Utilizarea aspirinei reduce riscul de cancer colorectal precoce

 


Cateodata de la studiile finantate de industria farmaceutica mai vin si vesti bune.

CHICAGO – Utilizarea regulată a aspirinei sau a altor medicamente antiinflamatoare nesteroidiene a fost asociată cu un risc mai scăzut de apariție precoce a adenoamelor convenționale și avansate (pe limba omului obisnuit cancer colorectal). Autorii spun că aspirina s-ar putea dovedi a fi o strategie eficientă în prevenirea cazurilor de cancer colorectal cu debut precoce, ceea ce ramane inca ca timpul si studiile dedicate sa dovedeasca.

In medicina trebuie sa dovedesti nu numai ca e asa, ci si ca nu e altfel, ca nu e ceva ce seamana si nu e cum ti-ai inchipuit. Aceasta este atitudinea pertinenta.

„Ceea ce avem aici este o reducere de 15% pentru toate adenoamele și 33% pentru cele cu histologie avansată, ceea ce pentru noi este destul de substanțial. Nu am văzut atât de mult [33%] în studiile anterioare, așa că aș crede că cu siguranță este nevoie de mai mult. studiu”, a declarat Cassandra D. Fritz, MD, MPHS, gastroenterolog la Universitatea Washington, St. Louis, într-o prezentare orală susținută la Săptămâna anuală a bolilor digestive®.

„Această constatare este importantă având în vedere creșterea alarmantă a incidenței și mortalității cancerului colorectal cu debut precoce (vârsta <50 de ani) și înțelegerea noastră limitată a factorilor care stau la baza eforturilor de prevenire a direcționării”, a spus dr. Fritz. Cazurile de cancer colorectal cu debut precoce s-au dublat din 1995, a spus ea.

Studiul confirmă dovezile din 30 de ani de cercetare care sugerează că utilizarea regulată a aspirinei reduce riscul de cancer. La pacienții cu sindrom Lynch, studiul CAPP2 a arătat că aspirina are un efect protector împotriva cancerului colorectal la 20 de ani de urmărire.

 

În timp ce datele emergente au sugerat că utilizarea aspirinei poate reduce cancerul colorectal cu debut mai târziu, nu se știa dacă utilizarea regulată a aspirinei și a AINS sunt asociate cu un risc redus de adenoame convenționale cu debut precoce și, în special, adenoamele cu risc ridicat care conferă un potențial malign mai mare cunoscut. a fi precursorul major al cancerului colorectal cu debut precoce. O analiză nepublicată a markerilor moleculari de către autorul principal al studiului, Yin Cao, ScD, MPH, de asemenea, de la Universitatea Washington, a constatat că cel puțin 57% dintre cancerele colorectale cu debut precoce s-au dezvoltat pe calea convențională a adenom-carcinom.

 

Obiectivul noului studiu a fost de a evalua asocierea dintre utilizarea regulată a aspirinei sau a AINS de cel puțin două ori pe săptămână, cu riscul de a dezvolta adenom cu debut precoce. Analiza se bazează pe o evaluare a datelor din Studiul de Sănătate al Asistentelor II a 32.058 de femei care au avut cel puțin o colonoscopie înainte de vârsta de 50 de ani (1991-2015). Adenoamele cu risc ridicat le includ pe cele care aveau cel puțin 1 cm cu histologie tubuloviloasă/viloasă sau displazie de grad înalt sau prezența a cel puțin trei adenoame.

Au existat 1.247 de adenoame cu debut precoce, dintre care 290 au fost considerate cu risc ridicat. Riscul de adenom în rândul pacienților care au luat aspirină sau AINS în mod regulat pentru protecție cardiovasculară sau pentru afecțiuni inflamatorii, a fost mai mic decât la cei care nu au luat aspirină și/sau AINS în mod regulat. În timp ce asocierea a fost similară pentru adenoamele cu risc ridicat față de adenoamele cu risc scăzut, beneficiul a fost mai pronunțat pentru adenoamele cu histologie tubuloviloasă/viloasă sau cu displazie de grad înalt (odds ratio, 0,67; interval de încredere 95%, 0,51-0,89), o reducere de 33%, comparativ cu adenoamele tubulare (OR, 0,90; 95% CI, 0,79-1,0;  P  pentru heterogenitate = 0,02).

În cazul adenoamelor cu debut mai târziu, reducerea riscului s-a limitat în primul rând la adenoamele mari (OR, 0,76; 95% CI, 0,62-0,93) sau multiple (OR, 0,57; 95% CI, 0,40-0,83), dar nu la adenoamele de histologie avansată ( OR, 0,92; 95% CI, 0,73-1,17).

„Odată cu creșterea ratei cancerului colorectal, încă nu avem strategii preventive în afară de screening. Cu această reducere de 15% cu aspirina/AINS în adenom cu debut precoce – și în special pentru beneficiul destul de substanțial de 33% în adenom avansat cu histologie avansată, trebuie să ne gândim la o strategie de chimioprevenire bazată pe precizie pentru precursorii cu debut precoce ai cancerului colorectal”, a spus dr. Cao.

Grupul operativ al serviciilor preventive din SUA a emis o nouă recomandare în 2021, care afirmă că screening-ul cancerului colorectal pentru persoanele cu risc mediu ar trebui să înceapă cu 5 ani mai devreme, la vârsta de 45 de ani. „După cum știm”, a spus dr. Yin, „mulți adulți mai tineri nu sunt testați. De aceea, analizăm potențiali agenți chimiopreventivi pentru cancerul colorectal cu debut precoce.”

DDW este sponsorizat de Asociația Americană pentru Studiul Bolilor Hepatice, Asociația Americană de Gastroenterologie, Societatea Americană pentru Endoscopie Gastrointestinală și Societatea de Chirurgie a Tractului Alimentar.

Dr. Fritz nu a avut dezvăluiri și Dr. Cao a enumerat consultanță pentru Geneoscopie.

 

Acest articol a apărut inițial pe MDedge.com , parte a rețelei profesionale Medscape.

 

                  Daniel Ganea

             Medic la ConsultatiiLaDomiciliu.ro

Dr. Daniel Ganea este "Doctorul tău", Medic Specialist Medic de familie, medic rezident cardiologie, cu Competență în Ecografie și scrie aici articole pentru pacienți. A început cariera ca medic specialist în 2009 în Urgență, a lucrat și pe Ambulanță, aflând ce-și doresc de la medic pacienții care solicită online consultații medicale cu medic specialist la domiciliu. 

Astfel a aparut ConsultatiiLaDomiciliu.ro
Dacă ai citit Termeni și condiții, fă o programare online sau telefonic:

"Cine te poate sfatui mai bine decat medicul, specialist in domeniul lui?"


Ultimele postari ale lui Daniel Ganea (vezi toate articolele medicale)
         
         

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dieta pentru colesterol ridicat

  Dieta pentru colesterol ridicat Scopul principal al acestei diete este reducerea colesterolului ridicat. Rația zilnică Este necesar să se...