Vezi-ti de arterele coronare!

Introducere

• Boala cardiovasculară este cauza numărul unu de deces și invaliditate (World Health Report 2004, OMS), 42% in UE in 2010. • Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) se estimează că în 2003, 16.7 milioane de oameni din intreaga lume mor de boli cardiovasculare in fiecare an. Asta inseamna peste 29 la suta din toate decesele la nivel global. (www.who.int) • In fiecare an bolile cardiovasculare provoaca peste 4350000 de decese în Europa și peste 1,9 milioane decese în UE. Bolile cardiovasculare cauzeaza aproape jumatate din totalul deceselor din Europa (49%). (Statistica Europeana a bolilor cardiovasculare, Ediția 2005, British Heart Foundation Grupul de Cercetare si Promovare a Sanatatii) • In SUA, aproape 2300 de americani mor de CVD in fiecare zi, o medie de 1 deces la fiecare 38 secunde (AHA - Statistici si Actualitati in bolile de inima si accidente vasculare cerebrale - 2010 Actualizate. Un raport al American Heart Association) 


Mortalitatea in UE prin boli cardiovasculare: 49% 
Mortalitatea UE - boli cardiovasculare: 49%   

De ce este necesara prevenirea bolilor cardiovasculare?

Pentru că bolile cardiovasculare sunt o cauza importanta de: • Mortalitatea prematură și morbiditatea • Ani de viață pierduți (YLL - years of life lost) și pentru persoanele cu handicap (DALY - Disability adjusted lifeyears) • Cresterea costurilor de ingrijire a sanatatii in spital si la domiciliu  
 

Obiectivele de prevenirea bolilor cardiovasculare

Depistarea precoce reduce riscul de evenimente cardiovasculare majore care astfel reduce morbiditatea și mortalitatea prematură, prelungește starea de sănătate și îmbunătățește calitatea vieții. QIMT și QAS pot ajuta la evaluarea necesității schimbării stilului de viata, a managementului factorilor de risc cardiovascular și utilizarea profilactică a anumitor medicamente, care pot fi astfel utilizate mult mai eficient si judicios.


Formarea placilor de aterom in artere si coronare 
Formarea placilor de aterom in artere si coronare

Orientări privind prevenirea bolilor cardiovasculare

2012 Orientările europene privind prevenirea bolilor cardiovasculare in practica clinica este un format nou mai scurt și mai practic în jurul celor 5 întrebări cheie despre prevenire: • Ce este? • De ce este nevoie? • De la cine? • De cine? • Cum poate fi implementata? Liniile directoare europene arată ca screening-ul vasculare cu ultrasunete (ecografie) este rezonabil pentru evaluarea riscului si evolutiei. Evaluarea ecografica la persoanele asimptomatice cu risc moderat, inseamnă preventia primară. 

  Tehnologia ecografica cu RF radiofrecventa 
Tehnologia ecografica cu RF radiofrecventa
 

Tehnologia cardio-imagistica prin radiofrecventa

Undele de radiofrecveta (RF) se deplaseaza de cateva mii de ori mai repede decat ultrasunetele pe care le folosesc ecografele. Ele sunt receptionate nefiltrat de tranduserul ecografului, informatia bruta conținand 100% din semnalul reflectat (fara niciun fel de atenuare). Tehnologiile RFQAS (Calitatea si Rigiditatea Arterială) si RFQIMT (Calitatea si  Grosimea Intimei media) utilizate de Esaote se bazează pe tehnologia detectiei prin RF (radiofrecventa). Acest lucru permite o evaluare corectă a rigiditatii arteriale și grosimii peretelui arterial (in acest caz al coronarelor). În timp ce călătoresc prin corp, undele ultrasunete reactioneaza unic la diferite tipuri de țesuturi, păstrand si transmitand tot conținutul informațiilor culese, fara pierderi semnificative. 

  Comparatie intre metodele ecografice de evaluare ale rigiditatii arteriale 
Comparatie intre metodele ecografice de evaluare ale rigiditatii arteriale
  

Tehnologia prin RF versus alte metode imagistice

Tehnologia bazată pe RF oferă mai multe avantaje față de metodele imagistice consacrate: • Informațiile disponibile prin radiofrecventa conțin mai mult decât dublul informațiile conținute în semnalul ecografic obisnuit • Afisarea în timp real a informațiilor are de asemenea un impact major asupra calitatii, prin intermediul unei suprapuneri in B-mode • Datorităafisarii în timp real operatorul este capabil sa optimizeze poziția sondei pentru a obține cel mai bun plan de scanare posibil.  

