Improvizatii care pot si vor suplini ventilatorul mecanic in fazele de inceput

 Chiar de la primele semne de agravare a pandemiei in romania, ma-u sunat colegi cerand aparate de oxigen si ventilatoare CPAP pentru a se asigura ca au un backup la sistemul medical romanesc care va fi probabil suprasolicitat (asa se estima atunci si nici acum nu zicem Hop).

 

Am avut atunci discutii referitoare la variante de inlocuire a ventilatiei mecanice neinvazive cu presiune pozitiva continua PEEP necesara la pacientii cu detresa respiratorie, asa cum stiam ca au fost cei care in 2003 au facut pneumonia cu SARS I.

Ulterior am aflat ca goana dupa aparate concentratoare de oxigen este doar partial utila, pentru ca ventilatia unui plaman deteriorat este ceva mai complexa si necesita o buna gestionare a presiunilor si oxigenarii. De acee, ca urmare a constientizarii acestui lucru, in locul goanei dupa recrutarea de noi alveole, se recomanda actual o strategie de protectie pulmonara in utilizarea ventilatiei mecanice PEEP invazive si noninazive.

https://www.youtube.com/watch?v=cjJG5Q-C7Yk

In conditii de domiciliu, ca despre asta am vorbit, aparatul de oxigen, care asigura totodata si scaderea temperaturii si presiunea necesara imbunatatirii hematozei (schimbului de gaze intre aerul respirat si sangele care circula prin plamani) ar putea fi util. Insotit si de asezarea pacientuli in decubit ventral (adica pe burta, cum am aratat AICI - puneti mana si cititi ca nu se stie cand va vine un pacient din asta) poate asigura PEEP-ul necesar. Din pacate o astfel de improvizatie nemanometrizata (adica a carei presiune nu este tocmai ajustabila) poate determina ruperea alveolelor cu agravarea bolii  -  barotrauma de care s-au lovit colegii intensivisti in prima perioada a pandemiei, cand tratau pneumonia cu coronavirus CovID-19 fara sa cunoasca faptul ca virusul deterioreaza sever alveolele pulmonare si omul efectiv nu mai are cu ce respira, plus ca lichidul se acumuleaza decliv (in partea de jos a plamanilor care e mai mare daca el sta pe spate. De aceea trebuie asezat pe burta, tehnica folosita inca din timpul primului razboi mondial in contextul barotraumei cauzate de explozii, de pneumonii de aspiratie si TBC, dar neglijata pana la pneumonia cu SARS-coronavirus-2.

Mai utila mi se pare utilizarea la concentratia O2 din aerul atmosferic a unui ventilator, care in lipsa unui PEEP de ATI, ar putea fi si un CPAP sau si mai bine un BIPAP conectat eventual la un concentrator de oxigen. La noi toate sunt atat de rare si cand ii vad pe americani ca vorbesc cu atat usurinta de un filtru de ventilator care costa vreo 100-200lei si care oricum nu prea il ai in spitale din BUcuresti, ce sa mai zic din tara... mi se zbarleste parul.

Da, ar fi ideal sa ai filtru bacterial si viral intre masca pacientului cu COVID19 si aparat, ca sa nu-ti sufle virusi in fata si sa nu umple camera si aparatul de particule incarcate cu virioni, dar de unde?  Dezinfectia cu lampa cu ultraviolete tip C ar fi buna si ea, dar lampile astea se vand la noi cu 250euro becul, de a trebuit sa comand din Olanda si am luat 4 buc cu 100 euro.

De valva PEEP nici n-am auzit pana acum, desi pare atat de logic!

In fine, mai jos va arat o solutie asemanatoare, in care un coleg din SUA foloseste oxigenul din perete (Linde la noi) in loc de concentrator de oxigen.

 

                  Daniel Ganea

             Medic la ConsultatiiLaDomiciliu.ro

Dr. Daniel Ganea este "Doctorul tău", Medic Specialist Medic de familie, medic rezident cardiologie, cu Competență în Ecografie și scrie aici articole pentru pacienți. A început cariera ca medic specialist în 2009 în Urgență, a lucrat și pe Ambulanță, aflând ce-și doresc de la medic pacienții care solicită online consultații medicale cu medic specialist la domiciliu. 

Astfel a aparut ConsultatiiLaDomiciliu.ro
Dacă ai citit Termeni și condiții, fă o programare online sau telefonic:

"Cine te poate sfatui mai bine decat medicul, specialist in domeniul lui?"


Ultimele postari ale lui Daniel Ganea (vezi toate articolele medicale)
         
         

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dieta pentru colesterol ridicat

  Dieta pentru colesterol ridicat Scopul principal al acestei diete este reducerea colesterolului ridicat. Rația zilnică Este necesar să se...