Noi detalii despre miocardită legate de vaccinurile COVID

 


Mai multe detalii din mai multe cazuri de miocardită legate de vaccinurile Pfizer și Moderna mRNA COVID au fost descrise în lucrările recente din literatura medicală.

Cazurile par să apară aproape exclusiv la bărbați și cel mai adesea la grupele de vârstă mai tinere. În timp ce simptomele și semnele miocarditei s-au rezolvat în cea mai mare parte cu câteva zile de îngrijire de susținere, efectele pe termen lung nu sunt cunoscute în prezent.

Autorii tuturor rapoartelor și ale celor două editoriale însoțitoare în JAMA Cardiology sunt unanimi în opinia lor că beneficiile vaccinării depășesc în continuare riscurile.  

 

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) Comitetul consultativ pentru practicile de imunizare s-au întâlnit săptămâna trecută pentru a discuta această problemă. La acea întâlnire, s-a raportat că 323 de cazuri de miocardită sau pericardită la persoanele cu vârsta de 29 de ani și mai mici au fost confirmate, dar membrii comitetului au primit un sprijin puternic pentru continuarea vaccinării tinerilor cu vaccinuri ARNm.

Rapoartele de caz actuale sunt publicate în două lucrări în JAMA Cardiology și în trei în Circulation .

Rapoartele militare americane 23 de cazuri

Într- un raport din JAMA Cardiology , autorii conduși de Jay Montgomery, MD, de la Centrul Medical Militar Național Walter Reed din Bethesda, Maryland, descriu 23 de cazuri din Sistemul Militar de Sănătate al SUA ale persoanelor cu miocardită acută care s-au prezentat în decurs de 4 zile după mRNA Vaccinarea COVID-19 (7 Pfizer și 16 Moderna).

Toți pacienții erau bărbați, 22 din 23 erau în serviciu activ, iar vârsta mediană era de 25 (interval 20-51) ani; 20 din cele 23 de cazuri s-au produs după primirea unei a doua doze de vaccin mRNA COVID-19.

Toți pacienții au prezentat debutul acut al durerii toracice marcate. Toți pacienții au avut niveluri semnificativ crescute de troponină cardiacă. Dintre opt pacienți care au fost supuși imagisticii prin rezonanță magnetică cardiacă (RMN), toți au avut rezultate în concordanță cu diagnosticul clinic de miocardită.

Testele suplimentare nu au identificat alte posibile cauze ale miocarditei. Toți pacienții au primit îngrijiri de sprijin scurte și au fost recuperați sau recuperați.

Autorii raportează că armata a administrat peste 2,8 milioane de doze de vaccin mRNA COVID-19 în această perioadă și, în timp ce numărul observat de cazuri de miocardită a fost mic, numărul a fost „substanțial mai mare” decât se aștepta în rândul membrilor militari de sex masculin după un al doilea vaccin. doza.

 

Aceștia observă că, pe baza datelor istorice, dintre cele 544.000 de doze secundare pentru membrii militari ar fi putut exista 0 până la 10 cazuri de miocardită așteptate, dar au observat 19 cazuri.  

 

„Toți pacienții din această serie reflectă similitudini substanțiale în caracteristicile demografice, doza imediată de vaccin, intervalul de debut și caracterul miocarditei asociate vaccinului. Modelul consecvent al prezentării clinice, recuperarea rapidă și absența dovezilor altor cauze susțin diagnosticul de hipersensibilitate. miocardită ", afirmă ei.

Ei adaugă această prezentare după a doua doză de vaccin sau, la trei pacienți, când vaccinarea a urmat infecției cu SARS-CoV-2, sugerează că expunerea anterioară a fost relevantă în răspunsul de hipersensibilitate.

 

Spectrul de prezentare clinica si dependenta de pacientii care solicita asistenta medicala si de profesionistii din domeniul sanatatii recunoscand un eveniment advers asociat cu vaccinuri rare limiteaza determinarea incidentei reale a acestei afectiuni, scriu autorii.

