"Se pare ca sunteti hipertensiv" - cum punem problema În această ediţie a programului de educație online pentru pacienți numit „Prima zi din viaţa mea de hipertensiv" voi împărtăşi cu dvs câteva exemple concrete din cazurile pe care le întâlnim zilnic la cabinet, în care găsirea cuvintelor potrivite cu care ne adresăm pacientului poate avea un impact mai mare în motivaţia acestuia.

Pentru că obiectivul este să-l învățăm ce să facă și să și facă ce-l învățăm, prin exerciţiu constant, comunicarea personalizată cu pacientul devine o a doua natură, având un efect direct asupra complianţei pacienţilor, iar acest lucru ne ajută în atingerea cu succes a obiectivelor medicale. În practica zilnică aţi observat fără îndoială cât de diferiţi sunt pacienţii. În ciuda faptului că ştim acest lucru, de obicei nu ţinem cont de profilurile psihologice diferite ale pacienţilor noştri atunci când comunicăm, aplicând aceeaşi strategie de comunicare pentru toţi. Vă voi împărtăşi câteva sfaturi practice pentru a vă îmbunătăţi abilităţile de comunicare şi a atinge mai uşor obiectivele. Acest instrument nu este dedicat exclusiv practicii dvs. profesionale, ci poate fi utilizat pe scară largă în viaţa de zi cu zi oricând interacţionaţi cu cei din jur, cunoscând că una din cheile succesului este o comunicare bună.

Pacientul este anxios, are nevoie să fie liniștit, se simte indestructibil, are nevoie să fie îmblânzit și informat despre slăbiciunile corpului său pentru a putea apoi găsi împreună soluții.

Deasemenea se întreabă cum îi va afecta noua condiție stilul de viață, simte nevoia să fie acceptat de ceilalţi (în special de cei apropiaţi), este fatalist are nevoie să înţeleagă prin conexiuni logice şi să se simtă în siguranţă.

 

Când pacientul dvs. nu ştie multe despre hipertensiunea arterială...

Din păcate hipertensiunea arterială (HTA) reprezintă astăzi cauză principală de boli cardiovasculare şi mortalitate, care afectează aproape un milliard de persoane la nivel mondial. E treabă serioasă. În ciuda metodelor eficiente de detectare şi a multitudinii de tratamente disponibile, rata diagnosticării HTA şi a controlului tensiunii arteriale rămâne critică. în această situaţie este necesară îmbunătăţirea informării pacientului şi motivaţia noastră pentru a combate această boală.

Cum să adaptăm mesajul

Pacienţii diagnosticaţi cu HTA, chiar la valori uşor crescute (130-140mmHg), au un risc cardiovascular real pe termen lung.

Dacă veţi urma corect tratamentul recomandat, veţi fi protejat prin scăderea riscului de deces cu 28%.

Nu sunteţi singurul în această situaţie! Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în fiecare zi sunt diagnosticaţi la nivel mondial aproximativ 40.000 de pacienţi hipertensivi. Medicii au multă experienţă în tratarea HTA şi ştiu cum să adapteze terapia individual.

 

HTA este o patologie foarte frecventă odată cu înaintarea în vârstă, fiind prezentă la 30-45% din populaţie, ajungând chiar la peste 70% din populaţia de peste 55 ani. Această boală este rezultatul unui proces natural de îmbătrânire arterială.

Tratamentul iniţiat devreme poate încetini sau chiar inversa acest proces.

Valoarea tensiunii arteriale este un indicator foarte bun al riscului de boală cardiovasculară, iar dumneavoastră o puteţi măsura cu uşurinţă acasă. Astfel, dacă observăm valori crescute ale tensiunii arteriale, vom modifica tratamentul.

 

Când pacientul dvs. este reticent în schimbarea dietei...

Adoptarea unei diete cu un conţinut scăzut de grăsimi şi sare, dar foarte bogată în fibre este esenţială pentru pacientul hipertensiv6. Acesta poate mânca orice, dar cheia este moderaţia!

Se recomandă o dietă bogată în fructe şi vegetale (în jur de 300-400 g/zi) şi 2 porţii de peşte pe săptămână.

Cum să adaptăm mesajul

Consumând alimente procesate bogate în sare, zahăr şi grăsimi, vă expuneţi unui risc cardiovascular crescut. Acest lucru vă afectează tensiunea arterială, sănătatea cavităţii bucale şi contribuie la apariţia bolilor cardiovasculare printr-un proces inflamator corelat cu infecţia cronică

Chiar dacă reduceţi aportul de sare, veţi avea în continuare mese plăcute împreună cu familia sau prietenii: evitaţi doar adăugarea sării la masă. De fapt, persoanele care au redus consumul de sare la jumătate uită obiceiul de a adăuga sare după numai 3 luni.

 


 

Grăsimea, sarea şi zahărul au efecte specifice asupra tensiunii arteriale. De exemplu, sarea cauzează retenţia de lichide, care creşte presiunea exercitată de sânge asupra vaselor6. De obicei, mâncăm de 5-10 ori mai multă sare decât are nevoie corpul nostru, aşadar este logic să reducem cantitatea de sare pe care o consumăm.

■ Reducând sarea la jumătate şi consumând maximum 5 g/zi, acest lucru vă va ajuta să scădeţi tensiunea arterială în medie cu 5 mmHg6. Multe produse alimentare sunt bogate în sare, în special brânza, pâinea, apa minerală sau unele specialităţi de carne, şi de aceea este important să limităm consumul acestora.

 

Când pacientul dvs. neglijează exerciţiul fizic...

