Fluctuațiile zilnice ale tensiunii arteriale


În timpul zilei, condițiile în care sunteți oameni, alternează perioade de activitate și odihnă. Aceste reguli sunt, de asemenea, supuse tensiunii arteriale.

Fiziologic, înainte de trezire, se ridică, ajungând la maximum de la 10 la 18, scăzând treptat până la ora 3. În repaus, noaptea, tensiunea arterială este cu 10-20% mai mică decât în ​​timpul zilei. De exemplu, în timpul zilei 130/80 mm Hg. Artă. iar noaptea 115/70 mm Hg. Artă.


Pacienții cu hipertensiune arterială prezintă adesea o creștere a tensiunii arteriale seara sau noaptea. Pentru astfel de cazuri, pentru a determina fluctuațiile TA în diferite momente ale zilei, a fost inventat un monitor zilnic al TA.tensiunea aretriala masurata continuu pe timpul noptii cu un holter TA

 

Așa arată valorile tensiometriei zilnice


Pacientul poartă acest aparat timp de o zi, notează în jurnal sarcinile pe care le efectuează în timpul zilei. În continuare, medicul evaluează rezultatele și asta se întâmplă.

1) TA trebuie sa scada noaptea cu 10-20% (numit dipper nocturn),

2) TA nu este suficient de redusă, doar cu 1-10% (numit sub-dipper nocturn),

3) tensiunea arterială nu scade sau crește (nunit non-dipper nocturn),

4) TA scade cu mai mult de 20% (nunit super dipper nocturn).

În general, este acceptat faptul că pacienții din grupele 2 și 3 sunt asociați cu un risc crescut de hipertrofie cardiacă, accident vascular cerebral hemoragic, afectare renală, iar pacienții din grupa 4 - cu accident vascular cerebral ischemic pe timp de noapte.

Cu rezultatele monitorizării zilnice a TA, este mai ușor pentru medic să prescrie un tratament adecvat pentru această boală, să o corecteze.

Dar întotdeauna merită să ne amintim că hipertensiunea arterială în orice formă de manifestare crește riscul de accident vascular cerebral, atac de cord de 4-9 ori, indiferent dacă nu este mai profundă, nocturnă sau prea profundă.

Tine-ti tensiunea sub control!!


                  Daniel Ganea

             Medic la ConsultatiiLaDomiciliu.ro


Dr. Daniel Ganea este "Doctorul tău", Medic Specialist Medic de familie, medic rezident cardiologie, cu Competență în Ecografie și scrie aici articole pentru pacienți. A început cariera ca medic specialist în 2009 în Urgență, a lucrat și pe Ambulanță, aflând ce-și doresc de la medic pacienții care solicită online consultații medicale cu medic specialist la domiciliu. 

Astfel a aparut ConsultatiiLaDomiciliu.ro
Dacă ai citit Termeni și condiții, fă o programare online sau telefonic:

"Cine te poate sfatui mai bine decat medicul, specialist in domeniul lui?"


Ultimele postari ale lui Daniel Ganea (vezi toate articolele medicale)
         
         

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dieta pentru colesterol ridicat

  Dieta pentru colesterol ridicat Scopul principal al acestei diete este reducerea colesterolului ridicat. Rația zilnică Este necesar să se...