Lectia 2 - Initiere in echocardiografie

 

Lectia 2 - Modurile de lucru cu ultrasunete

Principalele moduri de lucru cu ecograful cardiac sunt

Modul 2D sau bi-dimensional
Modul M sau modul de mișcare

Imagistica doppler cu flux de culoare

Doppler cu val de puls

Doppler cu val continuu

Doppler de tesut (tisular)

 

Modul 2D

Acesta este modul implicit care se porneste automat când este pornit orice aparat ultrasunete / ecograf. Este o vedere în secțiune transversală pe două dimensiuni a structurilor de bază și este alcătuită din numeroase linii de scanare în modul B (mod de luminozitate). Aceasta este cea mai intuitivă din toate modurile si astfel usor de înțeles. Câmpul vizual este partea porțiunilor organelor sau țesuturilor intersectate de planul de scanare.

În funcție de sonda utilizată, forma acestui câmp ar putea fi un sector - văzut frecvent cu sonde Echografice abdominale, dreptunghiulare sau trapezoidale - observate cu sonde superficiale sau vasculare.

Imagini multiple ale câmpului sau cadrelor sunt generate în fiecare secundă pe ecran, dând o iluzie de mișcare. O rată de cadre de cel puțin 20 de cadre pe secundă este necesară pentru a da o iluzie realistă a mișcării.

Pe o scară gri, Reflecția ridicată (os, aer) este albă; Reflexia scăzută (mușchi) este gri și nici o reflexie (apă) este negru. Structurile mai profunde sunt afișate în partea inferioară a ecranului și structurile superficiale din partea superioară.

Figura 1: Un exemplu de imagistică 2D: De la www.medison.ru/uzi/eho408.htmFigura 1: Un exemplu de imagistică 2D: De la www.medison.ru/uzi/eho408.htm

Utilizările principale pentru modul 2D sunt măsurarea dimensiunilor cavitatilor cardiace, evaluarea structurii și funcției valvulare, estimarea funcției sistolice ventriculare globale și segmentale, Și îmbunătățirea acurateței interpretării modalităților Doppler.

În timp ce acest mod este util pentru a reprezenta cu acuratețe structura bidimensională a țesuturilor subiacente, nu relevă bine mișcările rapide și poate denatura natura tridimensională a structurilor.

Dacă doriți mai multe informații despre modul 2D, secțiunea de imagistică bidimensional de la https://folk.ntnu.no/stoylen/strainrate/Ultrasound/ este foarte informativa cu explicații grafice excelente.

 

M-mode

Aceasta reprezintă mișcarea structurilor în timp. Inițial este achiziționată o imagine 2D și o linie de scanare unică este amplasată de-a lungul zonei de interes. Modul M va arăta modul în care structurile intersectate de acea linie se deplasează spre sau departe de sondă în timp.

Figura 2: Un exemplu de mod M care arată mișcările pliantelor mitrale în timp: https://www.medison.ru/uzi/eho36.htmFigura 2: Un exemplu de mod M care arată mișcările pliantelor mitrale în timp: https://www.medison.ru/uzi/eho36.htm

Modul M are o rezoluție temporală bună, deci este utilă pentru detectarea și înregistrarea mișcărilor rapide. De asemenea, putem corela și trata evenimentele cu forme de undă ECG sau de presiune respiratorie trasate alături de trasurile din modul M. Modul M este utilizat în mod obișnuit pentru măsurarea dimensiunilor camerei și pentru calcularea fracției scurte și a fracției de ejecție.

Figura 3: Un alt exemplu de mod M prin ventriculul stâng, care arată mișcarea pereților în timpFigura 3: Un alt exemplu de mod M prin ventriculul stâng, care arată mișcarea pereților în timp

 

 

Imagistica Doppler cu flux de culoare (CFI)

În acest mod, viteza și direcția fluxurilor de sânge sunt reprezentate într-o hartă de culoare superimpusă pe imaginea 2D.

Utilizează semnale Doppler cu unde puls pentru a obține această imagine. Acest lucru se face, de obicei, cu unde de ultrasunete cu frecvență mai mică și, prin urmare, rezoluția imaginii 2-D se deteriorează în acest mod. Având nevoie de mai multe impulsuri în fiecare linie de scanare pentru a obține imaginea color, rata cadrelor este redusă în comparație cu modul 2D. Reducerea adâncimii și dimensiunii casetei de culoare și reducerea lățimii sectorului de scanare pot compensa acest lucru.

