Eu sunt cu inima, cum ma protejez de COVID?


 

Dacă am o boală cardiacă, există măsuri suplimentare de protecție pe care ar trebui să le adopt pentru a limita riscul de a mă îmbolnăvi?

Urmați indicațiile oferite de autoritățile din domeniul de sănătate din țara dumneavoastră – acestea vor fi puțin diferite în fiecare țară în funcție de numărul existent de cazuri de îmbolnăviri.

Există lucruri pe care toată lumea ar trebui să le facă pentru a limita riscul de infecție. Dacă aveți o patologie cardiacă, următoarele indicații sunt importante:

Evitați persoanele bolnave.

Păstrați o distanță de 2 metri față de celelalte persoane, de fiecare dată când acest lucru este posibil.

Spălați-vă mâinile complet cu apă caldă și săpun pentru cel puțin 20 de secunde.

Acoperiți-vă gura cu un șervețel când tușiți sau tușiți în plica cotului.

Acoperiți-vă nasul și gura cu un șervețel când strănutați sau folosiți plica cotului.

Evitați să vă atingeți ochii, nasul sau gura.

Curățați frecvent suprafețele atinse, precum mânerul, clanța ușii, volanul, întrerupătoarele de lumină, cu un dezinfectant pentru a îndepărta virusul.

Stați acasă cât de mult posibil. Dacă se poate, lucrați de acasă.

Dacă aveți febră (temperatură de 37,8 °C sau peste această valoare), tuse sau infecție de căi respiratorii, trebuie să vă autoizolați.

> În unele țări se poate să urmați o izolare mai strictă (cum ar fi Italia, Spania, Franța, Belgia).

Dacă anul acesta am făcut vaccinul antigripal și antipneumococic, sunt protejat de COVID-19?

Nu. Vaccinurile împotriva pneumoniei, cum ar fi vaccinul antipneumococic și vaccinul antigripal nu oferă protecție împotriva noului coronavirus.Virusul este atât de nou și de diferit, încât necesită propriul său vaccin. Cercetătorii încearcă să creeze un vaccin împotriva coronavirus, dar este neclar când acesta va fi disponibil.Cu toate că vaccinurile antigripal si antipneumococic nu sunt eficiente împotriva COVID-19, vaccinarea împotriva bolilor respiratorii este recomandată puternic pentru a vă proteja sănătatea, de organizații de sănătate importante, cum ar fi Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

 

Trebuie să port mască, astfel încât să mă protejez de virus?

Organizația Mondială a Sănătății încurajează acum utilizarea măștilor din material textil (nemedical) în cazurile în care nu este posibilă distanțarea, spre exemplu în mijloacele de transport în comun, în magazine sau în zonele aglomerate.OMS recomandă ca măștile medicale să fie folosite de persoanele cu vârsta de peste 60 de ani sau de orice persoană cu afecțiuni medicale preexistente (spre exemplu, diabet, hipertensiune arterială, boli de inimă).Dacă aveți o afecțiune cardiacă și simțiți că purtarea măștii vă îngreunează respirația, vă rugăm să vă consultați medicul curant. Este important să rețineți că utilizarea măștilor ar trebui combinată și cu alte măsuri importante de prevenire.

Pot lua vitamine sau alte suplimente alimentare? Ce suplimente să aleg? Acestea mă protejează de COVID-19?

Dacă luați vitamine nu veți fi protejat de COVID-19.În momentul de față, anumite substanțe (inclusiv vitamina C, hidroxiclorochina și antiviralele) sunt testate pentru a evalua efectele în COVID-19, dar încă nu sunt disponibile date care să ateste cu certitudine efectele acestora.În general (nu doar în timpul COVID-19), se recomandă o dietă bazată pe fructe și legume proaspete, care contribuie la menținerea unui sistem imunitar optim. Față de comprimatele cu vitamine, fructele și legumele proaspete conțin o varietate mai mare de nutrienți necesari organismului. Prin urmare, este de preferat să consumați fructe și legume proaspete, decât să încercați să compensați aportul nutritiv cu suplimente.Unii indivizi pot avea deficit de anumite vitamine sau de (micro-) nutrienți. Dacă vă aflați într-o astfel de situație, medicul dumneavoastră curant sau medicul de familie vă va putea oferi recomandările necesare. Dacă luați suplimente cu vitamine, verificați să nu depășiți doza zilnică recomandată. Dacă sunt luate în doze prea mari, unele vitamine vă pot afecta, iar unele suplimente pot interacționa în mod negativ cu medicația administrată pentru patologia cardiacă.

Pot să mă infectez cu COVID-19 de la animalul meu de companie?

Nu există dovezi, până în acest moment, că oamenii se pot infecta de la animalele de companie obișnuite cum ar pisicile și cățeii.

Se poate contracta COVID-19 de mai multe ori?

Nu știm încă. Cercetările actuale arată că majoritatea persoanelor care au avut COVID-19 au în sânge anticorpi împotriva virusului. Cu toate acestea, există anumite virusuri, cum ar fi virusul gripal, care pot fi contractate de mai multe ori, deoarece se modifică în timp. O vreme, nu vom ști dacă acest lucru se poate întâmpla și în cazul COVID-19.Prin urmare, chiar dacă v-ați recuperat în urma unei infecții cu COVID-19, vă rugăm să continuați să respectați măsurile generale de protecție.-

 

                  Daniel Ganea

             Medic la ConsultatiiLaDomiciliu.ro

Dr. Daniel Ganea este "Doctorul tău", Medic Specialist Medic de familie, medic rezident cardiologie, cu Competență în Ecografie și scrie aici articole pentru pacienți. A început cariera ca medic specialist în 2009 în Urgență, a lucrat și pe Ambulanță, aflând ce-și doresc de la medic pacienții care solicită online consultații medicale cu medic specialist la domiciliu. 

Astfel a aparut ConsultatiiLaDomiciliu.ro
Dacă ai citit Termeni și condiții, fă o programare online sau telefonic:

"Cine te poate sfatui mai bine decat medicul, specialist in domeniul lui?"


Ultimele postari ale lui Daniel Ganea (vezi toate articolele medicale)
         
         

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dieta pentru colesterol ridicat

  Dieta pentru colesterol ridicat Scopul principal al acestei diete este reducerea colesterolului ridicat. Rația zilnică Este necesar să se...