Utilizarea șosetelor compresive - când-cum?

 


Utilizarea sosetelor compresive în urma TVP (trombozei venoase profunde)

Dacă ați avut un cheag de sânge la nivelul piciorului (tromboză venoasă profundă) și aveți dureri și umflături la picioare, piciorul se poate simți mai bine cu ciorapii de compresie. Ciorapii de compresie pot preveni de asemenea, sindromul post-trombotic, o complicație a DVT:

Dacă ați avut un DVT în picior, sunteți în pericol sa apara durerea cronice și tumefierea, numit sindrom post-trombotic (PTS). PTS apare la aproximativ 40% dintre persoanele cu TVP și variază de la persoană la persoană în funcție de gravitatea acesteia.

Simptomele PTS sindrom post-trombotic includ:

 • Inflamarea cronică
 • Durere cronică, presiune, greutate, senzație de oboseală sau oboseală a piciorului
 • Înroșirea pielii sau mâncărimea
 • Dark pigmentare, vene spider vizibile
 • Ulcere (defectarea pielii)

Riscul de a dezvolta PTS poate fi redus prin utilizarea unor ciorapi speciale de compresie gradate, care sunt proiectate pentru a reduce sau a preveni umflarea. Ciorapii de compresie ajută la reducerea riscului de apariție a PTS prin menținerea lichidului în piscină în gleznă și vițel.

Adresați-vă medicului dumneavoastră dacă ciorapii de compresie vă vor ajuta.

 • Pentru eficiența maximă, ciorapii de compresie trebuie inițiați cât mai curând posibil după ce au fost diagnosticați cu DVT - în mod obișnuit în decurs de o săptămână, odată ce scăderea inițială a fost mai accentuată după ce au început diluanții sângelui.

 

Despre ciorapi de compresie


 
Cum funcționează ciorapii de compresie?

Ciorapii de compresie sunt fabricați dintr-o țesătură elastică specială. Ele sunt foarte strânse la nivelul gleznei și sunt mai puțin strânse pe măsură ce stocul se mișcă până la picior. Această etanșare graduală ajută musculatura picioarelor să strângă fluidul piciorului, ceea ce îmbunătățește fluxul de sânge de la picior înapoi în inimă și scade umflarea piciorului și durerea.

Ce ciorapi de compresie am nevoie?

Ciorapii de compresie vin în diferite niveluri de etanșeitate. Nivelul de etanșeitate este exprimat în milimetri de mercur (mmHg). O prescripție este necesară pentru a obține ciorapi cu o etanșeitate recomandată pentru a preveni și trata PTS.Furnizorul dvs. de îngrijire a sănătății va indica pe bază de prescripție medicală ce rezistență de stocare aveți nevoie.

 • Cea mai frecventă tensiune recomandată după DVT este presiunea de la 30 la 40 mmHg. Acesta este, de asemenea, numit "gradul 2".
 • Ciorapii de compresie trebuie să fie montați individual. Piciorul trebuie măsurat pentru a asigura o potrivire corectă.
 • Așa-numitele ciorapi TED nu sunt suficient de strânse - au o presiune mai mică decât presiunea mm Hg necesară și nu sunt utile pentru a preveni sau trata umflarea după un DVT.

Ciorapii de compresie vin în diferite stiluri: genunchi, înalt sau lung. Dacă umflarea picioarelor se situează sub genunchi, atunci este adecvată o fixare sub genunchi, dar dacă umflarea implică și coapsa, atunci poate fi necesară o ciorapi de genunchi deasupra genunchiului. Furnizorul dvs. de îngrijire a sănătății va indica lungimea potrivită pentru dvs.

De unde cumpăr ciorapi de compresie?

Multe farmacii și companii de furnizare medicală poartă ciorapi de compresie. Adresați-vă furnizorului de servicii medicale care vă scrie prescripția pentru ciorapi de compresie dacă există un furnizor în zona pe care o recomandă.

Unii purtători de asigurare acoperă ciorapii de compresie, în timp ce alții nu. Consultați beneficiile de asigurare pentru a vedea dacă ciorapii de compresie sunt acoperite de planul dvs. de asigurare. Costurile de stocare pentru compresie variază între 40 și 90 USD per pereche, în funcție de marcă, stil și nivel de compresie.

