Mistere în epoca COVID19 - Criza cardiaca subita a unei studente la medicină

 


Multe ciudatenii am vazut din primavara trecuta, uite inca una:

Deteriorarea survine foarte repede, în câteva ore

Iar cea mai probabila cauza este coagularea microvasculara.

La câteva minute de la sosirea ei la Community North Hospital din Indianapolis, semnele vitale ale studentei la medicina Ramya Yeleti au căzut; pulsul ei a fost de 45 de bătăi pe minut și fracțiunea de ejecție a fost de aproximativ 10%. „Cu siguranță am crezut că există șansa să închid ochii și să nu-i mai deschid niciodată, dar am avut doar câteva secunde să procesez asta”, și-a amintit ea

La urma urmei, Ramya, împreună cu tatăl ei, Ram Yeleti, MD, mama Indira și sora geamănă Divya, au suferit toate condițiile COVID-19 în lunile anterioare și ulterior au fost pozitive pentru anticorpi SARS-CoV-2. Singurul membru al familiei care fusese cruțat era fratele ei mai mic Rohith.

Indira a suferit un caz sever, care a necesitat îngrijire în terapie intensivă timp de 2 zile, dar nu a avut ventilator; ceilalți au prezentat în general simptome ușoare. Ramya - care studia pentru examenele de conducere din anul III după ce cursurile de la Colegiul Universitar Marian de Medicină Osteopatică din Indianapolis a devenit virtuală în martie - a rămas cu oboseală persistentă; cu toate acestea, tusea și durerile musculare au diminuat, iar simțul gustului și mirosului i-a revenit. Când a început rotațiile, a crezut că viața ei revine la normal.

"Cu siguranță am crezut că există șansa să închid ochii și să nu-i mai deschid niciodată."
 

Simptomele similare gripeinu s-au ameliorat. Un test COVID rapid impus de universitate a revenit negativ, dar încă 2 zile de vărsături au început să-i îngrijoreze atât pe ea, cât și pe tatăl ei, care este cardiolog și medic șef executiv la Community Health Network din Indianapolis. După ce Ramya a simțit o durere în piept, a cerut tatălui ei să-i asculte inima. Toate păreau normale, iar Ram i-a prescris ondansetron pentru greață.

Dar antiemeticul nu a funcționat și, în dimineața următoare, atât tatăl, cât și fiica erau convinși că trebuie să se îndrepte spre secția de urgență.

„Am vrut să verific din nou dacă îmi lipsea ceva despre deshidratarea ei”, a declarat Ram pentru Medscape Medical News . "Mai multe lucruri pot provoca greață prelungită, cum ar fi hepatita , apendicita sau o altă infecție. Mă simt teribil de vinovat că nu mi-am dat seama că are o afecțiune cardiacă, ulterior aceste afectiuni au fost pe larg relatate de nenumarati colegi din toata lumea".

 

 

O întorsătură surprinzătoare

Simptomele subtile ale lui Ramya au dat rapid loc crizei cardiace dramatice care s-a desfășurat imediat după sosirea ei în Comunitatea Nordului. „ EKG-ul ei arăta absolut oribil, ca un tânăr de 75 de ani cu un infarct”.

În calitate de cardiolog, a știut că situația fiicei sale se înrăutățește când a auzit medicii strigând că Impella nu funcționează și că are nevoie de oxigenare cu membrană extracorporală (ECMO).

