Hong Kong, SUA, datele israeliene aduc lumina asupra miocarditei date de vaccinul COVID De ce unele vaccinuri COVID-19 par să cauzeze ocazional o formă distinctă de miocardită și de ce băieții și bărbații adolescenți par cei mai vulnerabili , rămân un mister. Dar prevalența entității, nuanțele de prezentare și evoluția clinică probabilă au ajuns la o viziune mai clară după adăugări la literatura în această săptămână.

Două publicații noi aproape confirmă că cazurile rare de miocardită care urmează îndeaproape vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, în principal cu unul dintre vaccinurile pe bază de ARNm de la Pfizer-BioNTech și Moderna, este o creatură clinic diferită de cea pe care medicii de miocardită le-ar putea vedea probabil. înainte de pandemie.

Un al treilea raport dezvăluie ratele de spitalizare pentru miocardită legate de vaccinarea Pfizer-BioNTech la grupa de vârstă de 12 până la 15 ani, pe baza supravegherii active în Israel. De notat, ratele au fost mai mici decât cifrele corespunzătoare în rândul tinerilor cu vârste între 16 și 19 ani din țară publicate la sfârșitul anului 2021 de aceiași autori .

Nicio legătură cu CoronaVac

Un studiu caz-control care acoperă aproape întreaga populație din Hong Kong din februarie până în august 2021 confirmă un exces de risc ușor, dar semnificativ, pentru miocardită și, într-o măsură mai mică, pericardită , după injecțiile cu vaccinul Pfizer-BioNTech. După cum s-a raportat în mod constant din alte studii, riscurile au fost cele mai mari la adolescenți și la bărbați adulți tineri și după o a doua doză.

 
 

Studiul a estimat o incidență totală a carditei de 5,7 cazuri per milion de doze de Pfizer-BioNTech, cu un risc de 3,5 ori mai mare decât în ​​populația nevaccinată din Hong Kong. Ratele de cardită după prima doză au fost de aproximativ 2,5 per milion și 10 per milion după o a doua doză.

Hong Kong și-a lansat programul public de imunizare SARS-CoV-2 la sfârșitul lunii februarie 2021 cu vaccinul cu virus inactivat CoronaVac (Sinovac) produs în China și a introdus alternativa pe bază de ARNm câteva săptămâni mai târziu. Până în august 2021, vaccinurile ajunseseră la aproximativ 3,3 milioane de oameni din regiune - 49% din populația din Hong Kong cu vârsta de cel puțin 12 ani - notează raportul publicat pe 25 ianuarie în Annals of Internal Medicine .

Într-o descoperire nouă, nu au existat excese în cazurile de cardită după vaccinarea CoronaVac. Diferența dintre vaccinuri probabil nu se datorează întâmplării, deoarece trei sferturi din injecțiile Pfizer-BioNTech asociate carditei au apărut în decurs de o săptămână, în timp ce „71% din cazurile după utilizarea CoronaVac au avut loc la mai mult de 30 de zile după vaccinare”. autorul principal Ian Chi Kei Wong, PhD, Universitatea din Hong Kong, Regiunea Administrativă Specială Hong Kong, China, a declarat pentru theheart.org | Cardiologie Medscape .

„Această distribuție de debut pentru cazurile care au primit CoronaVac demonstrează că este foarte puțin probabil ca cazurile de cardită să fie legate de vaccin”, a spus el. Și asta „implica în mod plauzibil un mecanism specific de bază între vaccinare și cardită, care poate fi aplicabil numai vaccinurilor ARNm”.

Această inferență este în conformitate cu rapoartele de caz și alte cercetări, inclusiv studii mari pe populație din Israel și Danemarca , deși un studiu recent din Regatul Unit a sugerat un risc potențial de miocardită în exces asociat cu vaccinul AstraZeneca-Oxford pe bază de adenovirus.

Studiul din Hong Kong a identificat 160 de pacienți cu vârsta de 12 ani sau mai mult cu un prim diagnostic de cardită în perioada februarie-august 2021, în dosarele electronice de sănătate care acoperă aproape întreaga regiune.

„Am folosit rezultatele testelor de laborator ale nivelurilor de troponine pentru a elimina în continuare cazurile puțin probabile de cardită”, a spus Wong. Fișele de sănătate au fost legate de un „registru de vaccinare bazat pe populație” ținut de departamentul de sănătate al guvernului.

Aproximativ 10 pacienți de control din toți pacienții spitalizați fără cardită au fost comparați în funcție de vârstă, sex și data admiterii la fiecare dintre cele 160 de cazuri de cardită. Aproximativ 83% din cazuri și 92% dintre martori au fost nevaccinați.

