Studiul ERASE-AF ablatie mult imbunatatita in Fiblilatie Atriala FiA

 


Rezultatele studiului ERASE-AF privind imbunatatirea semnificativa a eficientei ablatiei la pacientii cu fibrilatie atriala (FiA, una din cele mai pagubitoare afectiuni cardiace in ceea ce priveste numarul de ani-de-viata, LY) au fost comentate de dr. John Mandrola in ultima saptamana din octombrie 2022.

 

Titlul conferinței organizata de Medscape a fost „Interpretarea dovezilor, minciuni, minciuni sfruntate și statistici”. A fost o prelegere amuzantă, pe care nu a mai susținut-o anterior.

Urmarea studiului ERASE-AF

Studiul ERASE-AF, care a fost un studiu randomizat controlat (RCT) care a monitorizat interventiile de izolare a venelor pulmonare (PVI) vs. PVI plus ablația ariilor de joasă tensiune (LVA) la pacienții cu FiA persistentă. Rezultatul surprinzător a fost că ablația LVA a condus la o reducere semnificativă statistic cu 38% a primei recurențe a FA față de PVI singur, un rezultat dorit si asteptat care a tinut practic in loc explozia pe scara larga a acestei interventii printr-o eficienta anterioara redusa.

În comentariile de săptămâna trecută, au lăudat faptul că autorii și-au testat ideea de a identifica și viza zonele de joasă tensiune din miocard într-un studiu randomizat. Au subliniat că dovezile anterioare ale ablației suplimentare dincolo de PVI au fost pana acum extrem de pesimiste; adăugarea ablației dincolo de zonele cu voltaj redus PVI de bază nu a oferit niciun beneficiu. De aceea, ERASE-AF a fost atât de remarcabil - este primul studiu care arată că ablația dincolo de PVI a redus semnificativ prima recurență a FiA.

Un alt aspect pe care l-am subliniat a fost că doar la o treime din brațul activ au fost efectiv identificatea rii LVA de ablat. Cu toate acestea, rezultatul studiului ERASE-AF a fost pozitiv. Am spus că acest lucru se aseamănă cu un test la medicamente care iese pozitiv, în ciuda faptului că doar o treime dintre pacienți au primit medicamentul.

Precedentele Bayesiene pesimiste puncteaza in plus faptul că doar o treime dintre pacienții din brațul activ au primit intervenția de ablatie, m-au determinat să ridic posibilitatea părtinirii performanței – poate operatorii au făcut interventia mai bine la pacienții atribuiti prin randomizare in brațul LVA.

Autorul principal Christopher Piorkowski a comunicat prin e-mail, facand câteva afirmatii importante; puncte pe care sper că ascultătorii #TWICPodcast vor fi interesați să le audă.

În primul rând, ERASE-AF este primul studiu care a dovedit că două treimi dintre pacienții cu FA persistentă nu au avut o arie cu voltaj redus, față de o treime care au fost LVA pozitivi. Faptul că majoritatea pacienților cu FiA persistentă aveau un substrat electric normal, explica de ce atât de multe studii anterioare nu au reușit să arate niciun beneficiu din ablația suplimentară a arie cu voltaj redus invecinata.

Piorkowski a subliniat și cred că are dreptate, că ERASE-AF este primul studiu care recunoaște și exploatează cu adevărat diferitele fenotipuri la pacienții cu FiA persistentă.

Deși am crezut în general că pacienții cu FiA persistentă reprezintă o FiA mai avansată, documentația conform căreia majoritatea acestor pacienți nu au boală electrică demonstrabilă este potențial importantă.

Așadar, beneficiul ERASE-AF poate fi explicat prin ablația substratului electric și prin NU ablarea pacienților cu atrii normale.

Dr Piorkowski a remarcat, de asemenea, că ablația LVA în ERASE-AF a inclus o mare grijă în ablația LVA și crearea unui bloc în liniile care traversau LVA. Vreau să reiterez ideea că studiile bune conduc adesea la noi domenii de cercetare și cred că ERASE-AF a făcut tocmai asta. Domeniul cardiologiei interventionale ar trebui să lucreze acum pentru a confirma și a construi pe baza acestor rezultate. Ce as mai vrea să știu:

  • Dacă aceste rezultate rezistă mai mult de un an? S-ar putea să nu, sa apara alte descoperiri inca si mai relevante.
  • Ar duce această reducere a FiA la o calitate mai bună a vieții și poate la un risc mai mic de accident vascular cerebral cum ne dorim cu totii?
  • Alte centre mai putin performante pot replica cu usurinta aceste rezultate?

 

                  Daniel Ganea

             Medic la ConsultatiiLaDomiciliu.ro

Dr. Daniel Ganea este "Doctorul tău", Medic Specialist Medic de familie, medic rezident cardiologie, cu Competență în Ecografie și scrie aici articole pentru pacienți. A început cariera ca medic specialist în 2009 în Urgență, a lucrat și pe Ambulanță, aflând ce-și doresc de la medic pacienții care solicită online consultații medicale cu medic specialist la domiciliu. 

Astfel a aparut ConsultatiiLaDomiciliu.ro
Dacă ai citit Termeni și condiții, fă o programare online sau telefonic:

"Cine te poate sfatui mai bine decat medicul, specialist in domeniul lui?"


Ultimele postari ale lui Daniel Ganea (vezi toate articolele medicale)
         
         

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dieta pentru colesterol ridicat

  Dieta pentru colesterol ridicat Scopul principal al acestei diete este reducerea colesterolului ridicat. Rația zilnică Este necesar să se...