Repere și avantaje:

  • Precizia si Controlul feedback-ului
  • Calitate
  • Ușor de utilizat
  • Scăderea variabilității operatorului
  • În timp real
 

 Grosimea si Calitatea Intimei Media

Intima-media grosime (IMT) a peretelui arterial interior sa dovedit a se corela bine cu gradul de ateroscleroză masurata prin autopsie care, la rândul său s-a constatat că se corelează cu incarcatura aterosclerotica în alte vase arteriale. Prin urmare, IMT carotidian este considerat un marker al aterosclerozei subclinice. IMT carotidian crescut este asociat cu factori de risc CV-ul, predominant boli cardiovasculare si ateroscleroza arterelor coronare. In plus, s-a dovedit a prezice cu acuratete viitoare evenimente CV-ul și deces de cauza cardiovasculare, independent de alti factori de risc cardiovascular. Metodele imagistice structurale si functionale cu ultrasunete, cum sunt rigiditatea arteriala (QAS) și grosimea peretelui vasului de sânge (QIMT) sunt în curs de implementare, fiind cele mai reprezentative pentru arterioscleroza si ateroscleroza și sunt larg validate pentru monitorizarea bolilor cardiovasculare.


   

Măsurarea RFQIMT

Măsurătorile de RFQAS și RFQIMT sunt efectuate in general la Artera carotida comună. Consensul Mannheim sugereaza măsurarea IMT și rigiditatii pe Artera carotida comuna, pentru ca acuratețea și reproductibilitatea măsurătorilor sunt astfel superioare.

      


Grafic RFQIMT

QIMT se bazează pe studiile Howard sau MESA. Tabelul Howard prezintă valorile QIMT în micrometri, pe baza unor valori prelevate din Studiul ARIC peste varsta.


   
 Tabelul MESA reprezintă valorile QIMT extrase din studiul multietnic de Ateroscleroza (MESA).


 Valoarea măsurată este afișată în graficul QIMT și permite medicului și pacientului sa compare această valoare cu valorile normale obținute într-unul din cele două Studii citate.


Rigiditatea artriala intima media 
Rigiditatea artriala intima media
   

Rigiditatea Arterială

Rigidizarea arterelor este cea mai importantă cauză de creștere atât a tensiunii arteriale sistolice și a presiunii pulsului cat și a scăderii presiunii diastolice la persoanele peste 40 de ani. Acest lucru duce la complicații cardiovasculare, cum ar fi hipertrofia ventriculară stângă, formarea de anevrism și rupturi are intimei vaselor. De aceea o determinare neinvaziva a rigiditatii arteriale facuta in timpul unei ecografii de rutina odata cu examinarea arterelor carotide este un instrument clinic puternic si precis in prevenirea bolilor cardiovasculare.

      

Măsurarea RFQAS

QAS oferă o listă de parametri standard calculati din mai multe valori măsurate (distensie, distensia, forma de unda si diametrul) cu tensiunea arteriala brahiala măsurată în exterior prin utilizarea unui sistem automat sau manșetă standard.

 

Raportul RFQAS

PWV (Pulse Wave Velocity): Atunci când contractiile inimii generează un impuls, energia undelor se deplasează prin sistemul circulator. Viteza de deplasare a acestei unde a pulsului (Pulse Wave Velocity sau PWV) este legată de rigiditatea arterială a arterelor si poate fi masurata cu acuratete, avand un rol prognostic imprtant. Cu cat artera este mai rigida, cu atât mai mare va fi PWV. Raportul final RFQAS arată: • Valorile distensiei • Valorile Rigiditatii • Valorile presiunii locale perferice


Rigiditatea arteriala masurata cu acuratete prin ecografie RF 
Rigiditatea arteriala masurata cu acuratete prin ecografie RF
   

 

                  Daniel Ganea

             Medic la ConsultatiiLaDomiciliu.ro

Dr. Daniel Ganea este "Doctorul tău", Medic Specialist Medic de familie, medic rezident cardiologie, cu Competență în Ecografie și scrie aici articole pentru pacienți. A început cariera ca medic specialist în 2009 în Urgență, a lucrat și pe Ambulanță, aflând ce-și doresc de la medic pacienții care solicită online consultații medicale cu medic specialist la domiciliu. 

Astfel a aparut ConsultatiiLaDomiciliu.ro
Dacă ai citit Termeni și condiții, fă o programare online sau telefonic:

"Cine te poate sfatui mai bine decat medicul, specialist in domeniul lui?"


Ultimele postari ale lui Daniel Ganea (vezi toate articolele medicale)
         
         

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dieta pentru colesterol ridicat

  Dieta pentru colesterol ridicat Scopul principal al acestei diete este reducerea colesterolului ridicat. Rația zilnică Este necesar să se...