 

Dintre cei care au primit vaccinul Pfizer-BioNTech, reprezentând 12,5% din cazuri și 4,2% dintre martori, incidența estimată a carditei a fost de 0,57 la 100.000 de doze. Pentru cei care au primit CoronaVac, reprezentând 4,4% din cazuri și 3,9% dintre controale, acesta a fost de 0,31 la 100.000 de doze.

 

În analiza ajustată, raportul de șanse (OR; interval de încredere 95% [IC]) pentru cardită în rândul primitorilor de vaccin Pfizer-BioNTech, în comparație cu martorii nevaccinați, a fost:

  • 3,57 (IC, 1,93 - 6,60) total
  • 4,68 (IC, 2,25 - 9,71) pentru bărbați
  • 2,22 (IC, 0,57 - 8,69) pentru femei
  • 2,41 (IC, 1,18 - 4,90) pentru vârsta de 18 ani și peste
  • 13,8 (IC, 2,86 - 110,4) pentru vârstele 12-17
 

Miocardita a reprezentat majoritatea cazurilor în exces, cu un OR total de 9,29 (IC, 3,94 - 21,9). OR a atins doar 1,06 (IC, 0,35 - 3,22) numai pentru pericardită.

 

Studiul caz-control este demn de remarcat pentru designul său, care contrastează cu numeroasele serii de cazuri recente și cu studiile de supraveghere pasivă sau activă și chiar cu studiile mai robuste pe populație ale miocarditei asociate vaccinurilor, a observat Dongngan Truong, MD, Universitatea din Utah. și Spitalul primar de copii, Salt Lake City, care nu a făcut parte din studiu.

 

Printre punctele sale forte, ea a spus pentru theheart.org | Medscape Cardiology , sunt legătura sa dintre spitale cuprinzătoare și seturi de date de vaccinare pentru două vaccinuri diferite; și că coroborează alte cercetări care sugerează că există „ceva în special despre vaccinarea ARNm care pare să fie asociat cu dezvoltarea miocarditei”.

 

Supraveghere activă în Israel

Într-un raport din octombrie 2021 , bazat pe o bază de date a Ministerului Sănătății din Israel, care acoperă până în mai 2021, ratele de miocardită apărute în decurs de 21 de zile de la o a doua doză de Pfizer-BioNTech la tinerii cu vârsta cuprinsă între 16 și 19 ani au ajuns la aproximativ 1 la 6637 de bărbați și 1 la 99.853 de femei. Aceste cifre au fost comparate cu 1 la 26.000 de bărbați și 1 la 218.000 de femei în toate grupele de vârstă.

 

Acum autorii conduși de Dror Mevorach, MD, Hadassah Medical Center, Ierusalim, Israel, au publicat numere corespunzătoare din aceeași bază de date pentru miocardita asociată cu același vaccin la bărbați și femei cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani.

 

Corespondența lor de cercetare publicată online pe 26 ianuarie în New England Journal of Medicine acoperă 404.407 din acea grupă de vârstă care au primit o primă doză de vaccin pe bază de ARNm și 326.463 care au primit a doua doză din iunie până în octombrie 2021. Doar 18 cazuri de miocardită au fost observate în decurs de 21 de zile de la oricare doză.

 

Ratele estimate pentru bărbați au fost:

  • 0,56 cazuri la 100.000 după o primă doză
  • 8,09 cazuri la 100.000 după o a doua doză
 

Pentru femei, estimările au fost:

  • 0 cazuri la 100.000 după prima doză
  • 0,69 cazuri la 100.000 după o a doua doză
 

„Modelul observat, în principal după cea de-a doua vaccinare la bărbați, sugerează o cauzalitate”, scrie grupul într-un supliment publicat împreună cu scrisoarea lor.

Utilizarea rapoartelor de supraveghere pasivă

Un alt raport din această săptămână adaugă o schimbare la cifrele actualizate de la Sistemul de raportare a evenimentelor adverse ale vaccinurilor din SUA (VAERS).

 

Prevalențe derivate din baza de date de supraveghere pasivă, cunoscută pentru includerea înregistrărilor de caz de calitate inconsecventă sau completitate, sunt considerate în special predispuse la prejudecăți de raportare , recunosc autorii.

 

Analiza actuală, totuși, se afundă adânc în cazurile raportate de VAERS de presupusă miocardită asociată vaccinului SARS-CoV-2 pentru a ajuta la clarificarea „mai mult din caracteristicile pacienților și unele dintre tratamente și rezultate pe termen scurt”, Matthew E. Oster, MD, MPH, a declarat pentru theheart.org | Cardiologie Medscape .

