Cel mai important - factorii de risc cardiovascular

 
Care sunt factorii de risc cardiovascular?


 

 

Factorii de risc reprezintă condiţii ce se asociază cu un risc crescut de a dezvolta o afecţiune cardiovasculară.

Cu cât aveţi mai mulţi factori de risc, cu atât posibilitatea de a vă îmbolnăvi sau chiar de a muri de cauză cardiacă este mai mare.

Pe de altă parte, absenţa factorilor de risc la un moment dat nu vă garantează protecţia faţă de apariţia bolii!

În România bolile cardiovasculare sunt responsabile de 6 din 10 decese!

Creşterea numărului de bolnavi cu afecţiuni cardiovasculare este comună în toate societăţile de consum. Vestea bună este că acum se ştie în bună parte cum puteţi preveni şi trata aceste boli.

Pentru că este mai simplu şi mai ieftin să previi decât să tratezi!

„Problemele nu sunt decât soluţii care aşteaptă să fie puse în practică.” Liz Babbs

Prevenţia implică acţiuni menite să reducă apariţia bolilor sau să minimalizeze urmările acestora. În primul caz se vorbeşte despre prevenţia primară iar în al doilea caz despre prevenţie secundară.

Ateroscleroza

Principala cauză a bolilor cardiovasculare, ateroscleroza înseamnă îngroşarea difuză sau localizată a peretelui arterelor cu gră- simi (în principal colesterol). Arterele sunt vasele ce transportă sângele de la inimă spre întregul corp. Pot fi afectate arterele inimii (conducând la boala ischemică cardiacă), dar şi arterele ce alimentează alte organe (de exemplu creierul sau membrele inferioare).

Infiltrarea peretelui determină reducerea variabilă a diametrului vasului respectiv şi implicit a fluxului sângelui până la stoparea sa (temporară sau definitivă). Astuparea unei artere are drept consecinţă infarctul. Reducerea diametrului vasului cu diminuarea circulaţiei sângelui sub necesităţile organului în timpul efortului sau, mai grav, în repaus, determină ischemie. În ambele cazuri forma comună de manifestare este durerea, dar prezenţa ei nu este regulă! Ateroscleroza debutează încă de la 20-25 ani şi evoluează „în tăcere” o perioadă variabilă de timp.

Ateroscleroza este accelerată de expunerea la factorii de risc cardiovasculari.

În general factorii de risc se potențează la un pacient care îi neglijază. O parte din factorii de risc pot şi trebuie să fie identificaţi de către pacienţi. De aceea este important ca aceştia să fie în primul rând cunoscuţi, iar educaţia sanitară este deosebit de importantă în orice ţară civilizată.

În tabel vă prezentăm schematic principalii „inamici” ai inimii dumneavoastră, factorii de risc cardiovasculari.

După cum se observă, unii factori de risc cardiovasculari pot fi „atacaţi”, alţii nu. Sunt lucruri pe care nu le puteţi schimba: vârsta, sexul, istoricul familial de boli cardiovasculare.

Dar există duşmani mai mari, ce au apărut în viaţa omului ca urmare a „binefacerilor” civilizaţiei moderne: sedentarismul, obezitatea, dar şi a deficienţelor ei: stressul, fumatul, drogurile. Din fericire, aceştia pot fi evitaţi sau eliminaţi chiar de către dumneavoastră. În acest fel vă veţi diminua considerabil riscul cardiovascular. Există şi inamici cărora le puteţi ţine piept cu succes dacă apelaţi la ajutorul medicului: hipertensiunea arterială, diabetul, colesterolul crescut trebuie controlate periodic şi tratate, de regulă toată viaţa, cu medicamente.

Există şi aliaţi în această luptă? Da, şi ei trebuie folosiţi şi protejaţi: o fracţiune „bună” a colesterolului (HDL), activitatea fizică, estrogenii (hormonii feminini). În această luptă rolul dumneavoastră, ca pacient, este poate la fel de important ca cel al medicului: trebuie să conştientizaţi şi să evitaţi pericolul, până nu e prea târziu!

De aceea vă vom prezenta pe scurt principalii factori de risc, cât şi în ce fel îi puteţi controla, împreună cu medicul dumneavoastră.

O parte dintre aceştia vor fi reluaţi şi analizaţi pe larg în alte articole.

 

 

                  Daniel Ganea

             Medic la ConsultatiiLaDomiciliu.ro

Dr. Daniel Ganea este "Doctorul tău", Medic Specialist Medic de familie, medic rezident cardiologie, cu Competență în Ecografie și scrie aici articole pentru pacienți. A început cariera ca medic specialist în 2009 în Urgență, a lucrat și pe Ambulanță, aflând ce-și doresc de la medic pacienții care solicită online consultații medicale cu medic specialist la domiciliu. 

Astfel a aparut ConsultatiiLaDomiciliu.ro
Dacă ai citit Termeni și condiții, fă o programare online sau telefonic:

"Cine te poate sfatui mai bine decat medicul, specialist in domeniul lui?"


Ultimele postari ale lui Daniel Ganea (vezi toate articolele medicale)
         
         

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dieta pentru colesterol ridicat

  Dieta pentru colesterol ridicat Scopul principal al acestei diete este reducerea colesterolului ridicat. Rația zilnică Este necesar să se...