Semnele și simptomele specifice și nespecifice de infarct miocardic acut


 

Vezi Ce este infarctul miocardic.


Care sunt semnele infarctului miocardic acut?

Facebook -  Twitter -  Google+  - Linkedin -  Pinterest

Când suferiţi un infarct de miocard fiecare minut contează!.

Nu pierdeţi niciun minut! Cereţi ajutor imediat!

Asigurați-vă că recunoaşteţi simptomele și semnele clinice, deoarece acest lucru vă poate salva viaţa și mai ales calitatea vieții post-infarct miocardic acut.

Simptomele cele mai frecvente ale infarctului de miocard acut pe care e bine să le recunoasteţi din timp sunt:

  • durerea toracică anterioară intensă, cu caracter de presiune, sau de arsură, greutate, strângere sau sfredelire.
  • durerea poate iradia către umăr, braţe, gât, abdomen superior
  • durata durerii este mai mare de 20 minute (până la câteva ore), nu cedează la tabletele de nitroglicerină sublingual (3 tablete luate la interval de 5 minute)
  • durerea poate fi însoţită de alte semne: ameţeli, stare de leşin, greaţă, vărsături, transpiraţii, senzaţie de sufocare, anxietate, nervozitate, palpitaţii (nu toate aceste semne clinice apar în fiecare infarct acut de miocard!)

Daca aveti unul sau mai multe din aceste semne, nu asteptati! Orice intarziere poate fi fatala! Sunati salvarea si mergeti la spital!

Numărul de telefon unic pentru urgențe în România este 112!

Există o tendinţă puternică de a nega posibilitatea de a avea un infarct de miocard! Aceasta conduce la întârziere în tratament, care poate fi nefastă. Chiar dacă nu sunteţi sigur că aveţi simptomele unui infarct de miocard, este bine să chemaţi un medic imediat!

Nu toate durerile toracice sunt echivalente cu infarctul miocardic acut, dar cel mai frecvent o durere intensă în piept, de lungă durată, ascunde o boală severă, şi necesită prezentare la medic, consultaţie, efectuarea unei electrocardiograme şi a unor analize suplimentare.

Exista, în circa un sfert din cazuri, pacienţi care prezintă infarct miocardic fără durere toracică. În aceste cazuri, infarctul se poate manifesta doar prin senzaţie de sufocare sau de leşin, prin neregularităţ i ale ritmului cardiac, greaţă sau alte simptome nespecifice. De aceea se întâmplă uneori ca pe baza unor examene suplimentare (electrocardiografie sau ecocardiografie), medicul cardiolog să vă spună că se pare ca aţi avut un infarct miocardic vechi, de care nu aţi ştiut.

Dar riscul acestor forme de infarct nu este mai mic decât în cazul prezenţei durerii. În consecinţă, importanţa majoră rămâne în domeniul prevenţiei riscului cardiovascular prin adoptarea măsurilor explicate anterior.

Ce este un sindrom coronarian acut?

Uneori veţi auzi termenul de „sindrom coronarian acut” sau „angină instabilă”. Sunt termeni care indică faptul că aţi trecut printr-un episod de ischemie miocardică severă, dar fără să se producă un infarct miocardic acut. Riscul cardiovascular pe termen scurt şi lung este însă crescut, şi tratamentul prescris de medicul cardiolog trebuie respectat cu stricteţe.

Ce se întâmplă dacă un pacient cu infarct miocardic acut nu se prezintă la spital la timp?

Cel mai grav lucru este ca țesutul afectat are timp să moară, să se necrozeze, cu consecințe permanente asupra dinamicii cardiace și a calității vieții după infarct. Riscurile imediate cele mai frecvente legate de ignorarea simptomelor de alarmă pentru un infarct miocardic acut, cu prezentarea întârziată la spital sunt:

  • moartea subită
  • aritmii severe
  • apariţia de noi dureri anginoase care cresc suplimentar riscul pacientului
  • apariţia în timp a insuficienţei cardiace (oboseala, sufocările şi eventual edemele la nivelul membrelor inferioare fiind cele mai frecvente simptome)

În schimb efectuarea în spital a unui tratament adecvat şi cât mai precoce scade semnificativ riscul oricăreia dintre aceste complicaţii!

 

Vedeți acum și Tratamentul de urgență al infarctului miocardic acut.

 

                  Daniel Ganea

             Medic la ConsultatiiLaDomiciliu.ro

Dr. Daniel Ganea este "Doctorul tău", Medic Specialist Medic de familie, medic rezident cardiologie, cu Competență în Ecografie și scrie aici articole pentru pacienți. A început cariera ca medic specialist în 2009 în Urgență, a lucrat și pe Ambulanță, aflând ce-și doresc de la medic pacienții care solicită online consultații medicale cu medic specialist la domiciliu. 

Astfel a aparut ConsultatiiLaDomiciliu.ro
Dacă ai citit Termeni și condiții, fă o programare online sau telefonic:

"Cine te poate sfatui mai bine decat medicul, specialist in domeniul lui?"


Ultimele postari ale lui Daniel Ganea (vezi toate articolele medicale)
         
         

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dieta pentru colesterol ridicat

  Dieta pentru colesterol ridicat Scopul principal al acestei diete este reducerea colesterolului ridicat. Rația zilnică Este necesar să se...