 

Oster, de la Centers for Disease Control and Prevention (CDC) și Emory University, Atlanta, este autorul principal al studiului publicat pe 25 ianuarie în Journal of the American Medical Association .

 

Grupul a revizuit diagramele și a intervievat clinicieni pentru a judeca și documenta prezentările, terapiile și cursul clinic al cazurilor raportate ca miocardită asociată vaccinului SARS-CoV-2 din decembrie 2020 până în august 2021. Din cele aproape 2000 de rapoarte, care au fost limitate la pacienții mai tineri de 30 de ani, grupul a identificat 1626 de cazuri probabile de astfel de miocardită apărute în decurs de 7 zile de la o a doua doză de vaccin mARN.

 

Cazurile confirmate au reprezentat în mod constant prevalențe mai mari decât cele așteptate în comparație cu datele privind cererile de miocardită prepandemică pentru ambele sexe și pentru grupurile de vârstă cuprinse între 12 și 29 de ani.

 

De exemplu, ratele au fost cele mai mari pentru bărbații adolescenți - aproximativ 106 și 71 de cazuri pe milion de doze de secundă de vaccin Pfizer-BioNTech la cei cu vârsta cuprinsă între 16-17 și, respectiv, 12-16, de exemplu. Acestea au fost cele mai mici pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 25 și 29 de ani, la 2,23 cazuri pe milion de doze de Pfizer-BioNTech; cea mai mare rată în rândul femeilor a fost de aproximativ 11 la milion pentru grupa de vârstă 16-17 ani.

 

Ratele observate, a spus Oster, reprezintă o actualizare a cifrelor VAERS publicate anul trecut în Raportul săptămânal privind morbiditatea și mortalitatea, care acoperă cazurile până în iunie 2021.

 

„În general, riscul general de a avea miocardită de la vaccinuri este încă extrem de scăzut. Chiar și în grupurile cu cel mai mare risc, acesta este încă extrem de scăzut și tot mai mic decât riscul de a avea complicații cardiace de la COVID”, notează el.

 

Cum se descurcă pacienții din punct de vedere clinic?

Din analizele lor diagramă și interviurile cu clinicienii de caz, Oster a spus: „Am început să învățăm rapid că acesta este într-adevăr un alt tip de miocardită”.

 

De exemplu, debutul său, de obicei în câteva zile de la cauza potențială imunologică, a fost mai rapid decât în miocardita virală , iar simptomele sale s-au rezolvat mai repede, notează raportul. Prezentările clinice tindeau să fie mai puțin severe, tratamentele nu la fel de intensive și rezultatele nu la fel de grave în comparație cu „tipul de miocardită virală tipică de care majoritatea furnizorilor erau obișnuiți să se îngrijească în trecut”, a spus el. „Modelul pentru aceste cazuri a fost foarte consistent”.

 

Studiul a acoperit rapoartele VAERS de suspectare a miocarditei apărute într-o săptămână de la prima doză de vaccin pe bază de ARNm de la lansarea vaccinării publice în Statele Unite în decembrie 2020 până în august 2021, a raportat grupul CDC. Până atunci, peste 192 de milioane de oameni din țară primiseră fie vaccinul Pfizer-BioNTech (cu vârsta de 12 ani sau mai mult), fie vaccinul Moderna (cu vârsta de 18 ani sau mai mult), au spus aceștia.

 

Dintre rapoartele din 1991 de miocardită, inclusiv 391 care implică și pericardită, 1626 au îndeplinit definiția studiului pentru miocardită la adjudecare; aproximativ 82% din ultimele cazuri au fost la bărbați.

Pe baza analizei anchetatorilor a diagramelor și a interviurilor clinicienilor legate de 826 de cazuri care au îndeplinit definiția lor de miocardită la pacienții mai tineri de 30 de ani, 89% au raportat „durere în piept, presiune sau disconfort” și 30% au raportat dispnee sau dificultăți de respirație. Nivelurile de troponine au fost crescute la 98%, 72% dintre pacienții cărora li s-a efectuat electrocardiografie prezentau anomalii, iar 12% dintre cei cu ecocardiografie prezentau fracțiuni de ejecție a ventriculului stâng sub 50%.

 

Aproximativ 96% au fost internați în spital și au prezentat simptome rezolvate prin externare la 87% dintre cei cu date disponibile, a menționat grupul. Dintre pacienții cu date despre terapia în spital, scriu ei, agenții antiinflamatorii nesteroidieni au fost terapia cea mai frecventă, în 87%.

