Pacientilor cu hipercolesterolemie familiala li s-a refuzat decontarea tratamentului cu Inhibitorul PCSK9

Asigurarile medicale au refuzat plata PCSK9 desi trebuiau sa plateasca
si au scapat basma curata printr-o chichita

 Titlul articolului aparut in Mai in revista online Medscape suna alarmant, fiindca desi exista indicatie medicala de clasa superioara pentru Inhibitorul PCSK9, atat pentru dislipidemiile din alte cauze cat si pentru hipercolesterolemia familiala (un factor de risc cardiovascular important), o astfel de atitudine din partea unui furnizor de asigurari medicale, pe motiv ca riscul preexistent nu poate fi asigurat, creeaza un precedent deosebit de periculos, discriminand pacientii pe criterii non-medicale si negandu-se accesul universal la un tratament adesea salvator.

De multa vreme, dar mai ales de la aparitia medicamentelor deosebit de scumpe, industria asigurarilor medicale se confrunta (mai precis pacientii nenorociti care sunt agatati de ea se confrunta...) cu alegerea pacientilor care vor fi finantati pe criterii non-medicale si care nu tin de drepturile omului sau de necesitatea medicala a pacientului. Asta facand abstractie de o imensa armata de experti specializati in gasirea de motive pentru a refuza plata asiguratilor.


Stanford, California: Pacienții cu risc crescut de boli aterosclerotice cardiovasculare (BASCV), inclusiv cei care au hipercolesterolemie familiala (HF) și care au avut un răspuns inadecvat la statine (cel mai frecvent tratament folosit in prezent, si nu tocmai ieftin nici el), li s-a refuzat accesul compensat la inhibitori de PCSK9, chiar dacă medicamentele nonstatinice de scădere a lipidelor au fost deja aprobate pentru utilizare la acești pacienți începând cu 2015, potrivit unui nou studiu [ 1 ] .

„Pacientii care au un risc foarte mare pentru boli cardiovasculare, fie pentru că au o predispoziție genetică pentru ea sau pentru că deja au avut un atac de cord, obtin în continuare cu greu decontarea  inhibitori de PCSK9[proprotein convetază subtilisină kexin tip 9], chiar atunci când acestea sunt pe terapiile standard și încă mai au un colesterol foarte mare“ , primul autor Dr. Joshua Knowles (Universitatea Stanford, Stanford, California) a spus pentru Heart Wire de la Medscape.

Studiul este publicat in 26 aprilie 2017 în revista de specialitate Circulation.

„Scopul nostru major în acest studiu este de a atrage atenția asupra faptului că toți trebuie împreună să căutăm modalitati mai bune de a identifica pacientii cu risc ridicat, asigurându-ne că acestea și iau deja  terapiile potrivite, iar atunci când aceasta este nu este suficient, pentru a accelera procesul de aprobare și aceste alte terapii noi. inhibitorii PCSK9 sunt deja aprobate de FDA (agentia Medicamentului din SUA) și sunt benefice pentru acesti pacienti. Vrem sa medicamentele potrivite persoanelor potrivite la momentul potrivit“, a spus Knowles.

 

Scopul studiului numit Îngrijirea optimală SUA a bolnavilor cu HF (FOCUS) studiu și proiectat de Fundația HF, a fost de a evalua modelele actuale de tratament ale pacienților cu HF precum și ratele de respingerea cererilor de finanțare pentru tratmente cu inhibitori PCSK9 in HF cu risc ridicat sau BASCV.

Knowles si echipa sa au folosit setul de date FOCUS, care a cuprins atât informații medicale cât și de farmacie-diagnostic de aprobare a cererilor de compensare a tratamentului a peste 140 de milioane de persoane.

Ei au corelat datele medicale cu daunele solicitate si neplatite pentru tratamente cu PCSK9 ale pacienților în funcție de codurile de diagnostic și rezultatele de laborator.

Dintre acestea, 1,12 milioane de persoane au avut o cerere respinsă fie pentru un inhibitor PCSK9, fie pentru ezetimib (Zetia , Merck).

Cercetatorii au identificat 5795 persoane cu caracteristici de laborator în conformitate cu diagnosticul de HF si 415,133 persoane cu boli cardiovasculare aterosclerotice de alta natură.

Dintre pacientii HF, 237 au avut o valoare LDL-C> 190 mg / dl in ciuda faptului ca luau statine pentru scaderea colesterolului, având astfel conform ghidurilor din 2014 o indicație de clasa Ia (cea mai relevanta, adică ar fi fost musai să treacă pe tratamentul cu non-statine). Cu toate acestea, majoritatea (63,3%) retetelor pentru inhibitori de PCSK9 in acest grup de pacienți au fost respinse la compensare. Prin comparație, 9% din retetele pentru ezetimib au fost respinse, Ezetimib având însă o clasa de indicatie inferioara inhibitorilor de PCSK9 conform ghidurilor (adică pe românește nu s-a ținut cont de indicația medicală la aprobarea compensării pentru pacienții respectivi ci de costul tratamentului, în detrimentul pacientului). Acest lucru este deocamdata legal in majoritatea sistemelor de asigurari de sanatate, având în vedere ca asiguratorii își fac singuri legea și reglementările, dar trebuie corectat, fiindcă este foarte periculos.