 

Ei subliniază faptul că recunoașterea miocarditei asociate vaccinului este importantă din punct de vedere clinic, deoarece diagnosticarea gestionează impactul, recomandările pentru exerciții fizice și monitorizarea cardiomiopatiei.

 

Însă autorii recunosc, de asemenea, că este important să ne exprimăm îngrijorările cu privire la potențialele miocardite asociate vaccinului în contextul pandemiei actuale.

 

„Infecția cu SARS-CoV-2 este o cauză clară a leziunilor cardiace grave la mulți pacienți .... Prevalența leziunilor cardiace poate fi de până la 60% la pacienții grav bolnavi. 19 infecții au dovezi de miocardită la RMN ", scriu ei.

 

Având în vedere că vaccinurile COVID-19 sunt extrem de eficiente în prevenirea infecției, orice risc de evenimente adverse rare după imunizare trebuie să fie ponderat cu atenție față de beneficiul foarte substanțial al vaccinării, concluzionează aceștia.

 

Patru cazuri la Duke

În cea de-a doua lucrare din JAMA Cardiology , un grup condus de Han W. Kim, MD, raportau patru pacienți cu miocardită acută care au apărut în câteva zile de la vaccinarea ARNm COVID-19 (2 Pfizer și 2 Moderna) la pacienții tratați la Centrul Medical al Universității Duke. Cursurile spitalicești ale celor patru pacienți cu miocardită după vaccinarea COVID-19 au fost fără evenimente și au fost externate în decurs de 2 până la 4 zile.

 

Autorii spun că, deși nu se poate stabili o relație cauzală, niciunul dintre pacienți nu a avut un prodrom viral sau a avut teste coincidente care au dezvăluit o explicație alternativă.

 

Ei afirmă că acești patru pacienți reprezintă majoritatea pacienților cu miocardită acută identificați în ultimele 3 luni la instituția lor și acest lucru a condus la cel mai mare număr total de pacienți cu miocardită acută comparativ cu aceeași perioadă de 3 luni din ultimii 5 ani . 

 

„În plus, am identificat doar acei pacienți cu dureri toracice severe care nu au încetat, care au solicitat asistență medicală. Cei cu dureri toracice ușoare sau moderate ar putea să nu solicite asistență medicală și este posibil să apară miocardită subclinică și să poată fi detectată prin supraveghere activă, a fost descrisă cu vaccinarea împotriva variolei ", scriu ei.

 

Rapoarte de caz suplimentare

Într- una din lucrările din Circulation , un grup condus de Kathryn F. Larson, MD, de la Clinica Mayo din Rochester, Minnesota, descrie opt pacienți spitalizați cu dureri toracice care au fost diagnosticați cu miocardită în decurs de 2 până la 4 zile de la primirea fie a Pfizer sau vaccinul Moderna.

 

Doi dintre pacienți fuseseră anterior infectați cu SARS-CoV-2 fără a fi nevoie de spitalizare. Toți indivizii erau bărbați sănătoși cu vârsta cuprinsă între 21 și 56 de ani. Toți pacienții, cu excepția unuia, au dezvoltat simptome după a doua doză, iar cel care a dezvoltat miocardită după prima doză de vaccin a fost infectat anterior cu SARS-COV-2.  

 

Simptomele sistemice au început în 24 de ore de la administrarea vaccinului la cinci din opt pacienți, durerea toracică prezentându-se între 48 și 96 de ore mai târziu. Valorile troponinei au fost crescute la toți indivizii și au apărut la vârf a doua zi după internare, în timp ce niciunul nu a avut eozinofilie.

 

RMN cardiac a relevat constatări compatibile cu miocardita la toți pacienții. Toți pacienții au avut rezolvarea durerii toracice și au fost externați din spital în stare stabilă.

 

Pacientii prezentati aici au demonstrat semne tipice, simptome si caracteristici de diagnostic ale miocarditei acute. Asocierea temporala intre primirea unui vaccin COVID-19 pe baza de ARNm si dezvoltarea miocarditei este notabila, spun autorii.  

