Utilizarea Statinelor creste riscul de Diabet Zaharat Utilizarea Statinelor creste riscul de Diabet Zaharat „chiar si la pacientii cu risc ridicat“

Utilizarea statinelor pe termen lung este asociată cu un risc crescut de diabet de tip 2 de aproximativ 30% la persoanele cu risc ridicat de boala, chiar și după luarea în considerare factori de risc cunoscuti si confounders potential, spun cercetatorii din SUA.
Ei se uita la dezvoltarea diabetului zaharat in randul utilizatorilor statina in Programul de Prevenire a Diabetului in SUA (DPP), care a inclus mai mult de 3200 de participanți.

Peste 10 de ani, utilizarea statina a fost legat de un risc crescut de 36% de a fi diagnosticate cu diabet zaharat de tip 2, care se încadrează la 27% după luarea în considerare factorii de risc de bază și criteriile clinice utilizate pentru a determina nevoia de statine.
Constatarile sunt in concordanta cu studiile anterioare care sugereaza ca utilizarea statina substantial creste riscul de diabet zaharat de tip 2.

Noul studiu a fost publicat online pe 23 octombrie in BMJ Open Diabetes Research & Care de către autorul principal Jill P Crandall, MD, departamentul de medicina si diabet centru de cercetare, Albert Einstein Colegiul de Medicina, New York, New York, si colegii.

Ca și anterior raportate de Medscape Medical News , un studiu de mai mult de 8700 barbatii finlandezi in varsta de 45 la 73 de ani au evidențiat că peste 6 ani de terapie statine au fost legate de un risc crescut de 46% de diabet zaharat de tip 2 - mai mult decât estimările duble anterioare.

Acest lucru a fost urmat de datele recente din longitudinale de studiu australian privind sănătatea femeilor , care a indicat faptul că, printre aproape 8400 de femei cu vârste cuprinse între 76 și 82 ani, riscul de diabet zaharat nou-debut a variat de la 17% , cu cele mai mici doze de statina la 51% cu cele mai mari doze.
In ciuda dovezilor acumularea, cercetatorii curent menține în continuare că avizul global de sănătate rămâne neschimbată - beneficiile statine sunt mai mari decât riscurile.

„Pentru pacienții individuali, o creștere potențială modestă a riscului de diabet zaharat in mod clar trebuie să fie echilibrat împotriva reducerilor consistente și foarte semnificative în infarct miocardic, accident vascular cerebral și deces cardiovasculare asociate tratamentului cu statine“, ei de stat.
Ei adaugă: „Cu toate acestea, glicemia ar trebui să fie monitorizata și comportamentele si stilul de viață sănătos incurajate la pacienții cu risc ridicat, la care sunt prescrise statine pentru profilaxia bolilor cardiovasculare“
În primul rând sa suspectam risc de Diabet zaharat prin statine la pacienții cu risc ridicat (obezi, cu antecedente famiiale sau boli genetice predispozante).

Cercetatorii subliniaza ca efectul diabetogen al statine a fost studiat anterior la persoanele cu risc de obicei relativ scăzut de diabet zaharat și că incidența bolii a fost bazata pe auto-raport, mai degrabă decât să fie rezultatul primar.

Prin urmare, și-au propus să examineze problema în participanții DPP, care a inclus 3234 adulti din SUA randomizate pentru interventie intensiv stilul de viata, metformin sau placebo.

Dupa o urmarire medie de 3,2 ani, participanții au fost invitați să ia parte la studiu rezultatele DPP, care a inclus sesiuni trimestriale stil de viață alături de eticheta deschis metformina pentru cei randomizați inițial la două programe suplimentare de stil de viață pe an pentru cei randomizați inițial de droguri și la modificarea stilului de viață.

Aproximativ 50% dintre participanți DPP au aspartinut unor grupuri etnice și 20% au fost in varsta ≥ 60 ani. Pentru a fi inclusi, trebuiau să fie în vârstă ≥ 25 ani și au un indice de masă corporală ≥ 24 kg / m 2 . De asemenea , ei au trebuit să aibă o glucoză în plasmă (FPG) de 95-125 mg / dl și toleranța alterată la glucoză, plasarea acestora cu risc ridicat de diabet zaharat de tip 2.

Punctul final principal a fost diabet zaharat de diagnostic folosind un 75 g oral test de toleranță la glucoză anuale sau nivel FPG Semianual cu testarea de confirmare repeta. Lipidele și a tensiunii arteriale au fost evaluate anual, iar utilizarea statina sa bazat pe auto-raport.

De la o valoare initiala de aproximativ 4%, statina consum a crescut progresiv la 10 ani de urmarire pentru a ajunge la 35% în grupul placebo, 37% în grupul tratat cu metformin, iar 33% din grupul de interventie stilul de viata ( P = .36 între grupuri).
Simvastatin a fost statina cel mai frecvent utilizate, luate cu 40% dintre participanți, urmat de atorvastatinei cu 37% și, mult mai puțin frecvent, lovastatina și pravastatin, cu 9% și respectiv 8%.

