Scorul de calciu coronarian e legat de riscul de infarct miocardic

 


SCORUL DE CALCIU
Metodă de detectare timpurie

Scorul de calciu coronarian este o metodă timpurie de determinare a gradului de calcifiere a arterelor coronare. Rezultatul acestei investigații indică gradul de calcifiere al aretrelor, inclusiv a coronarelor (vasele care iriga inima 0 deci foarte imortante). Acest scor este un indicator pentru un risc crescut de infarct miocardic.

Această investigație este recomandată mai ales persoanelor care nu prezintă simptomele tipice unei boli coronariene, dar totuși prezintă factori de risc precum hipertensiune arterială, tulburări metabolice, niveluri crescute ale lipidelor sangvine sau predispoziții genetice.

Evaluarea riscului de evenimente cardiovasculare

Factori care influienteaza riscul cardiovascular:

  • Vârsta și sexul (se recomandă să se înceapă scanarea la bărbați de la 40 de ani, iar la femei de la 50 de ani)
  • Niveluri crescute ale lipidelor sangvine (colesterolul, trigliceridele)
  • Diabet
  • Hipertensiune arterială cu valori peste 145mmHg
  • Supraponderalitate, lipsa de mișcare
  • Fumatul
  • Istoric familial de boli cardiovasculare

Scorul de calciu coronarian este recomandat bărbaților de la vârsta de 40 de ani și femeilor de la vârsta de 50 de ani pentru determinarea riscului de infarct miocardic. Factorii de risc enumerați mai sus pot provoca o vasconstricție (strâmtorare a vaselor sanguine). Pentru clarificarea riscului individual de infarct miocardic se recomandă efectuarea investigației non-invazive de determinare a scorului de calciu coronarian.

Procedura de examinare

Scorul de calciu determină gradul de calcifiere a arterelor coronare prin intermediul computerului tomograf (CT). Examinarea este simplă, non-invazivă, fără administrarea unei substanțe de contrast, ghidată de EKG, de scurtă durată și cu o iradiere minima. În timpul scanării pacientul stă culcat pe spate, iar scorul de calciu se măsoară în timpul unei singure faze de reținere a respirației pentru câteva secunde.

Așa-numita „Plaqueload“ (gradul de calcificări) reprezintă baza de evaluare a riscului.

Dacă nu sunt plăci ateroscrelotice identificabile în prezent, atunci riscul de apariție a unei boli coronariene este scăzut. În cazul unui grad de calcifiere scăzut sau moderat, sunt deja prezente sedimentări la nivelul arterelor coronariene care pot cauza îngustarea acestora.

Medicul specialist va discuta cu Dvs. amănunțit rezultatul examinării medicale și se vor face recomandările cu privire la eventualele măsuri suplimentare.

Evaluarea vastei arterelor periferice se mai poate face si la domiciliu, neinvaziv, folosind Indicele de perfuzie, masurat prin spectrofotometrie sanguina.

 

 

                  Daniel Ganea

             Medic la ConsultatiiLaDomiciliu.ro

Dr. Daniel Ganea este "Doctorul tău", Medic Specialist Medic de familie, medic rezident cardiologie, cu Competență în Ecografie și scrie aici articole pentru pacienți. A început cariera ca medic specialist în 2009 în Urgență, a lucrat și pe Ambulanță, aflând ce-și doresc de la medic pacienții care solicită online consultații medicale cu medic specialist la domiciliu. 

Astfel a aparut ConsultatiiLaDomiciliu.ro
Dacă ai citit Termeni și condiții, fă o programare online sau telefonic:

"Cine te poate sfatui mai bine decat medicul, specialist in domeniul lui?"


Ultimele postari ale lui Daniel Ganea (vezi toate articolele medicale)
         
         

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dieta pentru colesterol ridicat

  Dieta pentru colesterol ridicat Scopul principal al acestei diete este reducerea colesterolului ridicat. Rația zilnică Este necesar să se...