„În acel moment, nu credeam că va supraviețui”, și-a amintit tatăl ei. "Am avut 10 medici în cameră care au lucrat la ea timp de 5 ore pentru a o stabiliza". „A fost deosebit de traumatic pentru că, evident, știam exact ce se întâmplă”, a adăugat el. - Nu poți să îmbraci nimic. După ce a fost conectată la echipamentul inimă-plămân, Ramya a fost transferată la spitalul metodist IU Health, tot în Indianapolis, unde a fost testată din nou pentru COVID-19. Spre deosebire de testul rapid administrat cu câteva zile mai devreme, testul PCR a revenit pozitiv. Știam că are miocardită acută, dar coronavirusul nu mi-a trecut niciodată prin minte. „Știam că are miocardită acută, dar coronavirusul nu mi-a trecut niciodată prin cap”, a spus Ram. „În timp ce aveam de-a face cu inima ei, ne-am confruntat și cu această provocare: se întorcea din nou pozitivă pentru COVID-19”, a spus Roopa Rao, MD, cardiologul cu transplant de insuficiență cardiacă de la IU Health care l-a tratat pe Ramya. „Nu am fost siguri dacă avem de-a face cu o infecție activă sau cu un virus mort” de la infecția sa anterioară, a spus Rao, „așa că am început să o tratăm ca și cum ar fi avut COVID-19 activ și i-am dat remdesivir, plasmă convalescentă și steroizi, care a fost protocolul din spitalul nostru ". O biopsie a țesutului cardiac al lui Ramya, împreună cu teste de sânge, au indicat o infecție cu parvovirus din trecut. Este posibil ca infecția anterioară cu coronavirus a lui Ramya să o facă susceptibilă la leziuni cardiace cauzate de o nouă infecție cu parvovirus, a spus Rao. Fie virusul, fie ambii împreună, ar fi putut fi responsabili pentru calamitate. Deși a fost nemaiauzit în timpul crizei cardiace a lui Ramya la începutul lunii august, dovezile în curs de dezvoltare ridică acum posibilitatea ca ea să fie una dintre o mână de oameni din lume care să fie reinfectată cu SARS-CoV-2. De asemenea, apar cazuri de miocardită COVID și alte complicații cardiace extreme, în special la tineri. "La acea vreme, nu era chiar clar dacă oamenii ar putea avea o altă infecție atât de repede", a declarat Rao pentru Medscape Medical News. "Este posibil ca ea să fie una dintre aceste persoane rare care să aibă COVID-19 de două ori. Sper că la un moment dat vom avea o anumită claritate". „Aș favoriza o coinfecție ca fiind probabil factorul declanșator al bolii ei”, a spus ea. "Poate dura ceva timp, dar ca orice altă boală - și nu pare că COVID va dispărea în mod magic - sper să avem câteva răspunsuri pe drum."

 

O alta ciudatenie

Următoarele 48 de ore au adus vești uimitoare: funcția cardiacă a lui Ramya a revenit aproape la normal, iar fracțiunea ei de ejecție a crescut la aproximativ 45%. Transplantul de inimă nu ar fi necesar, deși Rao a fost pregătit să urmeze dacă ECMO a susținut, mai degrabă decât să îmbunătățească, prognosticul lui Ramya. „Ramya era atât de bolnavă încât, dacă nu se vindeca, singura opțiune ar fi un transplant de inimă”, a spus Rao. „Dar am vrut să facem totul pentru a păstra acea inimă”. După tratamentul cu steroizi și COVID, inima lui Ramya a început să revină. „Nu avea sens pentru mine”, a spus Rao. "Nu știu ce ne-a ajutat. Dacă nu am fi făcut ECMO, inima ei probabil nu s-ar fi recuperat, așa că aș spune că trebuie să sprijinim acești pacienți și să le acordăm timp pentru ca inima să se recupereze, chiar până la obiect din ECMO. " Ar fi trebuit să-i oprească inima și să o repornească, iar eu eram îngrijorat că nu va mai reporni. În ciuda veștii bune, supraviețuirea lui Ramya a rămas în continuare echilibrată. Când a fost deconectată de la ECMO, clinicienii au descoperit că dispozitivul Impella a provocat o complicație rară, afectându-i supapa mitrală. Valva ar putea fi reparată chirurgical, dar atât Rao, cât și Ram au simțit o mare îngrijorare la perspectiva ocolirii cardiopulmonare în timpul procedurii cu inimă deschisă. „Ar fi trebuit să-i oprească inima și să o repornească și eram îngrijorat că nu va mai reporni”, a explicat Ram. „Nu mi-a plăcut ideea unei intervenții chirurgicale pe cord deschis, dar cea mai mare teamă a mea a fost că nu va supraviețui din cauza unei inimi cu adevărat proaspete și bolnave”. De fapt, temerile cardiologilor s-au împlinit: a durat o oră pentru a-i convinge inima lui Ramya la sfârșitul intervenției chirurgicale. Dar, exact în momentul în care chirurgul se pregătea să reconecteze Ramya la ECMO cu disperare, „inima ei și-a revenit din nou”, a raportat Rao. „Unele lucruri pe care nu le uiți niciodată în viață”, a spus ea. "Nu pot descrie cum s-au simțit toți cei din OR, toți având grijă de ea. I-am spus lui Ramya:„ ești un luptător ”." Noua putere Au trecut șase zile înainte ca Ramya să se trezească și să afle despre uimitoarea serie de evenimente care au salvat-o. Știa că „ceva era cu adevărat în neregulă” din cauza inciziei din centrul pieptului ei, dar aflând că fusese pe ECMO și pe lista de transplant de inimă a condus acasă cât de aproape de moarte ar fi venit. "Majoritatea oamenilor nu scapă de la ECMO; mor pentru asta", a spus ea. "Și șansele de a muri pe lista de transplant de inimă sunt foarte mari. Mi-a fost foarte ciudat că asta a fost povestea mea dintr-o dată, când cu o săptămână și jumătate mai devreme eram în garda".
 