Utilizatorii Statinelor au fost de obicei mai in varsta si mai susceptibile de a fi oameni decât cei care nu folosesc , dar nu au fost diferite în funcție de etnie. Comparativ cu nonusers, au avut , de asemenea , FPG inițial modest mai mare și HbA 1c , valoarea inițială lipoprotein (LDL) și trigliceride mai mare densitate scăzută, și au fost mai susceptibile de a avea un istoric de boli cardiovasculare și hipertensiune.
Luând în considerare vârsta, sexul și etnia, cercetatorii au descoperit ca utilizarea statina a fost asociata cu un risc semnificativ crescut de a dezvolta diabet zaharat, la un hazard ratio (HR, raport de risc) de 1,36 pentru toate cele trei grupe combinate.
ajustare suplimentară pentru factorii de risc diabet zaharat de bază, inclusiv antecedente familiale de diabet si FPG, a redus HR la 1,35, și ajustare suplimentară pentru confounders tratament cu statine, cum ar fi tensiunea arteriala, nivelul de colesterol, factori de risc cardiovascular inițiale și statutul socio-economic, a redus HR la 1.27.
Riscului de diabet nu diferă în funcție de potența statină sau magnitudinea de reducere a LDL-colesterolului, deși utilizarea mai statina a fost semnificativ asociat cu un risc mai mare diabet (HR per vizită cu utilizarea statina, 1,06; P = 0.007).
Mecanismele care stau Efectul „prost inteles“

Discutand aceste descoperiri, cercetatorii spun ca „a fost sugerat ca statinele ar putea «revela» diabetul zaharat la persoanele cu risc ridicat, care pe o bază a populației, ar putea duce la creșterea modestă a riscului de diabet zaharat.“

Acestea subliniază, totuși, că „variația factorilor de risc diabet momentul inițial nu a reușit să explice riscul suplimentar asociat cu terapia cu statine în lotul nostru, iar estimarea de resurse umane a fost cel mai mare în rândul participanților stilul nostru de viață, care au avut cele mai mari reduceri legate de studiu riscului de diabet zaharat .“
Mecanismele care stau la baza efectului diabetogenic al statinelor sunt „idiopatice“ (adica habar n-avem ce, cum si de unde).

Desi mai multe studii au uitat la schimbari in sensibilității la insulină în timpul utilizării cu statine, „am vazut nici o dovada de un efect de statine pentru a modifica rezistenta la insulina, evaluate ca fiind concentrațiile de insulină la post“, ei scriu.
Și, deși statine au fost raportate pentru a reduce secreția de insulină pancreatice beta-celule in vitro „relevanța pentru secreția de insulină in vivo nu este cunoscut,“ ei de stat.
Luate împreună, dovezi din studii publicate puncte până în prezent la „o accelerare de deteriorare tipic glicemic, mai degrabă decât un mecanism unic sau statina specifice“, le incheie.

 

Cercetarea a fost sustinuta de Institutul National de Diabet si Boli digestive si rinichi, National Institutes of Health, Programul General Clinical Research Center, Centrul National de Resurse Cercetare, Departamentul Afacerilor Veteranilor, Institutul National de Sanatate Copilului si Dezvoltare Umana, Institutul National Aging, Institutul National Eye, National Heart, Lung, and Blood Institute, Biroul de Cercetari privind Womens Health, Institutul National de Sanatate si minoritare Disparitatile de sanatate, Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor, si american Diabetes Association. De cercetare a fost, de asemenea, sustinuta de Bristol-Myers Squibb, Parke-Davis, LifeScan, Sănătate O Meter, Hoechst Marion Roussel, Lipha (Merck-Sante), ingrijire Merck-Medco Managed, Merck, Nike Sport Marketing, Slimfast Foods, Quaker Oats, McKesson BioServices, Matthews Media Group, și Henry M Jackson Foundation. Autorii raportului nu relații financiare relevante.
BMJ Deschideți Diab Res Care. Publicat online , 23 octombrie 2017. Text integral

 

                  Daniel Ganea

             Medic la ConsultatiiLaDomiciliu.ro

Dr. Daniel Ganea este "Doctorul tău", Medic Specialist Medic de familie, medic rezident cardiologie, cu Competență în Ecografie și scrie aici articole pentru pacienți. A început cariera ca medic specialist în 2009 în Urgență, a lucrat și pe Ambulanță, aflând ce-și doresc de la medic pacienții care solicită online consultații medicale cu medic specialist la domiciliu. 

Astfel a aparut ConsultatiiLaDomiciliu.ro
Dacă ai citit Termeni și condiții, fă o programare online sau telefonic:

"Cine te poate sfatui mai bine decat medicul, specialist in domeniul lui?"


Ultimele postari ale lui Daniel Ganea (vezi toate articolele medicale)
         
         

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dieta pentru colesterol ridicat

  Dieta pentru colesterol ridicat Scopul principal al acestei diete este reducerea colesterolului ridicat. Rația zilnică Este necesar să se...