Ei adaugă că ar lua în considerare utilizarea corticosteroizilor la acești pacienți, dar precizează că acest lucru ar putea reduce răspunsul imunitar specific împotriva SARS-COV-2 declanșat de vaccin. „Astfel, durata administrării corticosteroizilor trebuie limitată la rezolvarea simptomelor sau a aritmiilor ventriculare sau la recuperarea fracției de ejecție a ventriculului stâng”.

 

În așteptarea publicării datelor privind rezultatele pe termen lung după miocardita asociată vaccinului cu SRAS-CoV-2, acestea sugerează respectarea recomandării actuale de consens de a se abține de la sporturi de competiție pentru o perioadă de 3 până la 6 luni, cu reevaluare înainte de participarea la sport. 

 

Într - o alta din revistele din domeniu , un grup condus de Carolyn M. Rosner, MSN, prezintă o serie de cazuri de sapte pacienti spitalizati pentru acute miocardita cum ar fi boala în urma COVID-19 vaccinare, de la două centre medicale din SUA, în Falls Church, Virginia, și Dallas, Texas.

 

Toți pacienții erau bărbați cu vârsta sub 40 de ani și de rasă / etnie albă sau hispanică. Un singur pacient a raportat antecedente de infecție cu COVID-19. Șase pacienți au primit ARNm (Moderna sau Pfizer) și unul a primit vaccinul împotriva adenovirusului (Johnson & Johnson). Toți pacienții au prezentat 3 până la 7 zile după vaccinare, cu durere toracică cu debut acut și dovezi biochimice ale leziunii miocardice.

 

Durata de ședere a spitalului a fost de 3 zile, iar simptomele tuturor pacienților au fost rezolvate prin externare.

 

Și, în cele din urmă, a treia lucrare din Circulation raportează o descriere detaliată a unui pacient - un bărbat în vârstă de 52 de ani, anterior sănătos, care a prezentat miocardită acută la 3 zile după administrarea celei de-a doua doze de vaccin COVID-19 Moderna. Simptomele s-au rezolvat și a existat o îmbunătățire treptată a rezultatelor RMN. Au fost excluse leziunile ischemice și alte cauze potențiale ale leziunii miocardice acute, la fel ca alte cauze potențiale infecțioase ale miocarditei și nu au existat dovezi ale unei boli autoimune sistemice.

 

Clinicienii ar trebui sa fie constienti ca miocardita poate fi prezenta la pacientii care prezinta semne si simptome cardiace la 2-4 zile dupa vaccinarea COVID-19, spun autorii.

 

Ei adaugă că supravegherea suplimentară a acestor evenimente adverse după vaccinarea COVID-19 va ajuta la identificarea subgrupurilor cu risc mai mare pentru acest efect legat de vaccin și dacă sunt necesare măsuri de precauție suplimentare.

 

„Beneficiile depășesc riscul”

Într-un editorial însoțitor din JAMA Cardiology , trei medici de la CDC citează alte câteva rapoarte de miocardită după vaccinarea cu ARNm COVID. Acestea includ un raport de caz publicat în Pediatria a șapte adolescenți de sex masculin cu vârsta cuprinsă între 14 și 19 ani care au prezentat miocardită sau miopericardită în termen de 4 zile de la primirea unei a doua doze de vaccin Pfizer.

 

Dar editorialiștii observă că cele mai cuprinzătoare date despre riscul de miocardită în urma imunizării cu vaccinuri ARNm provin din Israel.

 

Ministerul israelian al Sănătății a publicat recent date care descriu 121 de cazuri de miocardită care au apărut în decurs de 30 de zile de la a doua doză de vaccin mARN la 5.049.424 persoane, sugerând o rată a incidenței brute de aproximativ 24 de cazuri pe milion.

 

Cu privire la rapoartele de caz actuale, medicii CDC scriu: „Asemănările clinice izbitoare în prezentările acestor pacienți, vaccinarea lor recentă cu un vaccin COVID-19 pe bază de mARN și lipsa oricăror etiologii alternative pentru miocardita acută sugerează o asociere cu imunizare."