Dintre pacientii BASCV, 1622 au avut o valoare LDL-C> 100 mg / dl in ciuda faptului ca luau statine pentru scaderea colesterolului. Dintre acești pacienți, 57,5% din retetele continand inhibitoare de PCSK9 au fost respinse. Prin comparație, 8,2% din retetele pentru ezetimib au fost respinse.

„Inhibitorii PSCK9 sunt noi agenți farmaceutici injectabili, care sunt foarte scumpi, iar ezetimibe este un medicament pe cale orala, care a fost mult timp doua linie de tratament și este programat să devină generic în curând, scăzându-i-se astfel costul la cca o zecime din prețul inițial“, a spus Knowles. „Nu este surprinzător faptul că inhibitorii PSCK9 au fost respinși pentru diferite motive la decontare de către Casa de Asigurari de Sănătate, dar acest studiu e alarmant.“

 Deși în SUA există modalități de apel la respingerea unei cereri de decontare a tratamentelor scumpe, știți deja povestea celebrului formular e-112 de la noi, șansele ca pacientul să primească un răspuns favorabil sau măcar util sunt minime și de obicei moare sau renunță. Pe asta se și bazează în principiu asiguratorii în general, le lipsa de opoziție a asiguraților.

Din păcate rezultate similare au fost prezentate de Dr. Ann Marie Navar (Duke Clinical Research Institute, Durham, NC) , în martie la Colegiul American de Cardiologie 2017 stiintific Sessions si apoi publicate de  Heart Wire.

 

Comentând cu privire la studiul actual într-o corespondența prin e-mail, dr Navar a spus „In studiul nostru, la mai puțin de treime dintre adulții căroră le-a fost prescris un inhibitor PCSK9 au și primit tratamentul în primul an de la recomandare. Acest studiu arata că ratele de respingere sunt ridicate chiar si in randul pacientilor care îndeplinesc toate criteriile clinice pentru această terapie. Acest lucru ridică îngrijorarea că procesul actual de management de utilizare este filtrarea necorespunzătoare d.p.d.v. medical a candidaților la terapia cu PCSK9.“

 

Un studiu deosebit de important

Dr Navar a adăugat că studiul FOCUS este extrem de important „deoarece căutăm să reducem povara bolilor cardiovasculare. Acum știm că terapia PCSK9 poate reduce riscul de evenimente boli cardiovasculare la adultii cu risc ridicat. Cu toate acestea, eficacitatea acestor terapii pare a fi sever limitată de obstacole financiare în calea accesului pacienților la tratament.“

 

Ea a adaugat: „Fiind cardiolog practician eu însămi, cred că cei mai mulți prescriptori nu vor fi surprinși de aceste rezultate deoaece furnizorii petrec deja o cantitate enormă de timp și de resurse pentru a naviga prin procesul de autorizare prealabilă, care este complicat, prelungit și frustrant.“ Și uneori, între timp, letal pentru pacient.

 

Navar a prezis că stresul asupra sistemului va creste concomitent cu creșterea cererii de terapie cu PCSK9.

 

„Trebuie să găsim un sistem mai bun de a gestiona costurile în timp ce maximizam beneficiul acestor terapii noi pentru a pacientii nostri“, a spus ea.

 

Studiul a fost sustinuta de Fundatia HF. Knowles a raportat granturi de cercetare instituției sale de la Amgen si AHA. Navar a raportat un sprijin de cercetare de la National Institutes of Health, Amgen, si Sanofi & Regeneron Pharmaceuticals si consultanta pentru Amgen si Sanofi.

 

Pentru mai multe detalii de la theheart.org , urmați TheHeart.org pe Twitter și Facebook .

 
 

 

                  Daniel Ganea

             Medic la ConsultatiiLaDomiciliu.ro

Dr. Daniel Ganea este "Doctorul tău", Medic Specialist Medic de familie, medic rezident cardiologie, cu Competență în Ecografie și scrie aici articole pentru pacienți. A început cariera ca medic specialist în 2009 în Urgență, a lucrat și pe Ambulanță, aflând ce-și doresc de la medic pacienții care solicită online consultații medicale cu medic specialist la domiciliu. 

Astfel a aparut ConsultatiiLaDomiciliu.ro
Dacă ai citit Termeni și condiții, fă o programare online sau telefonic:

"Cine te poate sfatui mai bine decat medicul, specialist in domeniul lui?"


Ultimele postari ale lui Daniel Ganea (vezi toate articolele medicale)
         
         

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dieta pentru colesterol ridicat

  Dieta pentru colesterol ridicat Scopul principal al acestei diete este reducerea colesterolului ridicat. Rația zilnică Este necesar să se...