Melatonina, potiune magica sau pericol nereglementat?


 

Articol aparut in Medscape in sept 2019. Melatonina, toată lumea o stie, dacă nu, are s-o stie, este ultima solutie pentru insomnie inainte de a merge la un medic specialist psiho-neuro-polisomnolog. Dacă nu merge cu aia... e bai, o grămadă de necazuri se pot abate asupra sistemului cardiovascular și buzunarului, vă spun din experiența că de.. cu asta mă confrunt ceva mai frecvent.

„Cea mai magică poțiune de susținere a somnului de care sunt conștient este melatonina ”, spune Rubin Naiman, doctor specialist în somn, psiholog și profesor asistent clinic la Universitatea din Arizona din Tucson. Deși societățile majore ale somnului nu o recomandă pentru tratamentul insomniei, Naiman compară melatonina cu Nyx, zeița greacă a nopții care l-a deranjat pe Hypnos, zeul somnului - numind-o „Nyx la sticlă”.

Și într-adevăr, milioane de nord-americani par să fie de acord. În 2012, se estimează că 3,1 milioane de americani luau melatonină, număr care a scăzut probabil, având în vedere că piața globală a melatoninei, care a fost evaluată la 700 de milioane de dolari în 2018, se preconizează că va ajunge la 2790 de milioane de dolari până la sfârșitul anului 2025 .

În mare parte a lumii, este disponibil numai pe bază de rețetă, dar în Canada și Statele Unite, este disponibil gratuit ca supliment alimentar.

În mod ironic, deși majoritatea oamenilor iau melatonina pentru probleme legate de insomnie, secretul cel mai bine păstrat constă în celelalte beneficii raportate: agent antiinflamator, antioxidant și oncostatic.

 

Melatonina este o „ moleculă multitasking ” a cărei „gamă de funcții derutantă ... a depășit așteptările celor mai mari ăi devotați susținători ai melatoninei”, potrivit lui Russel J. Reiter, de la UT Health San Antonio, considerat o autoritate de vârf a moleculei și dealtfel un astfel de devotat.

Reiter a publicat sute de lucrări despre melatonină, cele mai recente ale sale prezentând beneficiile sale sau posibilele utilizări în cance, diabet, hipertensiune, boli intestinale, boli neurodegenerative și chiar îmbătrânire.

Deci, de ce marile societăți de somn ezită să susțină melatonina pentru insomnie la scurgere? Asociația Americană a Somnului și Fundația Națională a Somnului citează dovezi contradictorii cu privire la eficacitate, în timp ce sugerează cu precauție că ar putea ajuta unele persoane. Academia Americana de Medicina Somnului (AASM) recomandă de fapt clinicienilor să nu recomande melatonina , cântărind dovezile generale ca fiind „slab împotriva” eficacității acesteia.

Cat de siguri suntem că nu merge?

O revizuire a studiilor randomizate, dublu-orb, controlate cu placebo ale melatoninei pentru insomnie fără comorbidități semnificative "sugerează o reducere modestă a timpului pentru a adormi nu mai bine de aproximativ 10 minute, ceea ce prin definiția noastră nu a fost semnificativ din punct de vedere clinic", a spus Michael J. Sateia, MD, autor principal al recomandării AASM. Revizuirea a descoperit că melatonina nu a reușit, de asemenea, să prezinte o îmbunătățire robustă a altor rezultate ale somnului. Deci SIGUR nu poate avea o indicație de clasă IA (adică să știm sigur că e bine să o dăm și că e rău să n-o dăm)

Cu toate acestea, melatonina este aprobată în Europa pentru tratarea insomniei primare la adulții mai în vârstă și s-a dovedit că ajută insomnia la copiii cu tulburări ale spectrului de autism , adolescenți cu depresie , femei cu tulburări disforice premenstruale , pacienți cu hipertensiune arterială care iau beta-blocante și copii cu atenție tulburare de hiperactivitate deficitară .

"Recomandarea AASM împotriva melatoninei nu înseamnă că este dovedită ineficientă sau nesigură", a subliniat Sateia. "Înseamnă pur și simplu că, pe baza standardelor riguroase pe care le-am aplicat, nu au existat dovezi suficiente care să demonstreze eficacitatea acesteia. Mai mult, recomandarea noastră s-a bazat pe întreaga populație adultă; nu am putut să realizăm meta-analize separate pentru populația în vârstă."

„Acestea fiind spuse, există cu siguranță studii care sugerează că melatonina poate fi utilă pentru insomnie la persoanele în vârstă, poate mai ales în cazul celor care au scăderi semnificative ale nivelului endogen de melatonină asociată cu îmbătrânirea”, a spus el. „Aceste date arată totuși rezultate contradictorii în ceea ce privește persoanele care nu au aceste deficite. Logic, melatonina nu poate rezolva o problemă care nu există.”

Și el a adăugat, „Utilizarea melatoninei la copiii cu dizabilități de dezvoltare sau psihiatrice este o chestiune cu totul diferită, pe care nu am abordat-o în niciun fel.

 

Riscuri minore, relații neclare

În ciuda prudenței din partea societăților de somnologie, „datele susțin în mod clar rolul său în reglarea ritmurilor circadiene, care este esențial pentru somnul sănătos”, a spus Naiman.

Deci, dacă melatonina ar putea ajuta unii oameni să doarmă, care este răul la pacienții care o încearcă? Există dovezi de risc?

Melatonina are în general un profil de siguranță favorabil , cu evenimente adverse minore, cum ar fi oboseala și netezimea de scurtă durată și asociate cu sincronizarea dozei. Deși există unele dovezi privind efectele adverse ale tensiunii arteriale și ale frecvenței cardiace la persoanele cu afecțiuni cardiovasculare și medicamente antihipertensive concomitente, nu este clar dacă acestea sunt din cauza interacțiunii cu melatonină sau medicamente.

