Variația individuală a receptorului SARS-CoV2 Expresia și reglarea genelor ACE2

 Infectia actuala va ataca in mod clar persoanele cu anumite patologii, care poseda in catitate mai mare anumiti receptori de ACE2 (gena enzimei de conversie a angiotensinei II, o enzima care mediaza vascular cresterea tensiuniii arteriale la cererea rinichiului), severitatea invaziei si deci abolii fiind direct proportional cu numarul de locusuri la care se poate lega virusul.

Virusul COVID-19 este doar un urmas al SARS care a facut pagube mari acum cativa ani in Asia. S-a crezut ca ataca in special asiaticii, dar studiile arata cel mai limpede ca vulnerabili sunt mai ales barbatii, indiferent de rasa, fiindca ei fumeaza mai mult. Mai sunt si alte date pe care nio le dorim a le sti, dar numarul totusi mic dpdv statistic al cazurilor nu ne ajuta.

Coronavirusul COVID19 din natia lui SARS-CoV2 se răspândește în Wuhan și acum la nivel mondial s-a dovedit că utilizează enzima ACE2 de conversie a angiotensinei ca receptor al celulelor gazdă, ca si SARS, sindromul respirator acut sever produs de coronavirusul SARS-CoV.

Studiile de epidemiologie au constatat că diferite grupuri de sex și vârstă au o susceptibilitate diferită la infecție, iar severitatea și mortalitatea sunt ușor influientate de sexul masculin, bătrânețea și comorbiditatea. Analizând GTEx și alte date publice din 30 de mostre de țesuturi la cateva mii de indivizi, au găsit o expresie semnificativ mai mare la femeile asiatice în comparație cu bărbații și alte grupuri etnice, o scădere a expresiei ACE2 dependentă de vârstă și o scădere extrem de semnificativă la pacienții diabetici de tip II. În consecință, cele mai semnificative expresii cantitative (EQTL) care contribuie la expresia ACE2 ridicată sunt aproape 100% în estul asiatic, si cu >30% mai mare decât alte grupuri etnice. Împreună cu îmbogățirea șocant de comună a căilor de infecție virală printre genele anti-exprimate de ACE2, legarea factorilor de transcripție legată de infecția cu virus în regiunile de reglementare ACE2, reprimarea expresiei ACE2 prin citokine inflamatorii și diabet de tip 2 și inducerea de catre estrogen și androgen (ambele scad cu vârsta) a stabilit o corelație negativă între expresia ACE2 și fatalitatea CovID-19 atât la nivel de populație, cât și la nivel molecular. Rezultatele vor fi mai relevante atunci când proiectăm potențiale strategii de prevenire și tratament pentru coronavirusurile care se leaga de ACE2 în general.

Fig. 1: The coding-region variants and eQTL variants for ACE2 in East Asian and other populations. Schematics of 32 coding variants in ACE2 identified in the ChinaMAP and 1KGP databases. Yellow stars indicate the nonsense variants; dots indicate the missense variants. The number of samples with hotspot variants was marked. b The distribution of hotspot missense mutations of ACE2 in different populations. The colors indicate different populations. c The distribution and the allele frequencies of representative eQTL variants for ACE2 in different populations. Pie charts depict the allele frequencies of an intron variant of ACE2 (rs4646127) in the world. Orange color denotes the frequency of alteration allele, and blue color denotes the reference allele. The allele frequencies of 15 eQTLs for ACE2 gene are shown in tables. The color gradient from blue to red indicates the increasing of allele frequencies. The allele frequencies of INDEL variant rs200781818 were annotated by the gnomAD database. EAS, East Asian; EUR, European; AFR, African; SAS, South Asian; AMR, Ad Mixed American.

Domenii subiect COVID19; ACE2; SARS-COV2

Referinte:
https://www.preprints.org/manuscript/202003.0191/v1/download
https://www.preprints.org/manuscript/202002.0051/v1/download
https://www.nature.com/articles/s41421-020-0147-1

Alte articole pertinente despre fiziopatologia si aspectul clinic al acestei infectii actuale cu coronavirus COVID-19 gasiti aici:
https://www.preprints.org/manuscript/202003.0191/v1
si
https://www.preprints.org/manuscript/202002.0051/v1

 

                  Daniel Ganea

             Medic la ConsultatiiLaDomiciliu.ro

Dr. Daniel Ganea este "Doctorul tău", Medic Specialist Medic de familie, medic rezident cardiologie, cu Competență în Ecografie și scrie aici articole pentru pacienți. A început cariera ca medic specialist în 2009 în Urgență, a lucrat și pe Ambulanță, aflând ce-și doresc de la medic pacienții care solicită online consultații medicale cu medic specialist la domiciliu. 

Astfel a aparut ConsultatiiLaDomiciliu.ro
Dacă ai citit Termeni și condiții, fă o programare online sau telefonic:

"Cine te poate sfatui mai bine decat medicul, specialist in domeniul lui?"


Ultimele postari ale lui Daniel Ganea (vezi toate articolele medicale)
         
         

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dieta pentru colesterol ridicat

  Dieta pentru colesterol ridicat Scopul principal al acestei diete este reducerea colesterolului ridicat. Rația zilnică Este necesar să se...