Dacă fumez doar o țigară pe zi tot îmi crește riscul cardiovascular?

 


Dacă fumez doar o țigară pe zi tot îmi crește riscul cardiovascular?

Oameni buni, treaba e creață. Țigările sunt realmente cuie bătute în sicriu.

 

Contextul clinic

Fumatul tutunului continuă să fie o povară semnificativă pentru sănătatea globală, potrivit unui studiu care evaluează tendințele prevalenței fumatului în 187 de țări din 1980 până în 2012. Rezultatele lor au fost publicate în ediția din 8 ianuarie 2014 a JAMA [1].

Prevalența globală a fumatului în rândul bărbaților a scăzut de la 41,2% în 1980 la 31,1% în 2012. Ratele de prevalență în rândul femeilor au fost de 10,6% și de 6,2%. Prevalența fumatului a scăzut cel mai rapid în perioada 1999-2006, după care sa redus într-o oarecare măsură. De asemenea, datorită creșterii populației, numărul total de fumători a crescut cu aproape 250 de milioane între 1980 și 2012. Cea mai mare rată de fumat la nivel mondial sa înregistrat în Indonezia și Timorul de Est, unde 55% dintre bărbați au raportat fumatul.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, o variabilitate largă a numărului mediu de țigări afumate pe zi în diferite țări, cu o mică corelație între această sumă și prevalența generală a fumatului. Este clar că mulți adulți și adolescenți consideră fumatul ușor de mai puțin de 5 țigări pe zi pentru a prezenta un risc mai scăzut al bolilor cardiovasculare legate de fumat în cantități mai mari, dar această credință este confirmată de dovezile clinice? Actuala meta-analiză mare se adresează acestei întrebări.

Simpozion de studiu și perspectivă

Pentru persoanele care cred că fumatul doar 1 sau 2 țigarete pe zi are un risc cardiovascular puțin, un nou studiu puternic susține că singura cale de a reduce riscul este să renunți la oprirea completă.

Anchetatorii au anticipat că fumatul 1 țigară pe zi ar fi asociat cu aproximativ 5% din riscul relativ excesiv (RR) de fumat 20 de țigări pe zi, dar au descoperit că acesta reprezintă de fapt 46% din excesul de boală coronariană (CHD) bărbați și 31% din riscul la femei.

Pentru raportul mai puțin frecvent raportat de fumat, rezultat al accidentului vascular cerebral, riscul excesiv asociat cu doar 1 țigară pe zi a fost de 41% pentru bărbați și de 34% pentru femei.

Meta-analiza datelor din 141 studii prospective de cohortă a fost publicată online 24 ianuarie în British Medical Journal.

"A fost o schimbare mare de la persoanele care fumează între 20 și 25 de țigări pe zi doar pentru a fuma câteva țigări pe zi, presupunând că este suficient de bun pentru ei. Viziunea lor este că fumatul doar un cuplu pe zi nu poate fi dăunător și care este, probabil, nu departe de adevarul pentru riscul de cancer.Pentru multi fumatori, acesta este probabil primul lucru care vine in minte, dar riscul cardiovascular este cel mare, a spus autorul Allan Hackshaw, dr., de la University College Londra, Marea Britanie, a spus Medscape Cardiology.

El a continuat: "Prin urmare, impactul principal al sănătății publice este că fumătorii s-au descurcat bine în reducere și există diferite metode care să le ajute să renunțe la acestea, dar scopul este să continuăm să căutăm aceste metode, să găsim 1 care se potrivește ei, și să taie și apoi să renunțe complet. "

Vincent Bufalino, medicul adjunct al Sanatatii, Chicago, Illinois, care nu a fost implicat in studiu, a declarat ca rezultatele nu sunt ceea ce ar fi prezis multi medici, dar anchetatorii au construit un "caz foarte convingator" intr-un set impresionant de date.

"Cred că acest lucru este de fapt uimitor, prin faptul că acum este un fenomen total sau nimic", a spus el. "Bineînțeles, am vrut ca oamenii să renunțe, nu este ca și cum am încerca să încurajăm pe oameni să reducă, ci doar pe cea de-a treia opțiune, dacă altceva nu a reușit. spune că chiar și o țigară pe zi este dăunătoare și nu doar un pic dăunător, dar crește riscul de la 50% la 75% din timp.

