Studiul PARAMOUNT Comparație prospectivă a inhibitorilor de angiotensină și a blocanților receptorilor de angiotensină în managementul insuficienței cardiace cu fracție de ejecție păstrată

Imagine similară

 Insuficiența cardiacă cu fracție de ejecție păstrată (ICpFE/HFpEF) reprezintă până la 50% dintre pacienții cu insuficiență cardiacă.

Deși pacienții internați cu HFpEF au mortalitate similară generală ca și pacienții cu Insuficiență cardiacă cu fracție de ejecție redusă (ICrFE/HFrEF), nicio terapie specifică nu a avut un beneficiu dovedit în HFpEF. Abilitatea inhibitorului de neprilysină al receptorului de angiotensină de a inhiba simultan axa renină-angiotensină-aldosteron și de a mări NP-urile endogene a furnizat rațiunea pentru testarea acestei terapii în HF peste spectrul fracției de ejecție. Studiul PARAMOUNT (comparație prospectivă a ARNI cu ARB privind gestionarea insuficienței cardiace cu fracție de ejecție păstrată) a evaluat eficacitatea LCZ696 (combinația sacubitril+valsartan) la pacienții cu HFpEF. Includerea în această probă a impus pacienților să aibă fracție de ejecție ≥45%, semne și simptome de IC și creșteri ale NT-proBNP. Pacienții au fost randomizați la LCZ696 200 mg de două ori pe zi sau valsartan 160 mg de două ori pe zi, ceea ce reprezintă cantitatea bioechivalentă de valsartan în doza respectivă de LCZ696. Obiectivul primar al studiului a fost modificarea nivelului NT-proBNP de la momentul inițial la 12 săptămâni. NT-proBNP nu este un substrat pentru neprysin și, astfel, rămâne o măsurătoare exactă a severității IC, chiar și în stabilirea inhibiției neprilysinei. Pacienții au fost urmăriți timp de până la 36 de săptămâni pentru obiective suplimentare.

 

La 4 săptămâni, nivelele NT-proBNP au fost reduse în brațul tratat cu LCZ696 și au fost semnificativ reduse cu 26% comparativ cu valsartanul la 12 săptămâni, îndeplinind criteriul final principal. In plus, la 36 de saptamani, pacientii din bratul LCZ696 au avut îmbunătățiri mai mari în dimensiunea atriului stâng și îmbunătățiri mai mari în clasa NYHA (New York Heart Association, 4 clase de IC, de la I la IV). Aceste constatări au fost similare în toate subgrupurile. Reducerea NT-proBNP a fost susținută în brațul LCZ696 timp de 36 de săptămâni, deși la 36 de săptămâni NT-proBNP a scăzut în brațul cu valsartan, astfel încât nivelurile nu mai erau semnificativ diferite. TA a fost redusă într-o măsură mai mare în brațul LCZ696, ceea ce face combinația sacubitril+valsartan remarcabilă pentru efectul antihipertensiv. Cu toate acestea, analizele ulterioare au arătat că efectele asupra reducerii NT-proBNP și îmbunătățirea dimensiunii atriului stâng și a clasei NYHA au fost independente de efectul de scădere a TA. Mai mult, în ciuda reducerii substanțiale a TA în brațul cu LCZ696, rata de filtrare glomerulară estimată nu a fost ameliorată la pacienții care au primit LCZ696 și a fost semnificativ mai mare decât la cei care au primit valsartan, ceea ce înseamnă că atenționarea de la sartani se va păstra și în cazul tratamentului combinat la păacienții cu efectare renală semnificativă. LCZ696 a fost bine tolerat la acești pacienți, fără diferențe semnificative în ceea ce privește evenimentele adverse între grupuri.

 


 

Aceste constatări generatoare de ipoteze au furnizat rațiunea pentru un studiu cu rezultate mai mari în HFpEF. PARAGON-HF (Compararea prospectivă a ARNI cu rezultate globale ARB în insuficiența cardiacă cu fracție de ejecție conservată, NCT01920711) va utiliza o strategie similară studiului PARAMOUNT pentru a determina dacă LCZ696 poate reduce și mortalitatea cardiovasculară sau spitalizările totale la pacienții cu ICpFE/HFpEF. PARAGON-HF va înrola 4300 de pacienți cu HFpEF, cu fracție de ejecție ventriculară stângă (FEVS) ≥ 45%, istoric de spitalizare IC în decurs de 9 luni sau NP crescute și dovezi ale bolii cardiace structurale, demonstrat prin hipertrofie ventriculară stângă sau mărire atrială stângă. Obiectivul primar pentru studiu va fi un compozit de deces cardiovascular sau spitalizari totale cu insuficiență cardiacă, folosind metoda evenimente recurente .

 

                  Daniel Ganea

             Medic la ConsultatiiLaDomiciliu.ro

Dr. Daniel Ganea este "Doctorul tău", Medic Specialist Medic de familie, medic rezident cardiologie, cu Competență în Ecografie și scrie aici articole pentru pacienți. A început cariera ca medic specialist în 2009 în Urgență, a lucrat și pe Ambulanță, aflând ce-și doresc de la medic pacienții care solicită online consultații medicale cu medic specialist la domiciliu. 

Astfel a aparut ConsultatiiLaDomiciliu.ro
Dacă ai citit Termeni și condiții, fă o programare online sau telefonic:

"Cine te poate sfatui mai bine decat medicul, specialist in domeniul lui?"


Ultimele postari ale lui Daniel Ganea (vezi toate articolele medicale)
         
         

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dieta pentru colesterol ridicat

  Dieta pentru colesterol ridicat Scopul principal al acestei diete este reducerea colesterolului ridicat. Rația zilnică Este necesar să se...