Salicilatii si riscul cardiovascular - Aspenter 75mg

 


Salicilații au proprietăți antiplachetare

Aspirina (Ecotrin, Ascriptin, Bayer Aspirina, Bayer Aspirina Forță Extra, Aspirină Tri-Buffered)

Aspirina este o substanță pudră albă inodoră, care este disponibilă în comprimate de 81 mg, 325 mg și 500 mg pentru utilizare orală. Când este expus la umiditate, hidrolizează în acid salicilic și acizi acetici. Aspirina este un inhibitor mai puternic atât al sintezei prostaglandinei, cât și al agregării trombocitelor decât sunt alți derivați ai acidului salicilic. Grupa sa acetil este responsabilă de inactivarea ciclooxigenazei prin acetilare. Aspirina este hidrolizată rapid în plasmă, iar eliminarea urmează farmacocinetica de ordin zero.

Aspirina inhibă ireversibil agregarea plachetară prin inhibarea ciclooxigenazei plachetare. Aceasta, la rândul său, inhibă conversia acidului arahidonic în prostaglandină I2 (PGI2, un vasodilatator puternic și inhibitor al activării trombocitelor) și tromboxan A2 (TXA2, un vasoconstrictor puternic și agregator plachetar). Inhibarea trombocitelor durează viața celulelor (aproximativ 10 zile).

Aspirina poate fi utilizată în doze mici pentru a inhiba agregarea plachetară și pentru a îmbunătăți complicațiile stazei venoase și trombozei. Reduce probabilitatea de infarct miocardic (MI) și este, de asemenea, foarte eficient în reducerea riscului de accident vascular cerebral. Administrarea precoce a aspirinei la pacienții cu IM acut poate reduce mortalitatea cardiacă în prima lună.

 

                  Daniel Ganea

             Medic la ConsultatiiLaDomiciliu.ro

Dr. Daniel Ganea este "Doctorul tău", Medic Specialist Medic de familie, medic rezident cardiologie, cu Competență în Ecografie și scrie aici articole pentru pacienți. A început cariera ca medic specialist în 2009 în Urgență, a lucrat și pe Ambulanță, aflând ce-și doresc de la medic pacienții care solicită online consultații medicale cu medic specialist la domiciliu. 

Astfel a aparut ConsultatiiLaDomiciliu.ro
Dacă ai citit Termeni și condiții, fă o programare online sau telefonic:

"Cine te poate sfatui mai bine decat medicul, specialist in domeniul lui?"


Ultimele postari ale lui Daniel Ganea (vezi toate articolele medicale)
         
         

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dieta pentru colesterol ridicat

  Dieta pentru colesterol ridicat Scopul principal al acestei diete este reducerea colesterolului ridicat. Rația zilnică Este necesar să se...