Varsta arterelor, impactul asupra vietii, si bineinteles ce e de facut?

masurare indice augmentare

 Avem acum posibilitatea masurarii stiffness-ului arterial (duritatii, lipsei de elasticitate) cu un arteriograf mobil si la domiciliu, pentru a preveni complicatiile si a inepe tratametul cat mai precoce. E greu sa-l convingi pe un om de 35 ani sa se caute de inima sau de placi ateromatoase, dar avand in vedere ca am avut infarcte adevarate (nu angine) chiar de la 34 de ani, aparut pe neasteptate,  si ca un coleg drag de-al meu, cardiolog si medic de familie, a murit recent de infarct tot asa subit la 42 ani, recomandarea ghidurilor de a testa pacientii cu factori de risc cardiovasculari capata alta greutate.

Rigiditatea vasculara (stiffness-ul) arterial apare incepand cu varsta inaintea aterosclerozei, iar aparitia acesteia poate fi privita ca un factor de risc al aterosclerozei, independent de factorii de risc clasici (fumat, dislipidemie, sindrom metabolic, diabet).

Stiffness-ul aortic apare ca un factor de risc suplimentar alaturi de factorii cardiovasculari cunoscuti pana acum.
(Expert consensus document on arterial stiffness : methodological issues and clinical applications; Stephane Laurent, John Cockcroft, Luc Van Bortel, Pierre Boutouyrie, Cristina Giannattasio, Danie Hayoz, Bruno Pannier, Charalambos Vlachopoulos, Ian Wilkinson and Harry Struijker-Boudier on behalf of the European Network for Non-invasive Investigation of Large Arteries; European Heart Journal, (2006) 27, 2588 - 2605.

Dintre numeroasele metode, s-a raspandit cel mai mult determinarea functiei arteriale prin indicele de augmentare (Aix) si prin masurarea vitezei de propagare a undei de puls (PWF). Au aparut sute de articole in literatura de specialitate, pe baza carora azi putem afirma cu certitudine ca, studiul stiffnesului arterial si caracteristicele acestuia, masurate prin metode neinvazive, asa cum sunt cresterea indicelui de augmentare si a vitezei de propagare a undei de puls, pot detecta stadiile precoce ale aterosclerozei.

Studiile dovedesc fara echivoc corelatia dintre viteza de propagare a undei de puls si indicele de augmentare pe deoparte cu transformarile structural de origine aterosclerotica pe de alta parte.
(Davies, J. I., Struthers, A. D. : Journal of Hyperstension 21:463 - 472; 2003)

Acesti parametri (Aix si PWV) reprezinta factori predictive puternici ai morbiditatii cardiovasculare, independent de factorii de risc clasici.

Ghidurile europene ESH / ESC 2017 despre despre arterial stiffness

Societatea Europeana de Hipertensiune (ESH) a prezentat in cadrul Congresului anual de la Milano din iunie 2007 noile ghiduri (Orientari in tratamentul hipertensiunii arteriale), care cuprind modificari diagnostice, noi factori si concepte de risc. Ca noutate, apare cresterea stiffness-ului arterial inclus in scorul de incadrare a pacientilor cu risc inalt / foarte inalt de dezvoltate a bolilor cardiovasculare.

Rigiditatea mare a peretelui arterial, respectiv viteza mare de propagare a undei de pulsin sine, ncadreaza pacientul intr-un grup de risc mare / foarte mare.
(2007 Guidelines for the Management of Arterial Hypertension - The Task Force for the Management of Arterial Hypertension of The European Society of Hypertension (ESH) and European Society of Cardiology (ESC); G. Mancia et al.; Journal of Hypertension 2007, 25:1105 - 1187)

Viteza de propagare a undei de puls (PWV)

PWV este viteza de propagare a undei de presiune (nu viteza fluxului sanguin !) influentata in cea mai mare masura de elasticitatea peretelui aortic. Valoarea normala a PWV pentru aorta este intre 5 - 15 m/sec, dependenta de leziunile structural ale peretelui aortic. Pierderea elasticitatii aortei (semnalata de cresterea PWV) este un predictor important al mortalitatii cardio-vasculare, la nivelul populatiei generale asimptomatice.

PWV aortic este deasemenea un predictor independent al mortalitatii CV.
(Clinical Applications of arterial stiffness : definitions and reference values. (O Rourke, M. R., Staessen, J. A., Vlachopoulos, C. et al; American Journal of Hypertension, 2002, 15; 426 - 444)

Indicele de augmentare (Aix)

Aix este utilizat ca un indicator surogat al rigiditatii arteriale. A fost demonstrat ca prezice evenimentele cardiovasculare majore. Unda de presiune de la nivelul peretelui arterial se compune dintr-o unda directa generata de ejectia ventricolului stg (P1) si o unda reflectata de la periferie (P2). Prin cresterea rezistentei periferice (disfunctie endoteliala), presiunea reflectata este mai mare si creste presiunea undei directe. Acest lucru se poate exprima ca un procentaj PP, numit indice de augmentare. El este oglinda si masura capacitatii de dilatare reala a arteriolelor si ofera informatii pretioase cu privire la functia / disfunctia lor. Este asadar un indicator pretios al disfunctiei endoteliale si poate fi modificat prin medicatie, asa cum a demonstrate studiul CAFÉ.

