Lasa-te de.. DIABET !

 Lasa-te de.. DIABET !? 

Da, am auzit cu totii (cei interesati) ipoteza ca diabetul nu ar fi o boala ci o disfunctie reversibila prin diverse diete, reducere in greutate sau schimbarea stilului de viata.

Dar cat de adevarat poate fi, cat de credibila aceasta ipoteza mult dorita?

In dec 2012 in JAMA au aparut rezultatele unui studiu controlat, prin care Gregg et Co. au aratat ca diabetul zaharat de tip 2 este reversibil prin intervetia asupra stilului de viata, intr-o proportie semnificativa de cel putin 7% fata de 2% in grupul de control.

Intervenția în stilul de viață în acest studiu controlat a fost intens: Participanții cu diabet zaharat tip 2 au participat la ședințe săptămânale timp de 6 luni, urmate de 3 ședințe pe lună pentru încă 6 luni. În anii de studiu 2 până la 4 ani, s-au întâlnit de două ori pe lună cu un specialist și au participat la întâlniri de grup. Au fost comparați cu o cohortă de control cărora li s-au oferit 3 ședințe de grup pe an, concentrate pe modificările stilului de viață.

Ratele de remisie la grupul de intervenție intensă la stilul de viață la 1 și 4 ani au fost de 11,5% și 7,3%, comparativ cu ratele respectiv de 2,0% la ambele puncte ale grupului de control. Ratele de susținere a remisiunii diabetului au fost, de asemenea, superioare în stilul de viață intensiv față de grupurile de control, putem presupune si datorita educrii pacientilor si ameliorarii compliantei pe termen lung.

Acest tip de intervenție nu se poate aplica insa pe scară largă cabinetelor cu resurse limitate. Studiul actual evaluează variabilele care pot servi drept ținte pe calea remisiunii diabetului.

 

 

Studiu Sinopsis și perspectivă

O pierdere în greutate chiar modesta în primul an după ce a fost diagnosticat diabetul zaharat tip 2 dubleaza probabilitatea ca pacienții să fie în remisiune la 5 ani, comparativ cu cei a căror greutate rămâne stabilă sau cei care câștigă în greutate, indică un nou studiu prospectiv de cohortă din Regatul Unit.

„Avem dovaezi ca pentru obținerea remisiunii sunt necesare niveluri extreme de exerciții fizice și diete restrictive”, a declarat autorul principal Hajira Dambha-Miller, MRCGP, doctor, lector clinic în practică generală, Universitatea din Cambridge, Marea Britanie, pentru Medscape Medical News

Cu toate acestea, în acest studiu, „Toți participanții noștri au făcut lucruri diferite și [unii] au reușit totuși să slăbească și să obțină remisiune, astfel încât mesajul cheie aici este că chiar si o reducere modesta în greutate fără o dietă extremă sau activitate fizică poate duce la remisie. ", a subliniat ea.

"Sunt medic generalist și tratez în mod regulat pacienții cu diabet zaharat de tip 2", iar intervențiile intense în stilul de viață cu diete extreme "pur și simplu nu sunt realiste sau realizabile pentru pacienții mei, mai ales pe termen lung", a spus ea într-un email.

Într-adevăr, cercetătorii au descoperit că pierderea în greutate de 10% a fost suficientă pentru a induce remisiunea în multe cazuri, explică dr. Dambha-Miller și colegii lor în articolul lor, publicat online pe 3 septembrie în „ Diabetic Medicine” .

„Ar putea fi o fereastră în apropierea diagnosticării, atunci când oamenii ar putea fi mai receptivi la intervenții privind pierderea în greutate”, subliniază ei. "O atenție sporită ar trebui să fie acordată pentru a incuraja oamenii să obțină scaderea în greutate imediat dupa diagnosticărea diabetului de tip 2."

Studii anterioare de restricție extreme a caloriilor

O serie de studii anterioare au arătat că diabetul de tip 2 poate fi remis folosind diete cu calorii extrem de scăzute, cu mai puțin de 1000 de calorii / zi, timp de până la câteva luni.

De exemplu, în studiul clinic de remisie a diabetului Diabetes Remission Clinical Trial (DiRECT), o înlocuire a unei mese lichide de 850 de calorii / zi timp de 3 până la 5 luni, urmată de reintroducerea alimentelor timp de 2 până la 8 săptămâni și un suport structurat pentru menținerea pierderilor în greutate pe termen lung. remisia la pacientii cu diabet de tip 2 a aparut la 36% dintre pacienții din grupul de intervenție la 2 ani comparativ cu doar 3% dintre cei din grupul de control ( P <.0001). [3]

„Alte studii cu intervenții intensive similare în populații extrem de selectate includ Counterbalance trial și studiul Look AHEAD”, notează dr. Dambha-Miller și colegii săi.