Deși poate fi schimbată, prin convenție, sângele care curge dinspre sondă este reprezentat în albastru și care curge spre sondă în roșu. (BART: albastru, roșu spre). Scurgerea de sânge perpendiculară pe planul de scanare va apărea neagră. Zonele cu flux turbulent pot fi descrise în verde sau alb.

Figura 4: Diagrama schematică a Dopplerului color: Zona de mijloc nu are semnal deoarece fasciculul este perpendicular pe flux. Codurile convenționale de culoare sunt - BART: Blue Away, Red Towards, dar pot fi schimbate.Fig. 4: Diagrama schematică a Dopplerului color: Zona de mijloc nu are semnal deoarece fasciculul este perpendicular pe flux. Codurile convenționale de culoare sunt - BART: Blue Away, Red Towards, dar pot fi schimbate.

Figura 5: Un exemplu de imagistică cu flux de culoare a unui jet de regurgitare mitrală: https://www.medison.ru/uzi/eho187.htmFigura 5: Un exemplu de imagistică cu flux de culoare a unui jet de regurgitare mitrală: https://www.medison.ru/uzi/eho187.htm

Figura 6: Utilizarea fluxului de culoare pentru ghidarea CWD în regurgitarea aortică: https://www.medison.ru/uzi/eho189.htmFigura 6: Utilizarea fluxului de culoare pentru ghidarea CWD în regurgitarea aortică: https://www.medison.ru/uzi/eho189.htm

Imaginile despre fluxul de culoare ne spun despre fluxurile sanguine intra-cardiace în raport cu anatomia. Prin urmare, este utilă în evaluarea vizuală și semi-cantitativă a jeturilor regurgitante și a altor fluxuri anormale. Acesta poate fi, de asemenea, folosit pentru a ghida poziționarea corectă a cursorului pentru Doppler cu impuls și continuu.

Pe lângă rezoluția 2D slabă, rata redusă a cadrelor reduce și rezoluția temporală. Estimările vitezei și direcției fluxului sanguin nu sunt la fel de exacte ca în Dopplerele cu val continuu sau de unde de impuls.

 

 

Pulsul Doppler (PWD)

Aceasta este o tehnică Doppler pulsată în care semnalul Doppler care decurge dintr-o poziție specifică în țesutul scanat este analizat pentru a ilustra viteza și direcția fluxului.

Cristalul transductorului transmite ultrasunetele și le primește după o întârziere prestabilită. Aceasta permite localizarea precisă a locului de origine al unui semnal de viteză. Pentru aceasta, un cursor sau un "volum de eșantion" este plasat pe imaginea 2-D din regiunea de interes.

Figura 7: Un exemplu de Doppler cu valvă pulsată de curgere normală prin tractul de ieșire al ventriculului stângFigura 7: Un exemplu de Doppler cu valvă pulsată de curgere normală prin tractul de ieșire al ventriculului stâng

 

PWD ne oferă, de asemenea, informații despre natura fluxului laminar sau turbulent. În fluxurile laminare, deoarece majoritatea RBC-urilor se deplasează la aceeași viteză, forma de undă Doppler are o margine albă groasă, dar este în interior negru. În fluxul turbulent - de exemplu, printr-o supapă stenotică, Există o distribuție largă a vitezelor RBC și semnalul Doppler apare completat. Aceasta este cunoscută sub numele de extindere spectrală.

Un dezavantaj cheie cu PWD este incapacitatea de a măsura precis vitezele ridicate. Vitezele mari au ca rezultat un fenomen numit "aliasing".Acest lucru face ca forma de undă a vitezei să se înfășoare în jurul ambelor laturi ale liniei de bază. Informațiile de direcție și de viteză nu pot fi interpretate pentru o formă de undă aliasată.

Figura 8: Acest Doppler cu valvă pulsată a fluxului mitral prezintă o formă de undă regurgitată mitrală aliasată: https://www.heartweb.com.au/Videos/Echobk/CH3/Aliasing_PW.jpgFigura 8: Acest Doppler cu valvă pulsată a influxului mitral arată o formă de undă de regurgitare mitrală aliasată:https://www.heartweb.com.au/Videos/Echobk/CH3/Aliasing_PW.jpg

Aliasing-ul se apare de obicei atunci când măsurarea transmisiei Doppler depășește  jumătate din frecvența de repetare a impulsurilor (PRF). La setările obișnuite, se observă că aceasta se întâmplă peste o viteză de 2 m / sec.

1. Schimbați linia de bază și scara pentru a putea acoperi viteza maximă posibilă

2. Reduceți adâncimea volumului eșantionului, dacă este posibil

3. Utilizați o frecvență mai mică

4.Utilizați un mod PRF ridicat. 

