Recuperarea cardiorespiratorie dupa Pneumonia COVID19

 


 Se face recuperare medicala dupa infarct, asa cum se face si dupa o fractura - cand stai in pat si se atrofiaza muschii, e nevoie de reantrenare treptata.

Pneumonia COVID19, indiferent cat e de grava, sau mai ales daca a fost grava si ai scapat, trebuie urmata de reluarea treptata a activitatii, cu precautii privind numeroasele complicatii pe termen lung (care incep din ce in ce mai mult sa iasa la lumina) si in urma unui program de recuperare.

Foarte multi (medici din pacate) recomanda abuziv si fara discernamant in opinia mea oxigenoterapie la domiciliu cu sau fara test COVID confirmat (uneori fara anticoagulant care cred ca chiar e necesar, cca 1 luna din ce am vazut), fara a constientiza si fara a informa pacientul despre pericolele abuzului de concentratorul de oxigen (apneea centrala, tulburarile coagularii, sau pericolul de incendiu).  Cererea de aparate de oxigen depaseste cu mult oferta, toti partenerii nostri sunt in imposibilitatea logistica de a mai inchiria si cine are nevoie cu adevarat de oxigen poate astazi doar sa-si cumpere (4500-6000lei) in timp aparatele sunt inchiriate "ca sa fie" - este o eroare a sitemului nostru, a noastra, am esuat sa oferim informatii corecte si incredere pacientilor.

Recuperarea medicală dupa COVID

Ar trebui sa fie facuta sub indrumarea unui kinetoterapeut la domiciliu, pentru ca el va evalua intai riscurile asociate unor complicatii tardive (cine a trecut de COVID sa nu zica hop, ca pot aparea pana la 2 luni complicatii cum ar fi infarctul miocardic, pulmonar, sau cerebral, pericardita, miocardita, endocardita, fibroza pulmonara). In cazul sechelelor ceva mai semnificative, cum ar fi diminuarea capacitatilor pulmonare, a musculaturii respiratorii sau a necesitatii suportului de oxigen, pacientul trebuie inclus intr-un program de kinetoterapie individual.

Daca pacientul este stabil si factorii de prognostic sunt favorabili, se face recuperarea treptata prin exercitii de la simplu la complex, in functie de toleranta, fara a suprasolicita organismul - solicitarea nu va grabi vindecarea ci va agrava disfunctiile, rupand verigile slabe.

 

Daca omul poate lucra acasa si are dezlegare de la specialist,

poate efectua urmatoarele cu fata in sus:

 • Realizarea respiratiei abdominale, asistata de terapeut
 • Respiratie alternativa pe cate o nara, cealalta fiind astupata
 • Inspiratie intrerupta in 3 timpi, expir normal
 • Inspiratie cu pensarea ritmica a narilor
 • Inspir pe nas si expir pe gura cu buzele stranse
 • Inspir pe nas si expir pronuntand litera H
 • Inspir pe nas si expir pronuntand litera S
 • Mainile kinetoterapeutului plasate cu degetele de-a lungul coastelor. Pacientul executa un expir complet in timp ce presiunea mainilor terapeutului creste progresiv. In timpul inspirului, presiunea se va diminua treptat.
 • Cu o greutate pe torace, se executa respiratie abdominala
 • Tot cu ajutorul unei greutati, pe abdomen se va executa respiratie toracica

Respiratie din decubit lateral, asezat pe o parte:

 • Cu o perna sub rebordul costal de pe partea dreapta, capul pozitionat mai jos si mana stanga deasupra capului, se executa inspir timp de 3 secunde si expir timp de 4 secunde - asta ar trebui sa facem toti la trezire si din cand in cand
 • Perna sub cap, pacientul executa inspir si expir, in timp ce fizioterapeutul plaseaza mana in spatiul costo-iliac de partea hemidiafragmului care este lucrat si impinge inauntru si in sus cand pacientul realizeaza expirul.
 • Mana a kinetoterapeutului pe coaste si una pe creasta iliaca. Pacientul executa un expir fortat, in timp ce terapeutul impinge cu mainile in ambele sensuri, mentinandu-se o usoara apnee.

