Disfunctiile sexuale erectile la pacientii cardiaci

Disfunctiile sexuale erectile sau impotenta la pacientii cardiaci, Un subiect sensibil dar foarte important, atat din punct de vedere al pacientului (care are nevoie sa-si cunoasca si sa fie invatat sa-si respecte limitele impuse de noua sa stare) cat si al medicului (care pe langa faptul ca are nevoie de cooperarea pacientului, va trebui sa dreaga pe urma ce se strica daca nu-l invata pe pacient la timp ce trebuie sa faca). Riscul este unul moderat la majoritatea pacientilor, prin urmare usor de gestionat daca exista preocupare si constientizare din partea ambilor parteneri (medic si pacient). Desigur ca si partenerul de viata al pacientulu trebuie sa inteleaga, sa accepte si sa-l sprijine pe acesta in recuperare.  
Majoritatea patologiei cardiace moderne este de cauza aterosclerotica, practic prin mecanism ischemic, fie ca este vorba de infarct miocardic sau mai frecvent doar o cardiopatie ischemica, fie  ca e vorba de tulburari de ritm, atat timp cat aceste stari sunt cunoscute si tratate corespunzator, se poate concepe si implementa un plan de recuperare corespunzator.


  impotenta la pacientii cardiaci 


 Am participat de curand la un webinar interactiv al Societatii Europene de Cardiologie pe tema sexualitatii la pacietul cardiac. In general discutiile se poarta la un nivel inalt, fiind invitati medici si profesori de renume din toata lumea, cu vasta experienta in domeniul lor. Participantii le pot pune intrebari online si pot argumenta din cazuistica proprie, astfel luand nastere niste discutii foarte interesante si frucuoase, avand in vedere faptul ca nu de putine ori si onoratii invitati au declarat ca invata cel mai mult din interactiunea  cu colegii si particularitatile unor noi cazuri.   Intregul webinar
 poate fi urmarit aici:


   


 Subiectul este destul de vast desi nu pare, el implicand mult mai multe specialitati decat cardiologia, dar pe scurt mai jos am retinut cateva lucruri care mi se par mai importante pentru cititori, fie ei medici sau pacienti. Discutiile de acest gen debuteaza de obicei cu o o intrebare cu mai multe raspunsuri menita a testa nu numai cultura medicala si cazuistica dar si incidenta acesteia in randul audientei. Adesea aceste intrebari desi par a avea un singurraspuns corect, nu se limiteaza la unul, dupa cum se va vedea din cazul de fata: Care este cauza disfunctiei sexuale erectile la pacientul cardiac?
  • Depresie
  • Tratamentul betablocant
  • Tulburari relationale si de comunicare cu partenerul
  • Astenie lipsa de energie
  • Anxietate
O mare parte din colegi s-au grabit sa raspunda betablocantele, ele fiind suspectul de serviciu, dar in realitate sunt mult mai multe cauze, atat directe cardiace, cat si indirecte, izvorate din diverse efecte adverse ale tratamentului sau din tulburari hemodinamice asociate disfunctiei cardiace sau altor afectiuni asociate acesteia.   Avand in vedere specialitatea cardiologica am mai retinut, conform  studiilor (Levine,  2012) si ghidurilor Societatii Europene de Cardilogie, principalele medicamente cardiace sau asociate cardilogiei implicate cel mai frecvent in dezvoltarea disfunctiei erectile:
  • Diureticele tiazidice pot fi inlocuite cu diureice de ansa, cu gestionarea corecta a impactului asupra pacientului.
  • Spironolactona care poate avea (din experienta noastra ceva mai mult decat prin alte parti) efecte adverse aniandrogenice (disfunctie erectila, ginecomastie, scaderea libido-ului) are ca alternativa recomandata Eplerenona.
  • Desi mai greu de identificat, pacientii a caror disfunctie sexuala erectila e produsa de betablocanti, pot beneficia de nebivolol, care are proprietati vasodilatatoare medicte de oxid nitric si prin urmare o incidenta mai redusa a disfunctiilor sexuale erectile.
O atentionare necesara: a incrimina un medicament sau a pune un diagnostic numai pe baza primei impresii este principial gresit, inseamna sa-ti uiti limitele si smerenia. Prin urmare decizia in privinta modificarii tratamentului nu se ia pe baza mirajului primei leziuni cum il numesc chirurgii, ci in urma unui rationament si unui diagnostic diferential complet.  

 

                  Daniel Ganea

             Medic la ConsultatiiLaDomiciliu.ro

Dr. Daniel Ganea este "Doctorul tău", Medic Specialist Medic de familie, medic rezident cardiologie, cu Competență în Ecografie și scrie aici articole pentru pacienți. A început cariera ca medic specialist în 2009 în Urgență, a lucrat și pe Ambulanță, aflând ce-și doresc de la medic pacienții care solicită online consultații medicale cu medic specialist la domiciliu. 

Astfel a aparut ConsultatiiLaDomiciliu.ro
Dacă ai citit Termeni și condiții, fă o programare online sau telefonic:

"Cine te poate sfatui mai bine decat medicul, specialist in domeniul lui?"


Ultimele postari ale lui Daniel Ganea (vezi toate articolele medicale)
         
         

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dieta pentru colesterol ridicat

  Dieta pentru colesterol ridicat Scopul principal al acestei diete este reducerea colesterolului ridicat. Rația zilnică Este necesar să se...