"Manualul de prevenire a coronavirusului: 101 sfaturi bazate pe știință care v-ar putea salva viața"


 

Cartea pe care o găsiți gratis pe Amazon, The Coronavirus Prevention Handbook: 101 Science-Based Tips That Could Save Your Life" edited by Wang Zhou. Copyright March 10, 2020 by Skyhorse Publishing ("Manualul de prevenire a coronavirusului: 101 sfaturi bazate pe știință care v-ar putea salva viața") este bazată pe experiența medicilor din Wuhan și semnată de șeful Centrului local pentru controlul bolilor infecțioase, dr Wang Zhou.

Este considerată o sursă veridică de informație, bazată pe experiența medicilor din Wuhan cu ocazia epidemiilor SARS din 2003 și CovID-19 din 2019.

Toată lumea este la fel de susceptibilă la COVID-19?

Noul coronavirus este nou apărut la om, prin urmare populația generală este susceptibilă deoarece nu are încă imunitate împotriva acestui virus. Coronavirusul 2019-nCoV poate infecta la fel indivizii cu imunitate normală sau compromisă. Cantitatea de expunere la virus determină, de asemenea, dacă te-ai infectat sau nu, sau în ce măsură se va manifesta boala, ce organe sau cât de mult vor fi afectate. Dacă sunteți expus la o cantitate mare de virus, s-ar putea să vă îmbolnăviți chiar dacă funcția imunitară este normală, și deocamdată presupunem, chiar dacă ați făcut deja boala și v-ați vindecat. Fiecare virus determină un grad specific de imunitate, de exemplu Ebola nu dă imunitate, mori pur și simplu indiferent de căt de sănătos ești.

Pentru persoanele cu o funcție imunitară slabă, cum ar fi vârstnicii, femeile însărcinate sau persoanele cu disfuncții ale ficatului sau rinichilor, boala progresează relativ rapid, iar simptomele sunt mai severe. Deasemenea, s-a observat o susceptibilitate crescută la pacienții fumători și hipertensivi, cu anumite tipuri de hipertensiune, în timp ce la copii și adolescenți se manifestă doar ca o infecție respiratorie intercurentă.

Factorul dominant care determină dacă cineva se infectează sau nu este riscul de expunere. care poate fi controlat de noi prin măsuri adecvate. În prima parte de la debutul acestei pandemii, nimeni nu ănțelegea gravitatea situației pentru că nu existau informații corecte și exacte și nimeni nu voia să stârnească panică, sperând că molima va putea fi oprită prin măsuri de protecție obișnuite. Dar iată că natura nu permite wishfull-thinking și te taxează când nu ești atent. Ca să fie clar, nu se poate concluziona pur și simplu că o imunitate mai bună va reduce riscul de a fi infectat. Copiii au mai puține șanse de expunere și deci o probabilitate mai mică de infecție. Cu toate acestea, la aceeași expunere, persoanele în vârstă, persoanele cu boli cronice sau imunitate compromisă sunt mai susceptibile să se infecteze.

Care sunt caracteristicile epidemiologice ale COVID-19?

Epidemia emergentă de COVID-19 a cunoscut trei etape: focar local, comunicare comunitară și stadiu larg (epidemie). Dinamica transmisiei: în stadiul incipient al epidemiei, perioada medie de incubație a fost de 5,2 zile; timpul de dublare a epidemiei a fost de 7,4 zile, adică numărul de persoane infectate s-a dublat la fiecare 7,4 zile; intervalul continuu mediu (intervalul mediu de transmitere de la o persoană la alta) a fost de 7,5 zile; indicele de regenerare de bază (R0) a fost estimat a fi 2,2 până la 3,8, ceea ce înseamnă că fiecare pacient infectează 2,2 până la 3,8 persoane în medie.