Inactivitatea fizică este un factor de risc cardiovascular important care poate fi implicat în creşterea tensiunii arteriale. Pacienţii hipertensivi ar trebui să facă o activitate fizică de tip aerobic, cu intensitate moderată, de minimum 30 min., câte 5 zile pe săptămână6.

Cum să adaptăm mesajul

Exerciţiul fizic vă ajută să vă reduceţi tensiunea arterială (TA) şi să vă îmbunătăţiţi capacitatea de efort, în special în activităţile profesionale. însă beneficiul exerciţiului fizic dispare după 6 săptămâni, dacă nu îl practicaţi cu regularitate.

  • Este foarte important să practicaţi activităţi fizice, fiind şi o bună oportunitate de a socializa. încercaţi să găsiţi colegi de serviciu cu care să vă plimbaţi în pauza de masă: întotdeauna funcţionează mai bine în grup.

Dacă practicaţi constant exerciţii fizice, veţi îmbunătăţi tensiunea arterială deoarece scade activitatea mai multor hormoni implicaţi în mod natural în creşterea valorilor tensionale (renină şi mediatori simpatici) şi, în acelaşi timp, creşte nivelul prostaglandinelor, cu rol benefic. în plus, exerciţiile fizice duc la scăderea colesterolemiei şi a vâscozităţii sanguine11.

  • Exerciţiile de tip aerobic, izotonice, adică de intensitate redusă, cum ar fi plimbarea, alergarea sau ciclismul sunt eficiente în reducerea tensiunii arteriale. Practicarea lor minimum 30 de minute, de 5 ori pe săptămână, reduce TA cu 7/5 mmHg.

 

 

Când pacientul dvs. subestimează impactul scăderii în greutate...

HTA este strâns corelată cu creşterea excesivă în greutate. Pentru reducerea riscului cardiovascular6 se recomandă un indice de masă corporală (IMC) în jur de 25 kg/m2 şi o circumferinţă abdominală < 102 cm pentru bărbaţi şi < 88 cm la femei.

Cum să adaptăm mesajul

Dintr-o listă lungă de boli asociate cu obezitatea, HTA este de obicei prima boală diagnosticată. în afară de acest lucru, pot apărea şl alte boli cum ar fi: diabetul, dislipidemia, insuficienţa cardiacă sau osteoartrita12. Aşadar, nu este o surpriză că pacienţii obezi au un risc crescut de mortalitate!

 

 

Obezitatea nu este ireversibilă!

Cu siguranţă că aveţi prieteni care au încercat să îşi reducă greutatea. Cereţi-le sfatul: probabil vor avea câteva idei bune care să vă ajute să reuşiţi.

 

 

Când pacientul dvs. are dificultăţi în renunţarea la fumat...

Atât persoanele normotensive, cât şi pacienţii hipertensivi care fumează au valori mai mari ale tensiunii arteriale diurne faţă de cei care nu fumează. Efectele sunt acute şi persistente după 15 minute de la consumarea fiecărei ţigarete6. Se consideră că renunţarea la fumat reprezintă cea mai eficientă modificare a stilului de viaţă pentru prevenirea bolilor cardiovasculare: accidentul vascular cerebral, infarctul miocardic şi boala vasculară periferică.

Cum să adaptăm mesajul

Studiile sociologice au demonstrat o schimbare a percepţiei populaţiei asupra fumatului, majoritatea persoanelor considerând că este un obicei negativ. într-adevăr, rata fumatului este în scădere în Europa. Interzicerea fumatului în spaţiile publice ne arată că oamenii nu mai sunt dispuşi să se expună.

Fumatul este nociv atât pentru propria tensiune arterială şi riscul cardiovascular, dar şi în varianta pasivă care expune rudele sau familia la probleme de sănătate ulterioare. Un studiu nou a arătat că atunci când copiii provin din familii cu bunici fumători, aceştia au un risc crescut de astm bronşic. Sunteţi dispus să vă asumaţi acest risc?

Pe lângă efectele cunoscute asupra vaselor și stomacului, fumatul creşte tensiunea arterială prin stimularea sistemului nervos central. De asemenea, creşte şi nivelul hormonilor circulanţi implicaţi în contracţia vaselor de sânge. Acest efect favorizează ateroscleroza şi creşte riscul cardiovascular.

Fumătorii au valori ale TA mai crescute în medie cu 11 mmHg în timpul zilei şi prezintă un risc cardiovascular crescut. Există multe programe disponibile care să vă ajute să renunţaţi la fumat; unele medicamente precum plasturii cu nicotină sau terapiile complementare ar putea fi utile.

Deasemenea, cititi articolele referitoare la adicții și vindecarea de dependență de pe ConsultațiiLaDomiciliu.ro

 

Pentru că...


 

                  Daniel Ganea

             Medic la ConsultatiiLaDomiciliu.ro

Dr. Daniel Ganea este "Doctorul tău", Medic Specialist Medic de familie, medic rezident cardiologie, cu Competență în Ecografie și scrie aici articole pentru pacienți. A început cariera ca medic specialist în 2009 în Urgență, a lucrat și pe Ambulanță, aflând ce-și doresc de la medic pacienții care solicită online consultații medicale cu medic specialist la domiciliu. 

Astfel a aparut ConsultatiiLaDomiciliu.ro
Dacă ai citit Termeni și condiții, fă o programare online sau telefonic:

"Cine te poate sfatui mai bine decat medicul, specialist in domeniul lui?"


Ultimele postari ale lui Daniel Ganea (vezi toate articolele medicale)
         
         

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dieta pentru colesterol ridicat

  Dieta pentru colesterol ridicat Scopul principal al acestei diete este reducerea colesterolului ridicat. Rația zilnică Este necesar să se...