Riscul de fibrilatie atriala legat de doza de acizi grași Omega-3

 


Pot exista riscuri legate de doză pentru fibrilația atrială (FA) cu aportul de acizi grași omega-3, sugerează datele din patru studii clinice randomizate.

Ultimul studiu de evaluare a asocierii, studiul VITAL-RHYTHM, a arătat că utilizarea unei doze mici de acizi grași omega-3 sau a unui supliment de vitamina D nu a avut niciun efect semnificativ asupra riscurilor de a dezvolta FA incidentă.

Procesul, raportat pentru prima dată la reuniunea American Heart Association de anul trecut, a fost   publicat online astăzi în Jurnalul Asociației Medicale Americane .

Împreună cu alte trei studii clinice randomizate, totuși, aceste rezultate sugerează un posibil efect al dozei de acizi grași omega-3 asupra riscului de FA, sugerează o „ notă a editorului ” însoțitoare .

 

Nota, făcută de editorul adjunct al JAMA , Gregory Curfman, MD, subliniază faptul că în ultimii 2 ani, patru studii clinice randomizate au furnizat date cu privire la riscul FA cu aportul de acizi grași omega-3.

În studiile STRENGTH și REDUCE-IT , ambele evaluând doze mari (4 g / zi) de acizi grași omega-3 la pacienții cu boli de inimă (sau cu risc crescut de apariție), a existat o creștere semnificativă statistic a riscului pentru AF în grupurile cu omega-3 vs control în ambele studii.

În studiul OMEMI la pacienții vârstnici cu un infarct miocardic recent , o doză intermediară de (1,8 g / zi) de acizi grași omega-3 a arătat, de asemenea, o creștere a riscului FA (raport de risc 1,84), dar acest lucru nu a fost semnificativ. Și acum, studiul VITAL-RHYTHM nu arată un efect semnificativ al unei doze mici (840 mg / zi) de acizi grași omega-3 asupra riscului de a dezvolta FA într-o populație de prevenție primară.

Pacientii care aleg sa ia acizi grasi omega-3, in special in doze mari, ar trebui sa fie informati cu privire la riscul de FA si urmariti pentru posibila dezvoltare a acestei aritmii comune si potential periculoase, concluzioneaza Curfman.

Autorii studiului VITAL-RHYTHM, condus de Christine M. Albert, MD, MPH, Cedars-Sinai Medical Center, Los Angeles, California, explică faptul că studiul a fost realizat după ce studiile observaționale au arătat că persoanele cu niveluri scăzute de omega în sânge -3 acizii grași, acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul docosahexaenoic (DHA) și vitamina D3 prezintă riscuri mai mari de FA incidentă, dar datele privind aportul alimentar sau suplimentar al acestor substanțe nutritive cu risc AF au fost amestecate.

„Din câte știm, acest studiu este primul studiu randomizat, controlat cu placebo, care testează prospectiv efectul oricărei intervenții asupra FA incidentă și este singurul studiu care testează agenți preventivi alternativi în amonte pentru FA într-o populație suficient de mare într-un timp suficient de lung. pentru a oferi o evaluare a beneficiilor și riscurilor plauzibile ", scriu ei.

Studiul VITAL-RHYTHM a fost un studiu accesoriu încorporat în studiul Vitamina D și Omega-3 (VITAL), care a folosit un design factorial 2 x 2 pentru a evalua suplimentarea zilnică cu 2000 UI de vitamina D3 și / sau 840 mg de omega marină. 3 acizi grași (460 mg EPA și 380 mg DHA), în prevenirea primară a bolilor cardiovasculare și a cancerului la 25.871 de bărbați și femei cu vârsta de peste 50 de ani din Statele Unite.

Rezultatele au arătat că, pe o perioadă mediană de 5,3 ani de tratament și urmărire, obiectivul primar al incidentului FA a avut loc la 3,6% din populația studiată. Pentru partea omega-3 a studiului, evenimentele AF incidente au apărut la 3,7% dintre pacienții care au luat EPA / DHA față de 3,4% din grupul placebo, oferind un raport de pericol de 1,09, care nu a fost semnificativ ( P = 0,19).

 

Pentru comparația dintre vitamina D3 și placebo, rezultatele au fost foarte similare, evenimentele AF incidente apărând la 3,7% vs 3,4%, respectiv, dintre participanți, oferind un raport de risc de 1,09, care a fost din nou nesemnificativ ( P = 0,19). Nu au existat dovezi pentru interacțiunea dintre cei doi agenți de studiu.

 

„În general, aceste descoperiri nu susțin utilizarea EPA-DHA suplimentar sau a vitaminei D3 pentru prevenirea primară a FA și oferă asigurare cu privire la lipsa unui risc major de incidență FA asociat cu aceste suplimente utilizate în mod obișnuit la aceste doze”, concluzionează autorii .

 

Observând că s-au observat creșteri semnificative ale FA cu doze mult mai mari de acizi grași omega-3 în studiile REDUCE-IT și STRENGTH, acestea adaugă: „Potențial, efectul advers asupra riscului FA poate fi legat de doză și dozele mai mari de EPA utilizat în aceste alte studii ar putea explica efectul advers semnificativ asupra FA. "

 

Cercetătorii spun că, din cunoștințele lor, acesta este singurul studiu randomizat care evaluează efectul suplimentării cu vitamina D3 asupra riscului FA și rezultatele sugerează un efect nul. Ei adaugă că analizele subgrupurilor la pacienții cu niveluri de vitamina D considerate deficitare (<20 ng / ml) nu au sugerat un beneficiu; cu toate acestea, puterea de a detecta un beneficiu în acest subgrup mult mai mic al populației a fost limitată.

 

Aceștia subliniază că, deși nu au existat diferențe semnificative în FA incidentă, fie pentru acidul gras omega-3, fie pentru vitamina D, în populația generală din studiu, un risc crescut de AF incident asociat cu tratamentul randomizat a fost observat în anumite subgrupuri.

 

Pentru acizii grași omega-3, riscul FA a fost modest crescut la persoanele mai înalte, iar pentru vitamina D3, creșterea riscului FA a fost observată la persoanele mai tinere și participanții care au băut mai puțin alcool.

 

"Deși raporturile de pericol și testele de interacțiune au fost semnificative, valorile P asociate cu aceste analize de subgrup nu au fost ajustate pentru comparații multiple. Astfel, aceste constatări ar trebui interpretate cu prudență și considerate generatoare de ipoteze", avertizează aceștia.

 

Studiul Ritmului VITAL a fost susținut de un grant de la Institutul Național pentru Inimă, Plămân și Sânge. Albert a raportat primirea de subvenții de la St Jude Medical, Abbott și Roche Diagnostics. Curfman nu raportează nicio divulgare relevantă.

 

JAMA. Publicat online 16 martie 2021. 

                  Daniel Ganea

             Medic la ConsultatiiLaDomiciliu.ro

Dr. Daniel Ganea este "Doctorul tău", Medic Specialist Medic de familie, medic rezident cardiologie, cu Competență în Ecografie și scrie aici articole pentru pacienți. A început cariera ca medic specialist în 2009 în Urgență, a lucrat și pe Ambulanță, aflând ce-și doresc de la medic pacienții care solicită online consultații medicale cu medic specialist la domiciliu. 

Astfel a aparut ConsultatiiLaDomiciliu.ro
Dacă ai citit Termeni și condiții, fă o programare online sau telefonic:

"Cine te poate sfatui mai bine decat medicul, specialist in domeniul lui?"


Ultimele postari ale lui Daniel Ganea (vezi toate articolele medicale)