Un somn mai bun reduce riscul de accident vascular cerebral

 


 Un studiu ecend al Institutului Somnului din Belgia arata ca un model de somn sănătos a fost asociat cu reducerea la o treime a riscului de boli de inimă și accident vascular cerebral, chiar și în rândul celor cu risc genetic ridicat.

În timpul unei monitorizări medii de 8,5 ani și cu 7280 de boli de inimă și accidente vasculare cerebrale documentate, persoanele care au obținut 5 din 5 pentru comportamente sănătoase de somn - culcat timpuriu, dormind 7-8 ore pe zi, niciodată sau rareori cu insomnie, fără sforăit și care nu se confruntă cu somnolență excesivă în timpul zilei - au avut un risc cu 35% mai mic de boli cardiovasculare (BCV), un risc cu 34% mai mic de boli coronariene (CHD) și un risc cu 34% mai mic de accident vascular cerebral, comparativ cu cei care n-au dormit bine sau care au raportat doar unul dintre aceste comportamente de somn sănătos.

"Din moment ce știm că comportamentele de somn sunt complexe și interacționează între ele, am vrut să le luăm în considerare pe toate împreună", a spus Dr Lu Qi, MD, PhD, într-un interviu acordat cu theheart.org | Cardiologie Medscape . "De exemplu, dacă te uiți la durata somnului, trebuie să iei în considerare și insomnia; în caz contrar, relația este falsă".

Într-adevăr, atunci când toate cele cinci comportamente de somn au fost luate în considerare în combinație, asocierea cu riscul cardiovascular a fost mai puternică în comparație cu orice comportament individual de somn, a raportat Qi.

 

Qi, director al Centrului de Cercetare a Obezității Universității Tulane din New Orleans, și concluziile colegilor au fost publicate pe 18 decembrie în European Heart Journal.

Având în vedere relația cunoscută dintre factorii genetici și comportamentali în dezvoltarea BCV, Qi și colegii săi au făcut un pas mai departe și au investigat dacă tiparele de somn sănătos ar putea modifica efectul predispoziției genetice la boli.

Cercetătorii au folosit date de la Biobank-ul britanic pentru 385.292 de participanți care inițial erau liberi de BCV. Biobancă din Marea Britanie este un studiu amplu și prospectiv al persoanelor cu vârste cuprinse între 37 și 73 de ani care au furnizat probe de sânge pentru genotipare și s-au auto-raportat prin chestionare online cu privire la somn și alte comportamente legate de sănătate. Pentru studiul curent, participanții cu BCV stabilită au fost excluși.

Cercetătorii au analizat polimorfisme cu un singur nucleotid despre care se știe că sunt asociate cu CHD și accident vascular cerebral. Participantul a fost stratificat ca având un risc genetic ridicat, intermediar sau scăzut pentru fiecare rezultat.

„Știm că lucruri precum factorii dietetici și activitatea fizică pot modifica riscul genetic, așa că am presupus că vom vedea ceva similar cu comportamentul de somn, dar de fapt nu am găsit nicio interacțiune statistică între scorul de somn sănătos și riscul CV genetic, "A spus Qi.

„Ceea ce am găsit, totuși, a fost un așa-numit efect aditiv cu comportamentul de somn și cu riscul genetic, astfel încât cei cu un risc genetic mai mare și cu cele mai puține comportamente sănătoase de somn au cel mai mare risc de boli de inimă și accident vascular cerebral, chiar dacă există nicio interacțiune între scorul de somn sănătos și susceptibilitatea genetică la bolile coronariene. "

Pentru a clarifica, Qi a explicat că un efect aditiv ar putea fi gândit ca „unu plus unu este egal cu doi”, în timp ce o interacțiune implică faptul că unul plus unu este mai mare decât doi.

Într-adevăr, un model clar, în trepte, de risc crescut pentru CHD a fost văzut ca risc genetic crescut și tipar de somn sănătos scăzut. La extrem, participanții cu risc genetic ridicat care aveau un tip de somn slab au avut un risc crescut de peste 2,5 ori mai mare pentru CHD comparativ cu cei cu risc genetic scăzut și un model de somn sănătos (raport de pericol, 2,54; interval de încredere de 95%, 1,80 - 3,57).

 

Pe de altă parte, cei cu risc genetic scăzut păreau să-și piardă o parte din protecția inerentă dacă au comportamente de somn slabe.

 

Acest studiu a avut un caracter observațional, iar asocierea dintre modelul de somn și evenimentele cardiovasculare nu poate fi considerată cauzală. Cu toate acestea, cercetătorii au evaluat riscul imputabil populației și au sugerat că, dacă asociațiile sunt într-adevăr cauzale, „mai mult de 10% din evenimentele de BCV, CHD și accident vascular cerebral nu s-ar fi produs dacă toți participanții ar fi fost în grupul cu risc scăzut pentru toți cei cinci factori de somn. "

 

Încurajarea unui model de somn sănătos și tratarea tulburărilor de somn „pot juca un rol important în prevenirea primară a BCV ... indiferent de profilul de risc genetic al indivizilor”, concluzionează Qi și coautori.


                  Daniel Ganea

             Medic la ConsultatiiLaDomiciliu.ro

Dr. Daniel Ganea este "Doctorul tău", Medic Specialist Medic de familie, medic rezident cardiologie, cu Competență în Ecografie și scrie aici articole pentru pacienți. A început cariera ca medic specialist în 2009 în Urgență, a lucrat și pe Ambulanță, aflând ce-și doresc de la medic pacienții care solicită online consultații medicale cu medic specialist la domiciliu. 

Astfel a aparut ConsultatiiLaDomiciliu.ro
Dacă ai citit Termeni și condiții, fă o programare online sau telefonic:

"Cine te poate sfatui mai bine decat medicul, specialist in domeniul lui?"


Ultimele postari ale lui Daniel Ganea (vezi toate articolele medicale)
         
         

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dieta pentru colesterol ridicat

  Dieta pentru colesterol ridicat Scopul principal al acestei diete este reducerea colesterolului ridicat. Rația zilnică Este necesar să se...