Excesul de risc pentru boala cardiovasculara asociat cu fumatul scazut a fost raportat inca din anii 1990 si este probabil cunoscut de catre expertii cardiologi, in special cei familiarizati cu cercetarea in domeniul tutunului, dar din punct de vedere al multor cardiologi practicieni de zi cu zi, am sentimentul ca nu cunosc riscul, a spus dr. Hackshaw.

"Ar putea fi posibil ca atunci cand aceste rapoarte ocazionale au iesit in reviste si in mass-media, ele se bazeaza doar pe 1 studiu, asa ca oamenii spun ca este doar un studiu, ar putea fi un fluke si de aceea nu a fost" t s-au scufundat corect ", a adăugat el.

 

Femei, fiți atente

Cele 141 studii de cohortă din metaanaliză au fost publicate între 1946 și 2015 și au urmat 5,6 milioane de pacienți pentru CHD și 7,3 milioane pentru accident vascular cerebral. Fiecare studiu a avut cel puțin 50 de evenimente dure, cu 111 000 de cazuri noi de CHD și 135 000 de cazuri de accident vascular cerebral raportate.

Comparativ cu fumatul, fumatul 1 țigară pe zi a fost asociat cu o creștere de 48% a riscului de CHD la bărbați în toate studiile (RR, 1,48; 95% CI, 1,30-1,69) și o creștere cu 74% a studiilor care controlează multiple confunderi în plus față de vârstă și sex (RR, 1,74; 95% CI, 1,50-2,03). Pentru femei, fumatul 1 țigară pe zi a fost asociat cu o creștere a riscului de CHD cu 57% (RR, 1,57; 95% CI, 1,29-1,91) și 119% (RR, 2,19; 95% CI; 1,84-2,61).

În plus, fumatul 20 de țigarete pe zi a fost estimat a crește riscul de CHD la bărbați cu 104% (toate studiile: RR, 2,04; CI 95%, 1,86-2,24) până la 127% (studii ajustate: RR, 2,27; -2,72), iar la femei cu un procent de 184% (toate studiile: RR, 2,84; 95% CI, 2,21-3,64) la 295% (studii ajustate: RR, 3,95; CI 95%, 3,34-4,67).

"Există un pic de incertitudine de ce efectul este mai mare la femei", a spus dr. Hackshaw. Pot exista cauze biologice sau diferențe în ceea ce privește inhalarea, sau femeile ar putea să fi rămas în urmă în ceea ce privește renunțările. Dar vedem efectele asupra unei populatii asupra riscurilor de boli de inima si de accident vascular cerebral.

"Lucrul nefericit pentru bolile cardiovasculare este că efectele adverse par să vină destul de repede după numai 2 sau 3 ani de fumat, iar impactul este destul de mare", a adăugat el. "Cel mai bun lucru este că, dacă renunți la fumat, o mare parte din riscul tău dispare destul de repede, spre deosebire de cancer, unde este nevoie de mai mulți ani pentru a pleca, în principal".

Riscul de accident vascular cerebral a fost ușor mai mic decât cel pentru CHD, dar din nou datele sugerează un efect ușor mai mare în rândul femeilor decât al bărbaților, în special în rândul fumători grei. În toate studiile, RR pentru accident vascular cerebral au fost de 1,25 (CI 95%, 1,13-1,38) la bărbații care au fumat 1 țigară pe zi și 1,31 (95% CI, 1,13-1,52) la femei; estimările corespunzătoare ale riscului pentru bărbați și femei care fumează un pachet pe zi au fost 1,64 (CI 95%, 1,48-1,82) și 2,16 (CI 95%, 1,69-2,75).

Desi riscul de accident vascular cerebral poate fi mai mic, Nancy Rigotti, MD, director al Centrului de Cercetare si Tratament pentru Tutun din Massachusetts, Boston, a declarat intr-un interviu: "Este inca destul de mare. întărește mesajul potrivit căruia chiar și o țigară vă pune riscul de infarct miocardic și de accidente vasculare cerebrale. "

 

e-țigarete pentru reducerea noxelor?

Intr-un editorial colateral, dr Kenneth C. Johnson, Universitatea din Ottawa, Ontario, Canada, scrie, orice presupunere că fumatul mai puțin ar proteja împotriva bolilor de inimă sau accident vascular cerebral a fost eliminat în această săptămână în BMJ.

El observă că fumatul ușor, fumatul ocazional și fumatul a mai puține țigări reprezintă încă un risc substanțial pentru bolile cardiovasculare și că "numai încetarea completă este protectivă și trebuie accentuată de toate măsurile și politicile de prevenire".