Respiratie asezat in sezut:

 • Coatele sprijinite pe genunchi si trunchiul usor flectat anterior, se realizeaza respiratie abdominala cu accent pe expir
 • Inspir complet, expiratie prelungita pronuntand ,,HU’’
 • Inspir usor numarand "1 si 2". Expir usor cu buzele stranse numarand incet "si 1, si 2, si 3, si 4".
 • Plasarea mainii pe abdomen, inspir usor pe nas, expir pe gura pronuntand litera ,,F’’ si constientizand cu ajutorul mainii miscarea abdomenului.
 • Cicloergometru pentru brate

Mobilizari ale muschiului diafragm:

 • Terapeutul pozitioneaza o mana sub rebordul costal si cealalta pe creasta iliaca de partea opusa. In timp ce terapeutul trage, pacientul este rugat sa expire.
 • Mana terapeutului pozitionata in dreptul diafragmului si degetele pe stern. Terapeutul impinge in timp ce pacientul executa inspirul.

Drenaj postural, in decubit ventral cu o perna sub abdomen

 • Terapeutul executa tapotaj pe durata respiratiei pacientului.
 • Pacientul realizeaza un inspir complet. Pe durata expirului, terapeutul cu mainile impreunate realizeaza vibratii de la lobul inferior spre cel superior al plamanului.

Pentru a fi eficient, programul trebuie urmat cu rigurozitate pentru 6-8 saptamani, cu minimum 3 sedinte pe saptamana de cate 1 ora.

Toti pacientii sunt monitorizati in permanenta, fiindu-le inregistrate valorile saturatiei de oxigen din sange, ale pulsului si ale tensiunii arteriale. Centrokinetic detine in fiecare sala de kinetoterapie un sistem de monitorizare a parametrilor vitali ai fiecarui pacient, ce va fi folosit constant, iar toti parametrii vor fi afisati in timp real pe sistemele digitale din sali, astfel incat echipa medicala sa poata urmari in fiecare moment starea de sanatate a pacientilor, mai ales la inceputul terapiei.

Toti kinetoterapeutii sunt acreditati si instruiti sa acorde primul ajutor pacientilor care au nevoie.

De asemenea, trebuie avute la indemana aparate pentru pacientii care au nevoie de suport de oxigen. In cazul in care saturatia scade in timpul antrenamentelor, echipa ii va monta pacientului o masca nazala cuplata la butelii de oxigen, pentru a asigura aportul optim de oxigen.

In functie de caz, obiectivele ar fi urmatoarele:

 • Reducerea simptomelor
 • Cresterea capacitatii de efort
 • Cresterea autonomiei pacientilor cu sechele respiratorii
 • Cresterea calitatii vietii
 • Tonifierea musculaturii
 • Cresterea mobilitatii articulare

*Rezultatele pot varia de la persoana la persoana, in functie de sex, varsta, greutate, stare de sanatate sau alte conditii si/sau afectiuni preexistente, si nu sunt garantate unanim pentru orice pacient.

 

 

                  Daniel Ganea

             Medic la ConsultatiiLaDomiciliu.ro

Dr. Daniel Ganea este "Doctorul tău", Medic Specialist Medic de familie, medic rezident cardiologie, cu Competență în Ecografie și scrie aici articole pentru pacienți. A început cariera ca medic specialist în 2009 în Urgență, a lucrat și pe Ambulanță, aflând ce-și doresc de la medic pacienții care solicită online consultații medicale cu medic specialist la domiciliu. 

Astfel a aparut ConsultatiiLaDomiciliu.ro
Dacă ai citit Termeni și condiții, fă o programare online sau telefonic:

"Cine te poate sfatui mai bine decat medicul, specialist in domeniul lui?"


Ultimele postari ale lui Daniel Ganea (vezi toate articolele medicale)
         
         

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dieta pentru colesterol ridicat

  Dieta pentru colesterol ridicat Scopul principal al acestei diete este reducerea colesterolului ridicat. Rația zilnică Este necesar să se...