 

Deoarece melatonina are proprietăți de îmbunătățire a imunității, există și unele dezbateri despre siguranța acesteia la pacienții cu boli autoimune. Deși discuțiile recente s-au confruntat în mare măsură cu siguranța sa în acest context, există încă câteva voci de precauție.

 

Rüdiger Hardeland, doctor de la Universitatea din Göttingen, care a studiat melatonina și este acum un zoolog pensionar, este unul dintre ei. "Melatonina poate stimula eliberarea de citokine proinflamatorii și de alți mediatori", a spus el, explicând că studiile care leagă nivelurile de melatonină endogene cu simptomele artritei reumatoide (RA) au convins unii clinicieni că suplimentarea cu melatonină poate să nu fie recomandată la pacienții cu RA. "Pentru mine, această constatare trebuie văzută ca o avertizare în legătură cu toate bolile autoimune", a avertizat el.

 

Într-adevăr, Arthritis Fundation recomandă contra melatoninei pentru pacienții cu boală autoimună.

 

Dar acest lucru rămâne extrem de controversat. Alți cercetători, inclusiv Reiter, crede pe acest principiu că melatonina poate atenua de fapt simptomele reumatismului acut și altor boli autoimune.

 

"Majoritatea studiilor legate de melatonină și boli autoimune sugerează că utilizarea melatoninei nu ar fi o problemă", a spus Reiter. "Având în vedere zecile de mii de oameni care folosesc melatonina zilnic, au existat puține indicii că este [contraindicat] pentru autoimunitate sau orice altceva."

 

Deci de ce să vă faceți griji?

Cercetătorii din cele mai multe domenii ale medicinei au solicitat în mod repetat mai multe studii asupra efectelor suplimentării cu melatonină, deoarece rămân multe întrebări. Însă este îndoielnic că vor exista o mulțime de studii noi.

"Există prea puțin stimulent financiar pentru studierea melatoninei mai amănunțit, în primul rând pentru că nu poate fi brevetat și concurează cu piața profitabilă a hipnoticii", a spus Naiman.

 

În plus, majoritatea profesioniștilor din sănătate ezită să recomande suplimente de melatonină din cauza incertitudinilor privind calitatea produselor, doza și calendarul, a spus el.

"Comprimatul standard de 3 mg este semnificativ mai mult decât avem nevoie de somn. În ultimii ani, vedem produse dozate la 5 mg și chiar 10 mg. Mai mult nu este mai bun și ar putea regla teoretic melatonina noastră endogenă", a spus Naiman .

 

Timingul este, de asemenea, foarte important și prea frecvent ignorat, a adăugat el.

 

"Având în vedere că una dintre funcțiile sale principale este de a regla ritmurile circadiene, este frapant cât de puțină atenție este acordată calendarului utilizării melatoninei. Nu există practic nicio discuție în literatura de specialitate despre încercarea de a reproduce curba naturală de eliberare văzută în creier", spuse Naiman.

 

"Nivelurile de melatonină naturală sunt scăzute devreme seara, cresc constant în cursul nopții și sunt în vârf în ultima treime a somnului. Deoarece melatonina are un timp de înjumătățire scurt (aproximativ 30-45 de minute), luând un comprimat cu eliberare standard în jurul orei de culcare rezultă un vârf devreme noaptea și o coadă spre dimineață - tocmai opusul modelului natural. "

 

El sugerează să dăm comprimate cu eliberare controlată în jurul orei de culcare sau produse sublinguale cu eliberare regulată în miez de noapte.

 

În cele din urmă, în America de Nord, unde suplimentele cu melatonină nu sunt reglementate, calitatea produselor este o îngrijorare serioasă. Conținutul de melatonină din produsele vândute în Canada nu a măsurat în mai mult de 71% din cele testate, conținutul de melatonină variind între –83% și + 478% din revendicarea etichetată și până la 465% variație între loturi de aceeași produs.

Acest lucru nu poate fi neglijat, indiferent de amplitudinea efectelor dovedite sau presupuse ale melatoninei - ce-i prea mult strică.

 

"Există o serie de companii care produc melatonină pură (de calitate), care este o necesitate, care este disponibilă pentru consumatori", a spus Naiman.

 

Indiferent dacă este închinată zeiței Nyx sau supranumită „particula lui Dumnezeu” a corpului uman, melatonina are discipoli avizi - și în mare parte detractori înfocați. Deși entuziasmul pentru potențialul său este înrădăcinat într-un grup de cercetători în creștere, preocupările rămân, axate în principal pe nevoia de mai multe dovezi.

 

Kate Johnson este o scriitoare independentă în Montreal, Quebec, Canada.

 

 

                  Daniel Ganea

             Medic la ConsultatiiLaDomiciliu.ro

Dr. Daniel Ganea este "Doctorul tău", Medic Specialist Medic de familie, medic rezident cardiologie, cu Competență în Ecografie și scrie aici articole pentru pacienți. A început cariera ca medic specialist în 2009 în Urgență, a lucrat și pe Ambulanță, aflând ce-și doresc de la medic pacienții care solicită online consultații medicale cu medic specialist la domiciliu. 

Astfel a aparut ConsultatiiLaDomiciliu.ro
Dacă ai citit Termeni și condiții, fă o programare online sau telefonic:

"Cine te poate sfatui mai bine decat medicul, specialist in domeniul lui?"


Ultimele postari ale lui Daniel Ganea (vezi toate articolele medicale)
         
         

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dieta pentru colesterol ridicat

  Dieta pentru colesterol ridicat Scopul principal al acestei diete este reducerea colesterolului ridicat. Rația zilnică Este necesar să se...