 

VAERS: Cazuri de miocardită per milion a doua doză de vaccin pe bază de ARNm

Grupa de vârstă după tipul de vaccinMasculiiFemeleAșteptată a
Pfizer-BioNTech BNT162b2   
12 - 1570,76.350,17 - 0,53
16 - 17105,911.00,42 - 1,34
18 - 2452.44.10,38 - 1,76
25 - 2917.32.20,48 - 1,45
Moderna mRNA-1273   
18 - 2456.36.90,38 - 1,76
25 - 2924.28.20,48 - 1,45
a , pe baza datelor din 2017 - 2019 privind daunele legate de miocardită.
 

„Ușoară și autolimitată”

Studiul caz-control de la Hong Kong nu a examinat în mod specific tratamentul și evoluția clinică a pacienților, dar prezintă miocardita asociată vaccinului acestora ca fiind în contrast cu miocardita virală mai familiară.

 

Pacienții cu miocardită „tipică” tind să fie „în general mult mai bolnavi decât ceea ce vedem cu miocardită după vaccinare”, a fost de acord Truong atunci când a fost intervievat. Niciunul dintre cei 20 de pacienți cu miocardită după vaccinarea Pfizer-BioNTech din Hong Kong nu a fost internat la unitatea de terapie intensivă (ICU). Acest lucru, a spus ea, sugerează că niciunul nu a necesitat oxigenare extracorporeală a membranei sau sprijin vasoactiv, adesea necesar în miocardita virală. „Și au avut spitalizări mai scurte”.

 

În schimb, a remarcat Wong, 14 dintre pacienții nevaccinați ai studiului au necesitat internare la UTI; 12 dintre ei au murit în perioada de urmărire. Niciunul cu cardită legată de vaccin nu a murit în timpul urmăririi studiului. „De asemenea, am arătat că cazurile care au urmat vaccinării [Pfizer-BioNTech] au fost toate blânde și autolimitante”.

 

Truong a fost în mare măsură de acord că miocardita vaccinului SARS-CoV-2 și majoritatea miocarditelor observate înainte de pandemie pot fi privite ca entități clinice distincte, „cel puțin pe termen scurt. Cred că trebuie să urmărim acești pacienți pentru a ne uita la mai mult pe termen lung. rezultate, pentru că în acest moment nu cred că știm implicațiile pe termen lung. Dar cel puțin pe termen scurt, se pare că acești pacienți sunt diferiți, sunt mult mai puțin bolnavi și se recuperează destul de repede în general."

 

Oster a subliniat că numeroasele și variatele pericole acute și pe termen lung ale contractării COVID-19 depășesc cu mult orice risc de miocardită din vaccinare. Dar pentru persoanele care au fost afectate de miocardită la scurt timp după prima doză de vaccin ARNm, care și-au stabilit deja susceptibilitatea, el și colegii săi le-ar recomanda să „lueze în considerare alternative și să nu primească din nou vaccinul”.

 

Ann Intern Med. Publicat online 25 ianuarie 2022. Text integral

 

JAMA . Publicat online 25 ianuarie 2022. Text integral

 

N Engl J Med . Publicat online 26 ianuarie 2022. Corespondență

 

Oster a raportat că nu există relații financiare relevante; dezvăluirile pentru ceilalți autori sunt în raport. Dezvăluirile pentru Wong și colegii săi pot fi vizualizate pe acponline.org . Truong a dezvăluit anterior că servește ca consultant pentru Pfizer. Dezvăluirile pentru raportul Mevorach et al sunt disponibile la www.nejm.org.

 

                  Daniel Ganea

             Medic la ConsultatiiLaDomiciliu.ro

Dr. Daniel Ganea este "Doctorul tău", Medic Specialist Medic de familie, medic rezident cardiologie, cu Competență în Ecografie și scrie aici articole pentru pacienți. A început cariera ca medic specialist în 2009 în Urgență, a lucrat și pe Ambulanță, aflând ce-și doresc de la medic pacienții care solicită online consultații medicale cu medic specialist la domiciliu. 

Astfel a aparut ConsultatiiLaDomiciliu.ro
Dacă ai citit Termeni și condiții, fă o programare online sau telefonic:

"Cine te poate sfatui mai bine decat medicul, specialist in domeniul lui?"


Ultimele postari ale lui Daniel Ganea (vezi toate articolele medicale)
         
         

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dieta pentru colesterol ridicat

  Dieta pentru colesterol ridicat Scopul principal al acestei diete este reducerea colesterolului ridicat. Rația zilnică Este necesar să se...