Studiul ERASE-AF fiblilatie atriala

 


 Rezultatele studiului controlat ERASE-AF pentru pacientii cu fibrilatie atriala (fibrilatia triala este pentru sistemul medical din toata lumea una din cele mai pagubitoare afectiuni cardiace in ceea ce priveste numarul de ani-de-viata, LY) au fost comentate de dr John Mandrola in ultima saptamana din octombrie 2022.

 

Titlul conferinței a fost „Interpretarea dovezilor, minciuni, minciuni sfruntate și statistici”. A fost o prelegere amuzantă, una pe care nu am susținut-o anterior.

Urmarea studiului ERASE-AF

Studiul ERASE-AF, care a fost un studiu randomizat controlat (RCT) care a monitorizat interventiile de izolare a venelor pulmonare (PVI) vs. PVI plus ablația ariilor de joasă tensiune (LVA) la pacienții cu FiA persistentă. Rezultatul surprinzător a fost că ablația LVA a condus la o reducere semnificativă statistic cu 38% a primei recurențe a FA față de PVI singur, un rezultat dorit si asteptat care a tinut practic in loc explozia pe scara larga a acestei interventii printr-o eficienta anterioara redusa.

În comentariile de săptămâna trecută, au lăudat faptul că autorii și-au testat ideea de a identifica și viza zonele de joasă tensiune din miocard într-un studiu randomizat. Am subliniat că dovezile anterioare ale ablației suplimentare dincolo de PVI au fost pana acum extrem de pesimiste; adăugarea ablației dincolo de zonele cu voltaj redus PVI de bază nu a oferit niciun beneficiu. De aceea, ERASE-AF a fost atât de remarcabil - este primul studiu care arată că ablația dincolo de PVI a redus semnificativ prima recurență a FiA.

Un alt aspect pe care l-am subliniat a fost că doar o treime din brațul activ avea LVA de eliminat. Cu toate acestea, ERASE-AF a fost pozitiv. Am spus că acest lucru se aseamănă cu un test de droguri care este pozitiv, în ciuda faptului că doar o treime dintre pacienți au primit medicamentul.

Precedentele bayesiene pesimiste plus faptul că doar o treime dintre pacienții din brațul activ au primit intervenția m-au determinat să ridic posibilitatea părtinirii performanței – operatorii au făcut PVI mai bine la pacienții randomizați la brațul LVA.

Autorul principal Christopher Piorkowski și cu mine am comunicat prin e-mail. El a făcut câteva puncte importante; puncte pe care sper că ascultătorii #TWICPodcast vor fi interesați să le audă.

În primul rând, ERASE AF este primul studiu care a documentat că două treimi dintre pacienții cu FA persistentă au fost LVA negativi față de o treime care au fost LVA pozitivi. Faptul că majoritatea pacienților cu FA persistentă aveau un substrat electric normal ajută la explicarea de ce atât de multe studii anterioare nu au reușit să arate niciun beneficiu din ablația suplimentară.

Piorkowski a subliniat și cred că are dreptate, că ERASE AF este primul studiu care recunoaște și exploatează cu adevărat diferitele fenotipuri la pacienții cu FA persistentă.

Deși am crezut în general că pacienții cu FA persistentă reprezintă FA mai avansată, documentația conform căreia majoritatea acestor pacienți nu au boală electrică demonstrabilă este potențial importantă.

Așadar, beneficiul ERASE-AF poate fi explicat prin ablația substratului electric, precum și prin NU ablarea pacienților cu atrii normale.

Piorkowski a remarcat, de asemenea, că ablația LVA în ERASE-AF a inclus o mare grijă în ablația LVA și crearea unui bloc în liniile care traversau LVA.

                  Daniel Ganea

             Medic la ConsultatiiLaDomiciliu.ro

Dr. Daniel Ganea este "Doctorul tău", Medic Specialist Medic de familie, medic rezident cardiologie, cu Competență în Ecografie și scrie aici articole pentru pacienți. A început cariera ca medic specialist în 2009 în Urgență, a lucrat și pe Ambulanță, aflând ce-și doresc de la medic pacienții care solicită online consultații medicale cu medic specialist la domiciliu. 

Astfel a aparut ConsultatiiLaDomiciliu.ro
Dacă ai citit Termeni și condiții, fă o programare online sau telefonic:

"Cine te poate sfatui mai bine decat medicul, specialist in domeniul lui?"


Ultimele postari ale lui Daniel Ganea (vezi toate articolele medicale)
         
         

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dieta pentru colesterol ridicat

  Dieta pentru colesterol ridicat Scopul principal al acestei diete este reducerea colesterolului ridicat. Rația zilnică Este necesar să se...