Masurarea indicelui de augmentare

Presiunea sistolica centrala (SBPAo)

Presiunea sistolica centrala (SBPAo) este presiunea arteriala masurata linga inima, in radacina aortei. Ea nu are aceeasi valoare cu presiunea masurata in periferie (pe artera brahiala cu tensiometrul), din cauza influentei rigiditatii arteriale si a reflexiei undelor. Presiunea centrala ridicata, chiar si la pacientii cu presiune brahiala normala, e asociata cu risc crescut de atac vascular cerebral, infarct miocardic si boala renala cronica.

Scaderea presiunii sistolice centrale (posibila prin medicatie specifica, conform studiului CAFÉ) este asociata cu micsorarea riscurilor cardiovasculare, de aceea masurarea presiunii sistolice central are un beneficiu crescut pentru identificarea si managementul pacientilor cu risc crescut adesea asimptomatici.

Presiunea centrala masurata neinvaziv are o valoare predictive mai bunadecat tensiunea arterial masurata pe artera brahiala
The Strong Heart Study (journal of Hypertension, 2007; 50:197-203)

A fost demonstrat ca medicamentele antihipertensive pot afecta presiunea brahiala si pe cea centrala in mod diferit, astfel ca masurarea SBPAo ar putea contribui la imbunatatirea terapiei antihipertensive.

Indicele glezna - brat (ABI)

Calcularea indicelui glezna - brat este o metoda cunoscuta si indicata pentru screeningul bolii arteriale periferice simptomatice (PAD), care practic, este raportul dintre valoarea tensiunii arteriale sistolice masurata la nivelul membrului inferior, respectiv la nivelul bratului. Desi usor de efectuat in cabinetul de consultatie, este adesea ignorata. Arteriograful TensioMed™ permite calcularea ABI automat, prin plasarea unei mansete aditionale la nivelul gleznei, iar rezultatul apare calculat pe diagrama printata, alaturi de ceilalti parametri masurati. Un ABI patologic reprezinta un factor de risc independent al mortalitatii cardio-vasculare si al boliilor coronariene, pentru ca existenta PAD inseamna o ateroscleroza generalizata in faza tardiva, majoritatea acestor bolnavi avand in acelasi timp boala coronariana si / sau carotidiana. PAD poate ramane mult timp asimptomatica, iar simptomele specifice (claudicatia sau durerea constrictiva in molet apauta la efort) apar in stadii avansate de boala, adesea cu indicatie chirurgicala.

Flow Mediated Vasodilatation (FMD)

Vasodilatatia mediata de flux este o metoda indicata pentru masurarea functiei endoteliale, fiind capabila sa deceleze modificari in stadii incipiente. Examinarea necesita insa un aparat cu ultrasunete de mare rezolutiesi un ochi experimentat, iar masurarea este deseori dureroasa pentru pacient din cauza mentinerii pentru aproape 5 minute a presiunii suprasistolice.

Principiul corect de masurare a stiffness-ului arterial se gaseste in rezumatul din Americal Journal of Hypertension (User procedures of arterial stiffness measurement - AJH 2002. vol 15. no.5.)

 

Validarea masuratorilor efectuate cu Arteriograful a fost demonstrata de mai multe studii, datele fiind superpozabile celor masurate invaziv, costisitor si necesitand personal medical inalt calificat, disponibil si la domiciliu.

 

                  Daniel Ganea

             Medic la ConsultatiiLaDomiciliu.ro

Dr. Daniel Ganea este "Doctorul tău", Medic Specialist Medic de familie, medic rezident cardiologie, cu Competență în Ecografie și scrie aici articole pentru pacienți. A început cariera ca medic specialist în 2009 în Urgență, a lucrat și pe Ambulanță, aflând ce-și doresc de la medic pacienții care solicită online consultații medicale cu medic specialist la domiciliu. 

Astfel a aparut ConsultatiiLaDomiciliu.ro
Dacă ai citit Termeni și condiții, fă o programare online sau telefonic:

"Cine te poate sfatui mai bine decat medicul, specialist in domeniul lui?"


Ultimele postari ale lui Daniel Ganea (vezi toate articolele medicale)
         
         

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dieta pentru colesterol ridicat

  Dieta pentru colesterol ridicat Scopul principal al acestei diete este reducerea colesterolului ridicat. Rația zilnică Este necesar să se...