 

Ei spun că debutul acut al durerii toracice la 3 până la 5 zile după administrarea vaccinului, de obicei după a doua doză, este o caracteristică tipică a cazurilor raportate și sugerează un mecanism mediat imun.

 

Dar infecția cu SARS-CoV-2 provoacă, de asemenea, leziuni cardiace, care pot duce la rezultate severe și, pe baza datelor disponibile în prezent, miocardita după imunizarea cu vaccinurile actuale pe bază de ARNm este rară.

„În prezent, beneficiile imunizării în prevenirea morbidității severe favorizează continuarea vaccinării COVID-19, în special având în vedere creșterea ratelor de spitalizare COVID-19 în rândul adolescenților raportate în primăvara anului 2021”, afirmă editorialiștii.

 

Dar adaugă că rămân multe întrebări. Acestea includ dacă sunt necesare modificări ale schemei de vaccinare în rândul persoanelor cu antecedente de miocardită posibilă sau confirmată după vaccinul COVID; cum trebuie gestionată miocardita postvaccinală; cât de des ar trebui efectuate evaluările ulterioare; modul în care evaluările ulterioare pot afecta recomandările pentru a evita activitatea fizică viguroasă după diagnosticul miocarditei; și toate cazurile probabile de miocardită acută care par a fi necomplicate necesită RMN cardiac pentru un diagnostic mai definitiv?

 

„În timp ce datele necesare pentru a răspunde la astfel de întrebări sunt colectate, există o oportunitate pentru cercetătorii cu experiență în miocardită de a dezvolta o evaluare națională cuprinzătoare a istoriei naturale, a patogeniei și a tratamentului miocarditei acute asociate cu primirea COVID pe bază de ARNm. -19 vaccinuri ", conchid ei.

 

Într-un al doilea editorial din JAMA Cardiology , un grup de redactori din jurnal recunosc că recunosc că publicarea rapoartelor de caz curente poate contribui la îngrijorarea publică suplimentară cu privire la imunizare. Dar ei adaugă că clinicienii care discută despre imunizare cu pacienții ar trebui să recunoască faptul că aceste serii de cazuri sugerează că evenimentele simptomatice compatibile cu miocardita sunt încă foarte rare și par a fi autolimitate.

 

„Având în vedere riscurile COVID-19, inclusiv riscul miocarditei cauzate de infecția cu COVID-19, editorii nu cred că aceste rapoarte de caz sunt suficiente pentru a întrerupe marșul către vaccinarea maximă împotriva SARS-CoV-2 cât mai rapid posibil”, au spus ei. Spune.

 

Cardiologie JAMA . Publicat online 29 iunie. Montgomery și colab. Text integral , Kim și colab. Text integralCDC editorialeditorial editorii JAMA

 

Circulation . Publicat online pe 16 iunie. Larson și colab. Text integral , Rosner și colab. Text complet

 

Muthukumar și colab. Text complet

 

 

                  Daniel Ganea

             Medic la ConsultatiiLaDomiciliu.ro

Dr. Daniel Ganea este "Doctorul tău", Medic Specialist Medic de familie, medic rezident cardiologie, cu Competență în Ecografie și scrie aici articole pentru pacienți. A început cariera ca medic specialist în 2009 în Urgență, a lucrat și pe Ambulanță, aflând ce-și doresc de la medic pacienții care solicită online consultații medicale cu medic specialist la domiciliu. 

Astfel a aparut ConsultatiiLaDomiciliu.ro
Dacă ai citit Termeni și condiții, fă o programare online sau telefonic:

"Cine te poate sfatui mai bine decat medicul, specialist in domeniul lui?"


Ultimele postari ale lui Daniel Ganea (vezi toate articolele medicale)
         
         

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dieta pentru colesterol ridicat

  Dieta pentru colesterol ridicat Scopul principal al acestei diete este reducerea colesterolului ridicat. Rația zilnică Este necesar să se...