"În timp ce rezultatele observației noastre sunt în concordanță cu aceste studii, pierderea în greutate necesară pentru a obține remiterea diabetului variază. Majoritatea studiilor anterioare pledează pentru pierderea în greutate semnificativă (> ​​15%), studiile DiRECT, Counterbalance și Look AHEAD raportand între 5-20 kg pierdere în greutate pentru a realiza remiterea diabetului ", notează ei.

"Rezultatele sugerează că o pierdere în greutate mai modestă de > 10% este asociată cu o probabilitate mai mare de remisie dacă aceasta apare mai devreme în traiectoria bolii", subliniază ei.

O fereastră de oportunitate în câțiva ani după diagnosticare.

Pentru studiul lor, Dr. Dambha-Miller și colegii au luat participanți la Studiul ADDITION - Cambridge population-based study: 867 de participanți cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani cu diabet de tip 2 recent diagnosticat. Vârsta medie a celor incluși în analiză a fost de 61 de ani, 61% au fost bărbați, iar 97% au fost caucazieni.

Greutatea, indicii de activitate fizică și dieta și consumul de alcool au fost măsurate la valoarea inițială și din nou la 1 an, iar ratele de remisie la 5 ani au fost calculate. Remisiunea a fost definită ca un nivel A1c mai mic de 6,5% (<48 mmol / ml) în absența unei medicamentatii diabetice sau a unei intervenții chirurgicale bariatrice.

Dintre cei 867 de participanți incluși la momentul inițial, 730 (84%) au fost monitorizati în greutate și A1c la 5 ani și au fost incluși în analiză.

La 5 ani de urmărire, 30% din cohortă au obținut remisiune.

„Am descoperit că pierderea în greutate de ≥10% în primii ani după diagnostic a fost puternic asociată cu remiterea diabetului de tip 2 la 5 ani”, scriu cercetătorii.

Participanții care au pierdut 10% sau mai mult din greutatea lor corporală până la 5 ani aveau aproape 2,5 ori mai multe șanse de remisiune decât cei a căror greutate a rămas stabilă sau crescută, cu un raport de risc de 2,43 (P <0,01).

Într-adevăr, chiar și pierderea în greutate de la cel puțin 5% la mai puțin de 10% a fost asociată cu o probabilitate mai mare de remitere la 5 ani (raport de risc, 1,43; P = 0,02) comparativ cu cei a căror greutate nu s-a modificat sau a crescut.

Cel mai important, remiterea diabetului de tip 2 a fost obținută fără a fi nevoie de restricții calorii extreme sau intervenție intensă în stilul de viață, reiterează autorii.

Aceste rezultate „sugerează că pacienții pot profita de o serie de abordări care să-i ajute să piardă în greutate, deoarece nu au existat instrucțiuni specifice dietetice sau de activitate fizică pentru participanți pentru a realiza o pierdere de 10% sau mai mare în greutate corporală”, notează ei.

Acest lucru inseamna ca studiul este generalizabil pentru populatiile mai mari de diabet in afara cohortelor de studiu clinic, afirma ei.

"Acest lucru poate furniza anumite motive pentru a motiva persoanele cu diabet zaharat de tip 2 recent diagnosticat să piardă în greutate, mai degrabă decât să se concentreze pe ținte specifice de greutate și potențial imposibil de atins", concluzionează autorii.

Remiterea diabetului de tip 2 o tintă practică pentru îngrijirea medicala primară

Rugat fiind de catre Medscape Medical News să comenteze rezultatele, Dr Mike Lean, MD, de la Universitatea din Glasgow, Marea Britanie, participant în studiul DiRECT, a declarat că studiul actual oferă „informații suplimentare care confirmă reversibilitatea Diabetului de tip 2. "

De asemenea, subliniază cât de important este tratarea pacienților cu diabet zaharat de tip 2, cu o pierdere substanțială în greutate cât mai curând posibil după diagnostic, a adăugat el.

Într-adevăr, după cum sugerează rezultatele studiului DiRECT, cu cât un pacient poate pierde cu mai multă greutate, cu atât este mai mare probabilitatea ca acesta să obțină remisie, a spus dr. Lean.

Prin urmare „Remiterea diabetului de tip 2 este o țintă practică pentru îngrijirea primară”, a concluzionat el.

Diabet Med . Publicat online 3 septembrie 2019.