În ceea ce privește principalele intervale medii - pentru cazurile ușoare, intervalul mediu de la debut până la vizita inițială a spitalului a fost de 5,8 zile, iar cel de la debut la spitalizare de 12,5 zile; pentru cazurile grave, intervalul mediu de la debut până la spitalizare a fost de 7 zile și cel de la debut până la diagnostic 8 zile; pentru cazurile de fatalitate, intervalul mediu de la debut până la diagnostic a fost semnificativ mai lung (9 zile), iar cel de la debut până la deces a fost de 9,5 zile.

Epidemia CovID-19 a trecut de trei etape de comunicare: 1) stadiul de focar local (cazurile din această etapă sunt în mare parte legate de expunerea unei piețe de fructe de mare); 2) stadiul comunicării comunitare (comunicarea interpersonală și transmiterea grupărilor în comunități și familii); 3) stadiu larg răspândit (răspândire rapidă, cu flux mare de populație, în întreaga țară din China și chiar în lume.)

Care sunt rutele de transmisie ale 2019-nCoV?

În prezent, se crede că transmiterea prin picături și contacte respiratorii sunt principalele căi, dar există riscul de transmitere fecal-orală. Transmiterea aerosolului, transmisia de la mamă la copil și alte rute nu sunt încă confirmate.

Transmiterea picăturilor respiratorii este principalul mod de transmitere a contactului direct. Virusul se transmite prin picăturile generate atunci când pacienții tusesc, strănut sau vorbesc, iar persoanele sensibile se pot infecta după inhalarea picăturilor.

Virusul poate fi transmis prin contacte indirecte cu o persoană infectată. Picăturile care conțin virusul sunt depuse pe suprafața obiectului, care poate fi atinsă de mână. Virusul de la mâna contaminată poate fi trecut la mucoasa (sau mucoasele) cavității bucale, nasului și ochilor persoanei și poate duce la infecție.

Coronavirusul viu nou a fost detectat de la fecalele pacienților confirmați, ceea ce sugerează posibilitatea transmiterii fecal-orale.

Când picăturile sunt suspendate în aer și pierd apa, agenții patogeni rămân în urmă pentru a forma miezul picăturilor (adică aerosoli). Aerosolii pot zbura la distanță, provocând transmiterea pe distanțe lungi. Acest mod de transmisie se numește transmisie aerosol. Nu există dovezi că noua coronavirus poate fi transmisă prin aerosoli.

Un copil al mamei cu COVID-19 a fost confirmat că are tampoane pozitive la gât după 30 de ore de la naștere. Acest lucru sugerează că noul coronavirus poate provoca infecție neonatală prin transmiterea mamei la copii, dar mai multe cercetări științifice trebuie să confirme această rută.

Cât de rezistente sunt coronavirusurile în diferite medii?

În general, virusurile pot supraviețui câteva ore pe suprafețe netede cum sunt cele din ceramică, sticlă sau inox. Dacă temperatura și umiditatea permit, acestea pot supraviețui câteva zile. Vedeți aici cum evoluează dimensiunea unei picături Pflugge în timp.

Noua coronavirus este sensibilă la razele ultraviolete și la căldură. Căldura menținută la 132,8 ° F timp de 30 minute, alcoolul 75%, dezinfectanții conținând clor, acidul peracetic, cloroformul și alți solvenți lipidici pot inactiva virusul. Clorhexidina (cunoscută și sub denumirea de gluconat de clorhexidină) inactivează efectiv virusul.

Coronavirusurile comune infectează mai ales adulții sau copiii mai mari, provocând răceala comună. Unele tulpini pot cauza diaree la adulți. Aceste virusuri sunt transmise în principal prin picături și pot fi răspândite și pe calea fecal-orală. Incidența infecției cu virusul corona este predominantă iarna și primăvara. Perioada de incubație pentru coronavirus este de obicei de 3 până la 7 zile.

Bazat pe observațiile medicilor din Wuhan, durata de supraviețuire a noului coronavirus la diferite temperaturi de mediu este următoarea:

2019-nCoV este un coronavirus care a suferit mutații genetice. Perioada de incubație a virusului este cât mai scurtă de 1 zi, dar în general este considerată a nu mai mult de 14 zile. Trebuie menționat însă că unele cazuri raportate au avut o perioadă de incubație de până la 24 de zile.

