HOLTER - HTA: Hiper Tensiunea Arterială nocturnă crescută atrage ulterior demența Alzheimer

 


(Reuters Health) - Bărbații mai în vârstă cu tensiune arterială sistolică mai mare pe timp de noapte decât în ​​timpul zilei prezintă un risc crescut de a dezvolta demență, precum și boala Alzheimer, în special, sugerează un studiu suedez.

Cercetătorii au examinat date despre aproximativ 1.000 de bărbați mai în vârstă din Suedia, care au fost urmăriți timp de până la 24 de ani începând cu vârsta de 70 de ani. Participanții nu au avut demență, accident vascular cerebral sau tulburări cognitive la momentul inițial și toți au fost supuși monitorizării tensiunii arteriale ambulatorii 24 de ore la începutul studiului.

În timpul urmăririi, un total de 286 de bărbați au fost identificați cu demență pe baza unei revizuiri a dosarelor medicale și a confirmării de către cel puțin doi geriatri.

Scufundarea sistolică inversă a fost asociată cu un risc semnificativ mai mare de orice formă de demență (raport de risc ajustat 1,64) și, în special, a bolii Alzheimer (aHR 1,67). În timp ce scufundarea inversă pare să fie legată și de demența vasculară (HRH 1,29), această diferență nu a fost semnificativă statistic.

„Scufundarea inversă a TA ar putea fi un semn distinctiv al tulburărilor de somn nedetectate, cum ar fi apneea de somn”, a declarat autorul principal al studiului Xiao Tan de la Universitatea Uppsala și Institutul Karolinska din Solna, Suedia.

Persoanele cu apnee de somn netratată suferă de hipoxie și veghe repetată în timpul somnului, ambele condiții cunoscute a fi asociate cu dezvoltarea demenței, a spus Tan prin e-mail.

De exemplu, starea de veghe perturbă funcționarea normală a sistemului glifatic - o rețea care transportă deșeurile metabolice din creier, a spus Tan. Acumularea deșeurilor metabolice, cum ar fi beta amiloid în creier, este o problemă pentru debutul bolii Alzheimer.

Atât scăderea redusă, cât și inversarea tensiunii arteriale nocturne sunt mai frecvente în rândul anumitor populații de pacienți care prezintă deja un risc crescut de demență incidentă, inclusiv fumătorii, precum și cei cu hipertensiune și diabet. Acest lucru face posibil ca scufundarea inversă să nu aibă o legătură cauzală cu demența, deși analiza ajustată a luat în considerare factorii de risc independenți ai demenței, notează autorii în Hipertensiune.

Limitările studiului includ lipsa datelor privind tipul de medicamente antihipertensive utilizate de unii participanți, precum și lipsa datelor de nivel individual privind ciclurile de somn și trezire.

„Cred că medicii ar trebui să acorde mai multă atenție tulburărilor de somn care sunt, de asemenea, asociate cu scufundări și creșteri ale tensiunii arteriale nocturne și cu riscul de demență”, a spus dr. Costantino Iadecola, director al Institutului de cercetare a creierului și minții familiei Feil de la Weill Cornell Medicine în New York.

„Rapoartele partenerilor despre sforăit puternic, sufocare, mișcări anormale, acționarea viselor etc. pot declanșa un studiu de somn care poate dezvălui tulburări de somn potențial tratabile și poate ajuta la conservarea sănătății creierului”, a spus dr. Iadecola, care nu a fost implicat în studiu

 

                  Daniel Ganea

             Medic la ConsultatiiLaDomiciliu.ro

Dr. Daniel Ganea este "Doctorul tău", Medic Specialist Medic de familie, medic rezident cardiologie, cu Competență în Ecografie și scrie aici articole pentru pacienți. A început cariera ca medic specialist în 2009 în Urgență, a lucrat și pe Ambulanță, aflând ce-și doresc de la medic pacienții care solicită online consultații medicale cu medic specialist la domiciliu. 

Astfel a aparut ConsultatiiLaDomiciliu.ro
Dacă ai citit Termeni și condiții, fă o programare online sau telefonic:

"Cine te poate sfatui mai bine decat medicul, specialist in domeniul lui?"


Ultimele postari ale lui Daniel Ganea (vezi toate articolele medicale)
         
         

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dieta pentru colesterol ridicat

  Dieta pentru colesterol ridicat Scopul principal al acestei diete este reducerea colesterolului ridicat. Rația zilnică Este necesar să se...