 
Cum să port ciorapi de compresie?
 • Trebuie să începeți să purtați ciorapi de compresie cât mai curând posibil în urma unei DVT, după ce edemarea inițială mai pronunțată a DVT sa îmbunătățit după aproximativ o săptămână.
 • Puneți stocul pe primul lucru dimineața, înainte să vă ridicați în picioare.
 • Îndepărtați ciorapii la culcare. Nu este nevoie să le purtați noaptea.
 • Cele mai multe ciorapi sunt vândute în perechi, dar trebuie să purtați doar o picior pe piciorul afectat de TVP.
 • Trebuie să purtați ciorapi de compresie în fiecare zi, atâta timp cât ei continuă să vă facă să vă simțiți mai bine. Durata de timp va varia în funcție de persoană și poate fi săptămâni, luni sau ani. De exemplu, dacă umflarea a dispărut la câteva săptămâni sau luni de la apariția TBV acută cu utilizarea ciorapilor, ați putea opri purtarea stocării. În cazul în care umflarea reapare, atunci stocul ar trebui să fie purtat din nou. Dacă nu mai există umflături, nu mai sunt necesare ciorapi.
 • Unele studii sugerează că ciorapii de compresie trebuie purtați timp de 2 ani după o TVP, chiar dacă nu există umflături, pentru a preveni sindromul postrombotic. Cu toate acestea, nu este clar dacă este într-adevăr necesar și cine beneficiază cel mai mult de ciorapi. Recomandările oficiale (ACCP 2012) sugerează că "ciorapii de compresie trebuie purtați timp de 2 ani și sugerăm dincolo de faptul că dacă pacienții au dezvoltat PTS și au găsit ciorapii folositori".
Cum imi pun ciorapii de compresie?

Ciorapii de compresie sunt proiectați pentru a fi strânși. Ei pot face un mic efort pentru a trage. A face mai ușor:

 • Puneți ciorapi de compresie la primul lucru dimineața înainte de a începe să vă mișcați mult, când piciorul este mai puțin umflat.
 • Vă asigură că pielea este uscată. Dacă utilizați loțiune, asigurați-vă că este complet absorbită înainte de punerea în stoc. Pudra de talc poate ajuta la reducerea stocării.
 • Puneți cel mai întâi piciorul peste picior, apoi peste călcâi și, în cele din urmă, acoperind vițelul sau coapsa. Obținerea mai întâi a călcâiului în poziție va ușura procesul.
 • Nu trageți ciorapul de sus. Trageți cu grijă încărcătura piciorului, netezind materialul suplimentar pe măsură ce mergeți.
 • Pentru ciorapi de lungime la genunchi, o dată în mod corespunzător, vârful de stocare ar trebui să fie la aproximativ un inch mai jos de îndoire a genunchiului.
 • Magazinele de aprovizionare medicală poartă dispozitive care ajută la ghidarea stocării fără probleme peste picior.Întrebați despre "ajutoarele de stocare".
 • Nu pliați și nu rostogoliți oprirea stocării. Dacă simțiți că este necesar, probabil că aveți nevoie de o stocare mai scurtă.Dacă stocarea dvs. continuă să scadă sau să alunece, este posibil să aveți nevoie de o altă dimensiune.

 

Cum mă interesează ciorapii de compresie?

Urmați instrucțiunile de pe etichetă pentru spălarea ciorapilor. În general:

 • Spălați ciorapii după fiecare utilizare. Spălarea îndepărtează uleiurile și murdăria și ajută țesătura să mențină elasticitatea.
 • Spălare manuală sau mașină - verificați eticheta pentru recomandări specifice. În cazul spălării mașinilor, utilizarea unei pungi de rufe poate proteja ciorapii în timpul ciclului de spălare.
 • Spălați în săpun blând. Nu utilizați detergent, deoarece acest lucru poate afecta elasticitatea țesăturii.
 • Clătiți materialul complet.
 • Îndepărtați patul cu un prosop. Nu rotiți și răsuciți.
 • Uscați la aer stocul. Unele ciorapi pot fi uscate pe ciclul delicat al unui uscător - verificați eticheta.
 • Înlocuiți ciorapii de compresie după cum este necesar. Cu timpul, țesătura își va pierde elasticitatea. Ciorapii dureaza intre 4 si 6 luni.

Pentru a vă conecta cu alți pacienți și pentru a vă împărtăși experiențele cu ciorapii de compresie, vizitați forumul de discuții Clot Connect .

Cititi mai multe articole pe ConsultatiiLaDomiciliu.ro/articole

 

                  Daniel Ganea

             Medic la ConsultatiiLaDomiciliu.ro

Dr. Daniel Ganea este "Doctorul tău", Medic Specialist Medic de familie, medic rezident cardiologie, cu Competență în Ecografie și scrie aici articole pentru pacienți. A început cariera ca medic specialist în 2009 în Urgență, a lucrat și pe Ambulanță, aflând ce-și doresc de la medic pacienții care solicită online consultații medicale cu medic specialist la domiciliu. 

Astfel a aparut ConsultatiiLaDomiciliu.ro
Dacă ai citit Termeni și condiții, fă o programare online sau telefonic:

"Cine te poate sfatui mai bine decat medicul, specialist in domeniul lui?"


Ultimele postari ale lui Daniel Ganea (vezi toate articolele medicale)
         
         

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dieta pentru colesterol ridicat

  Dieta pentru colesterol ridicat Scopul principal al acestei diete este reducerea colesterolului ridicat. Rația zilnică Este necesar să se...