Dr. Johnson susține că, deși e-țigaretele oferă niveluri reduse de substanțe cancerigene, ar trebui să nu fie aprobată aprobarea de reglementare pentru aceste dispozitive și că "țigaretele electronice și produsele care nu ard de căldură nu ar trebui promovate pentru" reducerea noxelor "pe motiv că acestea liderii de a fuma mai putine tigari, deoarece reducerea modesta a consumului de tigari este putin probabil sa aiba beneficii semnificative pentru sanatate si utilizarea dubla a tigarilor si e-tigarile pot expune fumatorii la un risc tot mai mare.

"Cred că nu aș fi de acord cu asta", a conchis dr. Rigotti. "E-țigaretele sunt dispozitive de livrare a nicotinei, care nu ard tutun și astfel nu expun utilizatorii la produsele de ardere, iar cele mai multe dintre ceea ce înțelegem despre ceea ce cauzează boala cardiovasculară la fumători este într-adevăr produsele de ardere, nu nicotina. "

Ea a remarcat faptul că o Academie Națională de Științe, Inginerie și Medicină e-țigară raport ea coauthoră este în concordanță cu această viziune. [4] "Ne-am astepta ca cineva sa aiba un risc foarte diferit in cazul in care vopseleaza echivalentul unei tigari pe zi, comparativ cu fumatul unei tigari pe zi, astfel incat trecerea de la 1 tigara pe zi la o cantitate echivalenta de vaping ar reduce aproape sigur riscul .“

Dr. Hackshaw a fost de acord: "Este extrem de improbabil sau imposibil ca e-tigarile sa aiba acelasi impact asupra factorilor de risc cardiovascular sau a sistemului cardiovascular cum ar fi fumatul 1 sau 2 tigari pe zi, dar exista cateva studii in practica să se uite la efectele pe termen lung ale acesteia ".

El a continuat: "Există unii oameni care s-au preocupat de efectele e-țigaretelor asupra sistemului cardiovascular. Și asta este bine și bine, dar în stadiul actual al jocului, dacă aveți niște fumători curenți care într-adevăr nu pot renunța, nu mai merg pe fumat 25 sau 30 pe zi, sau îi dați să se taie? Iar una dintre cele mai bune modalități de a le ajuta să taie e-țigaretele ".

"Poate că cel mai important lucru pe care trebuie să-l facem este că dacă un fumător doar înlocuiește câteva țigări cu țigări electronice, dar continuă să fumeze și țigări regulate, probabil că nu-și reduc riscul și așa spune acest articol, A spus dr. Rigotti. "Pentru ca daca fumeaza chiar si 1 tigara pe zi, nu conteaza cat de mult se simt, pentru ca ei inca se risca".

Cu toate acestea, Dr. Johnson subliniază, de asemenea, că e-țigările pot atrage o nouă generație de tineri fumători. Există dovezi ale acestui fapt în raportul Academiilor Naționale, însă modelarea riscurilor globale ale populației sugerează că numărul de vieți salvate prin faptul că au e-țigarete disponibile pentru a ajuta oamenii să renunțe este mai mare decât numărul mic de adolescenți care ar putea fi induse să fumeze nu au, a spus dr. Rigotti.

"Aproape cu siguranță există o reducere a efectelor nocive și, în plus, cineva care începe să vapă nu rămâne neapărat vaping pentru totdeauna. Mulți dintre ei ar putea și în cele din urmă să înlăture e-țigaretele", a spus ea.

Studiul a fost sustinut de un grant de baza de la Cancer Research UK. Autorii și Johnson nu au dezvăluit nicio relație financiară relevantă. Rigotti raportează un grant de la Pfizer, care produce vareniclina, și scris despre renunțarea la fumat pentru UpToDate.

BMJ. 2018; 360: j5855, k167.

 