Este posibil ca etapele 3 și 4 să nu fie posibile pe toate mașinile. Dacă vitezele sunt încă prea mari, utilizați un Doppler cu undă continuă.

PWD este folosit pentru a analiza modelele de intrare Mitral și Tricuspid, pentru a măsura vitezele de curgere la nivelul tractului de ieșire al ventriculului stâng (LVOT) și la modelele de flux venoase pulmonare și hepatice.

 

 

Doppler continuu (CWD)

În acest mod, o parte a traductorului este transmisă continuu și o parte a traductorului primește continuu semnalul Doppler de-a lungul unei singure linii care este plasată pe imaginea 2D. Această metodă oferă o rezoluție foarte bună a vitezelor înalte, dar nu oferă nicio informație despre localizarea semnalului, care poate proveni oriunde de-a lungul liniei prestabilite a fasciculului cu ultrasunete. Pe măsură ce măsoară vitezele de-a lungul întregii linii, va exista o gamă de viteze RBC, iar forma de undă Doppler este introdusă în mod normal în contrast cu PWD.

Figura 9: Un exemplu de Doppler de undă continuă a unui jet de regurgitare mitrală.Figura 9: Un exemplu de Doppler de undă continuă a unui jet de regurgitare mitrală.

CWD este utilizat pentru a măsura vitezele de regurgitare tricuspidă, pulmonară, mitrală și aortică și viteza fluxului sistolic prin supapa aortică.

 

 

Doppler tisular

Acest mod este similar cu Doppler cu valvă pulsată, cu excepția faptului că este utilizat pentru a măsura vitezele de mișcare a țesutului, care sunt mult mai mici decât vitezele sângelui. Cursorul sau volumul eșantionului sunt plasate pe imaginea 2-D peste țesutul de interes și sunt obținute formele de undă Doppler. Masina filtrează vitezele mari și afișează o formă de undă foarte asemănătoare aspectului cu forma de undă PWD.

Figura 10: Un exemplu de Doppler tisular prin inelul medial al mitraluluiFigura 10: Un exemplu de Doppler tisular prin intermediul inelului medular de inel mitral

Doppler de țesut este folosit pentru a măsura vitezele inelului tricuspid și mitral pentru a evalua funcția sistolică RV și pentru a estima presiunea LA.

 

 

Imagistica armonică tisulară

În această modalitate, traductorul caută ecouri reflectate la o frecvență dublă față de cea care a fost emisă. Acest lucru are ca rezultat cavități mai întunecate și pereți luminoși care conduc la o definiție endocardică mai bună, o rezoluție mai bună chiar și la adâncimi mai mari și o reducere a aglomerației în apropierea câmpului.

Este mai bine să lăsați acest mod în permanență pe parcursul examinării ecocardiografice. Alte moduri pot fi utilizate concomitent cu aceasta.

 

Video 1. O prelegere demonstrativă privind fizica ultrasunetelor și modurile de bază de pe canalul Youtube al Universității Indira Gandhi National Open University

Notă: Acesta este un fișier video mare și poate necesita timp pentru descărcare.
Întrerupeți redarea pentru câteva minute la începutul videoclipului și
apoi redați-l. Acest lucru va ajuta la prevenirea redării întrerupte pe
conexiuni lente

Video 2. O prelegere demonstrativă privind principiile Doppler și aplicațiile sale de pe canalul Youtube al Indira Gandhi National Open University

Notă: Acesta este un fișier video mare și poate necesita timp pentru descărcare.
Întrerupeți redarea pentru câteva minute la începutul videoclipului și
apoi redați-l. Acest lucru va ajuta la prevenirea redării întrerupte pe
conexiuni lente

 

 

 

                  Daniel Ganea

             Medic la ConsultatiiLaDomiciliu.ro

Dr. Daniel Ganea este "Doctorul tău", Medic Specialist Medic de familie, medic rezident cardiologie, cu Competență în Ecografie și scrie aici articole pentru pacienți. A început cariera ca medic specialist în 2009 în Urgență, a lucrat și pe Ambulanță, aflând ce-și doresc de la medic pacienții care solicită online consultații medicale cu medic specialist la domiciliu. 

Astfel a aparut ConsultatiiLaDomiciliu.ro
Dacă ai citit Termeni și condiții, fă o programare online sau telefonic:

"Cine te poate sfatui mai bine decat medicul, specialist in domeniul lui?"


Ultimele postari ale lui Daniel Ganea (vezi toate articolele medicale)
         
         

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dieta pentru colesterol ridicat

  Dieta pentru colesterol ridicat Scopul principal al acestei diete este reducerea colesterolului ridicat. Rația zilnică Este necesar să se...