Repere

 • Datele studiului au fost extrase din studiul ADDITION-Cambridge, care a fost un studiu controlat randomizat, efectuat la 49 de cabinete generale din Anglia. Analiza actuală se concentrează asupra participanților cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani care au dezvoltat diabet tip 2 incident în perioada de studiu de 5 ani.
 • Participanții au fost repartizați aleatoriu la un tratament intensiv vs standard. Tratamentul intensiv a inclus o revizuire anuală suplimentară de 30 de minute, trei consultări de 10 minute cu un medic generalist sau o asistentă medicală și încurajare pentru utilizarea timpurie a medicamentelor pentru a controla factorii de risc. Îngrijirile standard trebuiau să urmeze îngrijirile de rutină recomandate de standardele naționale.
 • Principalul rezultat al studiului actual a fost rata diabetului zaharat de tip 2 care ulterior a fost remisă pe parcursul a 5 ani de monitorizare. Participanții au avut, în mod obișnuit, măsurători ale activității lor fizice, dieta și alte obiceiuri de sănătate în timpul studiului.
 • 867 de participanți au îndeplinit criteriile pentru includerea studiului în analiza curentă, iar 84% dintre acești indivizi au avut date disponibile de 5 ani pentru revizuire. Vârsta medie a participanților la această cohortă a fost de 61 de ani, 61% au fost bărbați, iar 97% dintre participanți au fost albi. La 5 ani, 55% dintre participanți au inițiat un tratament medical pentru diabet.
 • 30% dintre participanții care au dezvoltat diabet de tip 2 au prezentat remisiune. Variabilele asociate cu rate mai mari de remisie includ sexul masculin, fumatul și atingerea educațională superioară.
 • Pierderea în greutate a fost variabila cea mai mare fiind asociată cu o rată mai mare de remisie a diabetului. Pierderea în greutate în primul an după diagnosticul cuprinsa între cel puțin 5% și mai puțin de 10% din greutatea corporală a fost asociată cu un raport de risc nesemnificativ pentru remitere de 1,24 (95% interval de încredere [CI], 0,91-1,72), dar pierderea în greutate de 10% sau mai mult în primul an a fost asociata cu un raport de risc ajustat de 1,77 (IC 95%, 1,32-2,38) pentru remitere, ceea ce confirma ipoteza studiului.
 • Pierderea în greutate de la cel puțin 5% la mai puțin de 10% din greutatea corporală între 1 și 5 ani după diagnostic a fost asociată cu un raport de risc de 1,43 (IC 95%, 1,03-1,98) pentru remisie. Pierderea în greutate de 10% sau mai mult în această perioadă a dus la un raport de risc de 2,43 (IC 95%, 1,78-3,31) pentru remitere.
 • Pierderea în greutate a fost mai semnificativă decât alte variabile precum activitatea fizică, aportul de alcool și aportul de fibre în promovarea remisiunii diabetului.

Implicații clinice

 • Un studiu anterior a demonstrat că un program intens de stil de viață adecvat pentru pacienții cu diabet zaharat de tip 2 ar putea duce la rate mai mari de remisie a diabetului și menținerea remisiunii față de îngrijirea obișnuită.
 • Studiul actual constată că pierderea în greutate a fost cel mai important factor în promovarea remisiunii diabetului de tip 2.
 • Implicații pentru echipa de asistență medicală: Echipa de asistență medicală ar trebui să încurajeze obiective realiste pentru pierderea în greutate în rândul pacienților cu diabet zaharat de tip 2 și urmărire pentru a sprijini pacienții în atingerea acestor obiective. Echipa de asistență medicală poate utiliza informațiile din această cercetare curentă pentru a educa și sprijini persoanele nou diagnosticate cu îmbunătățirea rezultatelor pe termen lung pentru gestionarea bolilor.

 

                  Daniel Ganea

             Medic la ConsultatiiLaDomiciliu.ro

Dr. Daniel Ganea este "Doctorul tău", Medic Specialist Medic de familie, medic rezident cardiologie, cu Competență în Ecografie și scrie aici articole pentru pacienți. A început cariera ca medic specialist în 2009 în Urgență, a lucrat și pe Ambulanță, aflând ce-și doresc de la medic pacienții care solicită online consultații medicale cu medic specialist la domiciliu. 

Astfel a aparut ConsultatiiLaDomiciliu.ro
Dacă ai citit Termeni și condiții, fă o programare online sau telefonic:

"Cine te poate sfatui mai bine decat medicul, specialist in domeniul lui?"


Ultimele postari ale lui Daniel Ganea (vezi toate articolele medicale)
         
         

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dieta pentru colesterol ridicat

  Dieta pentru colesterol ridicat Scopul principal al acestei diete este reducerea colesterolului ridicat. Rația zilnică Este necesar să se...