereze că legumele intunecate la culoare declanșează erupții de artrită.

Testați-le: Unii experți consideră că aceste legume conțin un amestec puternic de nutrienți care ajută la inhibarea durerii de artrită. Cu toate acestea, mulți oameni raportează ameliorarea simptomelor atunci când evită legumele intunecate la culoare. Deci, dacă observați că durerea artritei se aprinde după ce le-ați mâncat, luați în considerare eliminarea tuturor legumelor intunecate la culoare din dietă timp de câteva săptămâni pentru a vedea dacă aceasta face diferența. Apoi adăugați-le încet înapoi în dieta dvs. pentru a vedea dacă simptomele se agravează sau rămân aceleași.


                  Daniel Ganea

             Medic la ConsultatiiLaDomiciliu.ro

Dr. Daniel Ganea este "Doctorul tău", Medic Specialist Medic de familie, medic rezident cardiologie, cu Competență în Ecografie și scrie aici articole pentru pacienți. A început cariera ca medic specialist în 2009 în Urgență, a lucrat și pe Ambulanță, aflând ce-și doresc de la medic pacienții care solicită online consultații medicale cu medic specialist la domiciliu. 

Astfel a aparut ConsultatiiLaDomiciliu.ro
Dacă ai citit Termeni și condiții, fă o programare online sau telefonic:





"Cine te poate sfatui mai bine decat medicul, specialist in domeniul lui?"


Ultimele postari ale lui Daniel Ganea (vezi toate articolele medicale)