Tensiunea arteriala - valori normale Actuale

 Se pare că după ce a crescut în ultimele două decenii, tensiunea arterială normală a suferit în ultimii cinci ani o scădere.

Astfel, în 2014 se considera 140mmHg tensiune arterială sistolică normală la pacienții până la vârsta de 65 de ani, din noiembrie 2017 considerăm normală valoarea de 130mmHg.

Măsurarea ambulatorie a tensiunii arteriale (MATA) are o importanţă prognostică majoră, având o predicţie a morbi-mortalităţii semnificativ mai bună faţă de măsurarea tensiunii arteriale în cabinetul medical. În plus, măsurarea ambulatorie a tensiunii arteriale (MATA) este mai strâns corelată cu inducerea leziunilor subclinice de organ, în special hipertrofia ventriculară stângă.

Cum definim TA controlată conform datelor?

TA medie/24 ore <130/80 mmHg

TA medie diurnă <135/85 mmHg

TA medie nocturnă <120/70 mmHg

Ţintele tensionale ale măsurării ambulatorii a tensiunii arteriale (MATA) recomadate de ghiduri. Adaptat după 2013 Guidelines for the management of arterial hypertension. Journal of Hypertensin 2013, 31Ș1281-1357.

în studiul PIANIST, care a evaluat eficacitatea antihipertensivă a TRIPLIXAM (un medicament compus din trei antihipertensive, pentru administra mai puține pilule pacientului) la pacienţii hipertensivi cu risc crescut, s-a urmărit MATA la un subgrup de 104 pacienţi, observându-se după o perioadă de 4 luni de tratament o scădere tensională medie de 25/10 mmHg (de la 147,4 ± 13,8/82,1 ± 11,9 la 122,6 ± 9,1/72,8 ± 7,4), p< 0,0001. Controlul tensiunii arteriale (TA) conform recomandării ghidurilor1 s-a obţinut pe toate cele 3 intervale urmărite: 24 de ore, în timpul zilei şi în timpul nopţii.

 

 

                  Daniel Ganea

             Medic la ConsultatiiLaDomiciliu.ro

Dr. Daniel Ganea este "Doctorul tău", Medic Specialist Medic de familie, medic rezident cardiologie, cu Competență în Ecografie și scrie aici articole pentru pacienți. A început cariera ca medic specialist în 2009 în Urgență, a lucrat și pe Ambulanță, aflând ce-și doresc de la medic pacienții care solicită online consultații medicale cu medic specialist la domiciliu. 

Astfel a aparut ConsultatiiLaDomiciliu.ro
Dacă ai citit Termeni și condiții, fă o programare online sau telefonic:

"Cine te poate sfatui mai bine decat medicul, specialist in domeniul lui?"


Ultimele postari ale lui Daniel Ganea (vezi toate articolele medicale)
         
         

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dieta pentru colesterol ridicat

  Dieta pentru colesterol ridicat Scopul principal al acestei diete este reducerea colesterolului ridicat. Rația zilnică Este necesar să se...