By-pass-ul aorto coronarian, ocolirea ocluziei unei artere coronare (a inimii) Grefa de bypass coronarian (CABG)

 Pentru durerea în zona inimii de natură arzătoare, angina pectorală, boala coronariană, pacientului i se recomandă efectuarea unui ECG de urgenta, apoi ecocardiografie și daca mai e cazul si o angiografie coronariană. Dacă sunt identificate plăci aterosclerotice (obstructii arteriale) pronunțate ale arterelor inimii, se decide problema stentării (dilatatie si montarea unui stent - tunel care sa le tina deschise) lor sau a efectuării intervenției chirurgicale de bypass coronarian.

 Dovezile în favoarea bypass-ului coronarian sunt:

1) dificultate în plasarea unui stent (stenoză severă),

2) necesitatea instalării a mai mult de 3 stenturi (leziuni multiple ale vaselor cardiace).

 Bypass-ul coronarian (CABG) este un tratament chirurgical pentru boala coronariană. Esența acestui tratament este de a coase într-un vas de șunt pentru a ocoli placa aterosclerotică a vasului cardiac.
 Un vas de șunt este de obicei o venă prelevată de la picior, cu un capăt în aortă, iar celălalt în artera coronară din spatele locației plăcii.


Vasul-shunt - vena piciorului în acest caz

 Pot exista de la 1 la 5 astfel de șunturi, de obicei 2-3, mai rar 4. Operația de bypass coronarian se efectuează într-o sală de operație folosind anestezie generală. În primul rând, se ia o venă a piciorului, care va servi ca un vas de șunt, apoi pieptul este deschis și o incizie merge de-a lungul sternului. Durata acestei operatii este de aproximativ 4-5 ore, se poate efectua fie cu circulatie artificiala (pe o inima oprita), fie pe o inima care bate.

 După operație, pacientul este transferat la unitatea de terapie intensivă, unde se efectuează reabilitarea după operație. Pacientul se așează în a doua zi, apoi se ridică și se plimbă prin secție, extinzându-și modul motor. În acest moment, pacientul trebuie să poarte un corset pe piept, precum și ciorapi elastici la locul colectării venelor de pe picior.


Un corset purtat după operație.


 După CABG, starea de sănătate a majorității pacienților se îmbunătățește, durerea în zona inimii scade semnificativ sau dispare complet. Pacienții pot efectua mai multă activitate fizică decât înainte de operație fără dureri de inimă. DAR ateroscleroza, care a dus la apariția plăcilor de ateroscleroză în vasele coronare, nu a dispărut. Bypass-ul coronarian îmbunătățește alimentarea cu sânge a inimii, deoarece vasul de șunt ocolește placa de ateroscleroză.

 Cu toate acestea, pe măsură ce ateroscleroza progresează, plăcile pot apărea în șunt în sine. Prin urmare, după intervenția chirurgicală de bypass coronarian, este necesar să continuați să luați medicamente hipolipemiante (anti-aterosclerotice). 

Este imperativ să monitorizați tensiunea arterială și să luați medicamente antihipertensive prescrise. Este important să te lași de fumat și, de asemenea, este necesar să aderăm la o dietă pentru a scădea colesterolul.


                  Daniel Ganea

             Medic la ConsultatiiLaDomiciliu.ro

Dr. Daniel Ganea este "Doctorul tău", Medic Specialist Medic de familie, medic rezident cardiologie, cu Competență în Ecografie și scrie aici articole pentru pacienți. A început cariera ca medic specialist în 2009 în Urgență, a lucrat și pe Ambulanță, aflând ce-și doresc de la medic pacienții care solicită online consultații medicale cu medic specialist la domiciliu. 

Astfel a aparut ConsultatiiLaDomiciliu.ro
Dacă ai citit Termeni și condiții, fă o programare online sau telefonic:

"Cine te poate sfatui mai bine decat medicul, specialist in domeniul lui?"


Ultimele postari ale lui Daniel Ganea (vezi toate articolele medicale)
         
         

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dieta pentru colesterol ridicat

  Dieta pentru colesterol ridicat Scopul principal al acestei diete este reducerea colesterolului ridicat. Rația zilnică Este necesar să se...