Important

Cercetatorii au cautat baze de date pentru studii prospective de cohorta care au evaluat fumatul si riscul evenimentelor cardiovasculare. Studiile au necesitat înregistrarea a cel puțin 50 de astfel de evenimente care trebuie incluse în meta-analiză, iar studiile publicate între 1946 și 2015 au fost eligibile pentru analiză.
Studiile care s-au concentrat numai asupra persoanelor cu risc cardiovascular crescut au fost excluse din analiză.
Analiza principală a studiului sa axat pe riscul cardiovascular relativ de fumat 1 sau 5 țigări pe zi. Cercetatorii au comparat aceste riscuri cu riscul evenimentelor cardiovasculare asociate cu fumatul de 20 de tigari pe zi.
Pentru validarea rezultatelor studiului au fost utilizate mai multe modele statistice.
141 studiile de cohorta au contribuit la studiile curente. În ansamblu, studiile de cercetare au inclus date despre mai mult de 5,6 milioane de persoane.
În rândul bărbaților, valorile RR colectate pentru evenimente CHD, comparativ cu fumatul, au fost de 1,48 (95% CI, 1,30-1,69) pentru fumatul 1 țigară pe zi și 1,58 (95% CI, 1,39-1,80) pentru fumatul 5 țigări pe zi. RR-ul pentru fumat 20 de țigări pe zi a fost de 2,04 (CI 95%, 1,86-2,24).
Fumatul 1 țigară pe zi a reprezentat 46% din riscul COP asociat cu fumatul 20 de țigări pe zi în rândul bărbaților.
În rândul femeilor, valorile RR reunite pentru evenimente CHD, comparativ cu fumatul, au fost de 1,57 (95% CI, 1,29-1,91) pentru fumatul 1 țigară pe zi și 1,76 (95% CI, 1,46-2,13) ​​pentru fumatul 5 țigări pe zi. RR-ul pentru fumat 20 de țigări pe zi a fost de 2,84 (CI 95%, 2,21-3,64).
Fumatul 1 țigară pe zi a reprezentat 31% din riscul COP asociat cu fumatul de 20 de țigări pe zi în rândul femeilor.
Fumatul ușor de 1 țigară pe zi părea să promoveze evenimente CHD într-un grad mai mare în rândul femeilor și bărbaților. Lumina fumatului a fost asociată cu un risc mai mare pentru CHD, indiferent de vârstă.
RR pentru accident vascular cerebral asociat cu fumatul 1 țigară pe zi comparativ cu fumatul în rândul bărbaților a fost de 1,25 (95% CI, 1,13-1,38), iar RR pentru femei a fost de 1,31 (CI 95%, 1,13-1,52).
Fumatul 1 țigară pe zi a reprezentat 41% din riscul excesiv pentru accident vascular cerebral asociat cu fumatul 20 de țigări pe zi în rândul bărbaților și 34% din acest risc în rândul femeilor.
Cercetatorii au efectuat o analiza pentru a detecta tendinta de la fostii fumatori care au redus numarul de tigari fumate zilnic. Această analiză a sugerat că fenomenul tăierii nu a influențat semnificativ principalele concluzii ale studiului prezent.

 

Implicații clinice

Un studiu global anterior a constatat că prevalența fumatului a scăzut semnificativ în rândul bărbaților și femeilor între 1980 și 2012, cel mai rapid declin înregistrat între 1999 și 2006. Cu toate acestea, datorită creșterii populației, numărul total de fumători în întreaga lume a crescut cu aproape 250 de milioane în timpul perioada de studiu.
Studiul actual constată că fumatul chiar și 1 țigară pe zi este asociat cu riscuri mai mari pentru CHD și accident vascular cerebral în rândul femeilor și bărbaților, iar fumatul ușoară reprezintă o cantitate disproporționată din riscul cardiovascular total asociat cu fumatul.
Implicatii pentru echipa de asistenta medicala: Echipa de asistenta medicala ar trebui sa sublinieze faptul ca orice cantitate de fumat creste riscul de boli cardiovasculare, iar reducerea fumatului este o alternativa foarte slaba la renuntarea la fumat, in ceea ce priveste prevenirea evenimentelor cardiovasculare.

 

                  Daniel Ganea

             Medic la ConsultatiiLaDomiciliu.ro

Dr. Daniel Ganea este "Doctorul tău", Medic Specialist Medic de familie, medic rezident cardiologie, cu Competență în Ecografie și scrie aici articole pentru pacienți. A început cariera ca medic specialist în 2009 în Urgență, a lucrat și pe Ambulanță, aflând ce-și doresc de la medic pacienții care solicită online consultații medicale cu medic specialist la domiciliu. 

Astfel a aparut ConsultatiiLaDomiciliu.ro
Dacă ai citit Termeni și condiții, fă o programare online sau telefonic:

"Cine te poate sfatui mai bine decat medicul, specialist in domeniul lui?"


Ultimele postari ale lui Daniel Ganea (vezi toate articolele medicale)
         
         

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dieta pentru colesterol ridicat

  Dieta pentru colesterol ridicat Scopul principal al acestei diete este reducerea colesterolului ridicat. Rația zilnică Este necesar să se...