Oamenii pot dezvolta imunitate la 2019-nCoV?

Datele științifice privind nivelul și durata imunității protectoare a organismelor produse la pacienții după infectarea noului coronavirus rămân rare. În general, anticorpii de protecție (imunoglobulină G, IgG) împotriva unui virus pot fi produse la două săptămâni sau cam după o infecție și pot exista de la câteva săptămâni la mulți ani, prevenind re-infecția aceluiași virus după recuperare. În prezent sunt în desfășurare eforturi pentru a testa dacă recent cei recuperați din infecția 2019-nCoV poartă anticorpi protectori în sânge.

Cum pot preveni infecția cu COVID-19 în cinematografe și teatre?

În timpul unui focar de epidemie, încercați să evitați vizitele în spațiile publice, în special în locuri cu mulțimi mari și ventilație slabă (precum cinematografele) Purtați o mască de față dacă sunt necesare vizite în spațiile publice. Tuse sau strănut în țesuturi care acoperă complet nasul și gura. Sigilați țesuturile folosite într-o pungă de plastic înainte de a arunca imediat într-o coșul închis etichetat "deșeuri reziduale" sau "deșeuri medicale" pentru a preveni răspândirea virusului. Operatorii spațiilor publice trebuie să mențină un mediu igienic în interior, să asigure o ventilare și sterilizare regulată în fiecare zi.

Dar transportul public este periculos?

Pasagerii în transportul public, cum ar fi autobuzul, metroul, feribotul sau avioanele trebuie să poarte măști de față pentru a reduce riscul de a se infecta în spațiile aglomerate. Sigilați țesuturile folosite într-o pungă de plastic înainte de a arunca imediat într-o coșul închis etichetat "deșeuri reziduale" sau "deșeuri medicale" pentru a preveni răspândirea virusului.

Liftul și Ascensoarele prezintă un risc?

Da. Liftul are un risc ridicat de transmisie datorită spațiului său limitat. Pentru a preveni răspândirea 2019-nCoV în ascensoare, trebuie luate următoarele măsuri:

(1) Ascensorul trebuie dezinfectat în mod regulat și regulat de mai multe ori cu iradiere ultraviolete, 75% alcool sau dezinfectanți care conțin clor în fiecare zi.

(2) Minimizați riscurile de a vă infecta prin strănut, folosind singuri lifturile (câte o persoană), dacă este posibil.

(3) Purtați o mască facială filtrantă FFP2 sau FFP3/N95 înainte de a intra în lift. Dacă cineva strecoară în lift în timp ce nu aveți mască, acoperiți gura și nasul cu mâneca pentru a avea totuși o minimă protecție filtrantă. Măsuri precum schimbarea hainelor, izolarea lor și dușul personal ar trebui luate imediat după ce ați ajuns acasă.

 

 

                  Daniel Ganea

             Medic la ConsultatiiLaDomiciliu.ro

Dr. Daniel Ganea este "Doctorul tău", Medic Specialist Medic de familie, medic rezident cardiologie, cu Competență în Ecografie și scrie aici articole pentru pacienți. A început cariera ca medic specialist în 2009 în Urgență, a lucrat și pe Ambulanță, aflând ce-și doresc de la medic pacienții care solicită online consultații medicale cu medic specialist la domiciliu. 

Astfel a aparut ConsultatiiLaDomiciliu.ro
Dacă ai citit Termeni și condiții, fă o programare online sau telefonic:

"Cine te poate sfatui mai bine decat medicul, specialist in domeniul lui?"


Ultimele postari ale lui Daniel Ganea (vezi toate articolele medicale)
         
         

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dieta pentru colesterol ridicat

  Dieta pentru colesterol ridicat Scopul principal al acestei diete este reducerea colesterolului ridicat. Rația zilnică Este necesar să se...