Terapia fizică continuă în ultimele 3 luni a transformat-o pe Ramya dintr-o stare de slăbiciune fizică profundă într-un loc de forță relativă. Studentul de medicină din anul al patrulea împlinește 26 de ani în noiembrie și îi este foame să repornească rotațiile în persoană. Timpul ei de nefuncționare a fost completat parțial cu cercetarea miocarditei și colaborarea cu Rao pentru propriul studiu de caz pentru publicarea jurnalului. Dar trauma mentală din experiența ei a încins-o în moduri pe care știe că o vor face mai puternică personal și profesional în anii următori. "Este încă foarte greu. Încă mă recuperez", a recunoscut ea. „I-am descris-o terapeutului meu ca pe o rană invizibilă pe creierul meu”. „Când am ieșit din spital, încă mai aveam răni ECMO, tăieturi adânci pe picioare care afectau cât de repede și cât de mult puteam merge”, a spus ea. „Am simțit că același lucru se întâmplă și pe creierul meu - o ruptură uriașă pe care nimeni nu o putea vedea”. Intenția ei de a se specializa în psihiatrie a devenit mai presantă acum că Ramya a realizat impactul traumei asupra sănătății mintale.
 
„Senzația că mă lăsa baltă corpul meu a fost îngrozitoare, dar aș putea să mă descurc”, a spus ea. "Pierderea oricărei părți a minții mele ar fi fost mult mai rea. Vreau să am grijă de asta la pacienții mei."


                  Daniel Ganea

             Medic la ConsultatiiLaDomiciliu.ro

Dr. Daniel Ganea este "Doctorul tău", Medic Specialist Medic de familie, medic rezident cardiologie, cu Competență în Ecografie și scrie aici articole pentru pacienți. A început cariera ca medic specialist în 2009 în Urgență, a lucrat și pe Ambulanță, aflând ce-și doresc de la medic pacienții care solicită online consultații medicale cu medic specialist la domiciliu. 

Astfel a aparut ConsultatiiLaDomiciliu.ro
Dacă ai citit Termeni și condiții, fă o programare online sau telefonic:

"Cine te poate sfatui mai bine decat medicul, specialist in domeniul lui?"


Ultimele postari ale lui Daniel Ganea (vezi toate articolele medicale)
         
         

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dieta pentru colesterol ridicat

  Dieta pentru colesterol ridicat Scopul principal al acestei diete este reducerea colesterolului ridicat. Rația zilnică Este necesar să se...