Gravidele candidate pentru monitorizare HOLTER 24/7


 

2019,

NEW YORK (Reuters Health)

Comparativ cu monitorizarea standard Holter ECG de 24 de ore, utilizarea unui aparat de înregistrare EKG cu buclă implantabil sau atasabil pe corp cu autocolant care se inlocuieste lunar îmbunătățește detectarea aritmiei la gravide cu boli cardiace structurale și alte anomalii.

"Persistența anomaliilor cardiace structurale sunt asociate cu aritmii, insuficiență cardiacă și moarte subită în timpul sarcinii, aritmiile reprezentând până la 31% din cazurile de deces materne", a spus dr. Karen Sliwa, de la Universitatea Cape Town, din Africa de Sud, iar colegii notează în JAMA Cardiology.

Mai mult decât atât, se știe că modificările fiziologice ale sarcinii crește riscul de aritmie, subliniază cercetătorii și pot apărea pentru prima dată în sarcină. Sarcina poate agrava și aritmiile preexistente.

Pentru a ajuta la determinarea celei mai bune modalități de monitorizare a aritmiilor, echipa a înscris 40 de pacienți gravide (vârsta medie, 28,4 ani) cu simptome de aritmie sau boli cardiace structurale cu risc de aritmie.

Femeile au fost randomizate la îngrijiri standard, care includeau monitorizarea ECG Holter 24 de ore, sau îngrijire standard, plus un registrator de buclă implantabil (ILR). După vizita inițială, frecvența vizitelor ulterioare depindea de gravitatea bolii, dar datele de urmărire au fost colectate până la 42 de zile de la naștere.

Aritmiile considerate includ fibrilația atrială, flutterul atrial, complexe ventriculare premature, tahicardie supraventriculară, tahicardie ventriculară și fibrilație ventriculară.

Monitorizarea Holter a detectat aritmii la trei dintre cei 23 de pacienți (13%) din grupul de îngrijire standard și patru din 17 pacienți (24%) din grupul ILR. Cu toate acestea, ILR a detectat aritmie la nouă dintre cei 17 pacienți (53%), iar șapte dintre aceștia (78%) nu au fost detectați prin monitorizarea Holter.

Trei pacienți din grupul ILR au avut o modificare a managementului ca urmare a înregistrărilor ILR de aritmii ratate de monitorizarea Holter.

Nu au existat decese materne, dar stadiul gestațional mediu la naștere a fost semnificativ mai mic în grupul de îngrijire standard (35 săptămâni) decât la pacienții cu ILR (38 săptămâni).

Cercetătorii recunosc că studiul a fost mic și, „în mod ideal, monitorizarea Holter ar fi trebuit să fie efectuată mai mult de 24 de ore”.

Cu toate acestea, concluzionează, „Concluziile noastre sugerează că ILR poate fi benefică pentru femeile însărcinate cu risc de aritmie”.

Medtronic a susținut cercetarea și a furnizat dispozitivele ILR, dar cercetătorii nu au raportat niciun conflict de interese.

Prin ConsultatiiLaDomiciliu.ro puteti apela la acest tip de monitorizare EKG continuu la domiciliu, costul incepand de la 100euro/luna, achizitia aparatelor costand in jur de 1000euro.


                  Daniel Ganea

             Medic la ConsultatiiLaDomiciliu.ro

Dr. Daniel Ganea este "Doctorul tău", Medic Specialist Medic de familie, medic rezident cardiologie, cu Competență în Ecografie și scrie aici articole pentru pacienți. A început cariera ca medic specialist în 2009 în Urgență, a lucrat și pe Ambulanță, aflând ce-și doresc de la medic pacienții care solicită online consultații medicale cu medic specialist la domiciliu. 

Astfel a aparut ConsultatiiLaDomiciliu.ro
Dacă ai citit Termeni și condiții, fă o programare online sau telefonic:

"Cine te poate sfatui mai bine decat medicul, specialist in domeniul lui?"


Ultimele postari ale lui Daniel Ganea (vezi toate articolele medicale)
         
         

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dieta pentru colesterol ridicat

  Dieta pentru colesterol ridicat Scopul principal al acestei diete este reducerea colesterolului ridicat. Rația zilnică Este necesar să se...