Practica autotitrarii CPAP in sindromul de apnee in somn - Atentie!

 


Costurile investigatiilor si tratamentelor apneei de somn, indiferent de auza, sunt destul de mari si din pacate la noi nu sunt acoperite corespunzator nici de asigurarile de sanatate si nici de furnizori care sunt foarte putini fata de prevalenta afectiunii. In ceea ce priveste competenta, esti cu atat mai bun cu cat faci mai mult lucrul respectiv, prin urmare, depinde direct de traficul de pacienti. Si de preocuparea specialistului - pacientii se plang la nivel global de incompetenta si lipsa de preocupare a furnizorilor, indiferfent de sistemul de asigurari implicat. Cei mai competenti sunt cei care se axeaza pe calitate si cei care sufera de apnee - sunt destul de multi si sunt cel mai bine informati.

De cele mai multe ori insa, in practica curenta, mai ales din cauza disponibilitatii reduse a acestor furnizori, pacientii cu vechime sunt mai bine informati decat furnizorii. Si prin furnizori inteleg nu numai firmele de echipamente medicale, ci si medicii din pacate (vorbesc de cei americani, desigur ai nostri sunt foarte pregatiti). Pentru a vedea mai concret ce se intanpla in lumea mascatilor cu SASO/OSA (on-sleep-apnea, apnee de somn) utilizatori de CPAP la domiciliu, puteti intra pe forumul apneaboard.com, apneuvereniging.nl sau oricare alt forum sau Wiki enciclopedie de apnee.

Pana una-alta sa vedem daca si cum putem sa ocolim medicul, ca sa ne auto-titram la domiciliu presiunile CPAP.

Presiunea pozitivă continuă în căile respiratorii (CPAP) este utilizată pentru a trata pacienții cu sindromul de apnee obstructivă în somn (SASO/OSA). Standardul actual e ca un tehnician să facă o titrare a presiunilor CPAP (să le determine) în timpul examenului medical de polisomnografie la domiciliu pentru a obține o presiune unică care va fi fixă. Cei mai multi pacienti urmeaza sa utilizeze aparatul CPAP la domiciliu noaptea la această presiune unică fixă. Recent, sunt disponibile dispozitive care folosesc tehnologie nouă si titrează automat presiunea pozitivă a căilor respiratorii (APAP). Astfel de dispozitive reglează continuu presiunea, după cum este necesar pentru a menține permeabilitatea căilor aeriene (titrare APAP la domiciliu). Aceste ajustări pot fi făcute cu sau fără intervenția tehnicianului în așteptare. Datele obținute prin titrarea APAP hard-inging pot fi utilizate pentru a furniza o singură doză pentru tratamentul subsecvent. În mod alternativ, dispozitivele APAP pot fi utilizate în modul de reglare automată pentru tratament (tratament APAP). Un grup de lucru al Comitetului de practică Standardsof al Academiei Americane de Medicină a Somnului a revizuit literatura disponibilă. Pe baza acestei revizuiri, Comitetul pentru standarde de practică oferă aceste orientări ca un ghid pentru utilizarea adecvată a APAP.

Recomandările sunt următoarele:

1) O diagnoză a OSAS/SASO trebuie stabilită printr-o metodă acceptabilă, în speță polisomnografie (APAP, EKG, EEG, pletismografie, saturație oxigen periferic, monitorizare audio/video/presiune/vibrații, etc).

2) Titrarea cu un aparat APAP și tratamentul APAP nu sunt recomandate în prezent pacienților cu insuficiență cardiacă congestivă, boli pulmonare semnificative (de exemplu, boli pulmonare obstructive cronice), hipoxemie de zi și insuficiență respiratorie din orice cauză, sau desaturare nocturnă proeminentă, alta decât OSA (de exemplu, hipoventilatie obezitate sindromul). În plus, pacienții care nu acuză sforăit (sau din cauza unei intervenții chirurgicale la nivelul palatului sau în mod natural) nu trebuie să fie titrați cu un dispozitiv APAP care se bazează pe vibrații sau sunet în autoreglarea dispozitivului, pentru că nu vor avea cum să regleze presiunile în lipsa sforăitului (în orice caz, aceste dispozitive sunt rare, majoritatea folosesc astăzi altă tehnologie, a oscilațiilor presionale).

3) Dispozitivele APAP nu sunt recomandate în prezent ca metodă unică pentru studiile de polisomnografie la domiciliu sau la clinică, arată acest studiu.

4) Unele dispozitive APAP pot fi utilizate în timpul procesului de titrare (de fapt, așa se și titrează) pentru a se identifica presiunile necesare (minimă, maximă, presiunea suport) necesare în tratamentul OSA (on-sleep-apnea, apnee de somn).

5) Odată ce prin polisomnografie a fost determinată o CPAP sau APAPtitrare de succes inițială, unele dispozitive APAP pot fi utilizate în modul de reglare automată pentru tratamentul nesupravegheat al pacienților cu OSA.

6) În prezent, nu este stabilită utilizarea APAP nesupravegheată, fie pentru a descuraja presiunile inițiale pentru CPAP fixă, fie pentru auto-reglarea tratamentului APAP la pacienții naivi.

7) Pacienții tratați cu CPAP la domiciliu cu o presiune fixă pe baza titrării APAP sau tratați cu APAP trebuie urmăriți prin revizuire a titrării CPAP sau APAP altfel tratamentul pare să nu aibă eficacitate, organismul suferint numeroase modificări atât datorită tratamentului cât și din cauza lui.

Cuvinte cheie: apnee obstructivă de somn; presurizare continuă a căilor aeriene pozitive; CPAP; respirație dezordonată somnului; sforăit, hipopnee, auto-titrare la domiciliu, APAP

 

Vezi studiul detaliat aici: Autotitrarea presiunilor CPAP la domiciliu si provocările ei

 

 

                  Daniel Ganea

             Medic la ConsultatiiLaDomiciliu.ro

Dr. Daniel Ganea este "Doctorul tău", Medic Specialist Medic de familie, medic rezident cardiologie, cu Competență în Ecografie și scrie aici articole pentru pacienți. A început cariera ca medic specialist în 2009 în Urgență, a lucrat și pe Ambulanță, aflând ce-și doresc de la medic pacienții care solicită online consultații medicale cu medic specialist la domiciliu. 

Astfel a aparut ConsultatiiLaDomiciliu.ro
Dacă ai citit Termeni și condiții, fă o programare online sau telefonic:

"Cine te poate sfatui mai bine decat medicul, specialist in domeniul lui?"


Ultimele postari ale lui Daniel Ganea (vezi toate articolele medicale)
         
         

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dieta pentru colesterol ridicat

  Dieta pentru colesterol ridicat Scopul principal al acestei diete este reducerea colesterolului ridicat. Rația zilnică Este necesar să se...